bloeiend spectaculaire Bloom Tour

de dwarsdoorsnede

05/03/2019
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Op 4 maart speelde Troye Sivan in de Lotto Arena in Antwerpen. Samen met mederedactrice Margaux ging ik erheen. He’s here, he’s queer and I never want to leave.

“I got these beliefs that I think you wanna break“, hiermee zet Troye Sivan zijn concert in. Hij begint zijn optreden met het kalme Seventeen. Dat de Lotto Arena niet uitverkocht is, laten Sivan en zijn fans niet aan hun hart komen. De energie zit er al meteen in, het belooft een geweldige avond te worden. Ondanks de rustige start zit de sfeer er al meteen in.

Tijdens het eerste nummer blijven we nog op onze stoel zitten. Niet dat we niet willen rechtstaan, maar de mensen rondom ons blijven ook zitten. Maar wanneer Bloom als tweede nummer komt, kunnen we niet langer op onze stoel blijven. Margaux en ik zijn meteen trendsetters, nadat wij gaan rechtstaan staat ineens heel onze blok mee recht. Net als wij staat ook Troye Sivan op het podium alles te geven. Er is niets fantastischer om te zien dan een van je favoriete artiesten die zich volledig smijt op het podium en ook nog eens heel goed blijft zingen. Ook Plum is uptempo en brengt heel de zaal aan het dansen.

Na drie nummers snel op elkaar, neemt Sivan even een pauze van het zingen. Hij vertelt ons dat hij een grote fan is van Antwerpen en vanochtend door de straten gestept heeft. Sivan is een groot icoon voor de LGBT-community en zijn begroeting “Thanks for coming out tonight, or you know, just coming out”, wordt dan ook enthousiast ontvangen. Hierna wordt hij wat serieuzer en vertelt zijn eigen coming-outverhaal en de stress en angst die daarmee gepaard ging. Op 7 augustus 2010 kwam hij uit de kast tegenover zijn familie, op 7 augustus 2013 deed hij dat op YouTube toen hij nog een grote YouTube-ster was. Hij wil ons vooral de boodschap meegeven onszelf te zijn.

Heaven, een van mijn favoriete nummers, is een lied dat naar eigen zeggen zijn leven veranderd heeft. Heel de zaal zingt mee. Ik krijg bijna tranen in mijn ogen bij deze opvoering van het nummer en zing uit volle borst mee. Sivan bezorgt ons tijdens het lied ook ineens een krachtig beeld. Troye Sivan in een leren broek, die het nummer Heaven zingt vlak voor lichten in de kleuren van de regenboog. Iconischer gaat niet. “So if I’m losing a piece of me, maybe I don’t want Heaven”, het zijn de woorden waarmee Sivan wil zeggen dat je nooit iemand anders mag zijn dan jezelf.

Na nog een tweetal nummers brengt Sivan een van zijn eerste hits van zijn eerste album. Hij kondigde het aan met dat hij ons volledig los wou zien gaan. De zaal wordt inderdaad helemaal wild wanneer Sivan Wild begint te zingen. Opnieuw staat iedereen te dansen en te springen. Ook Sivan smijt zich, zoals de hele avond, ten volle.

Het kalme en ontroerende Postcard zingt Sivan na een kostuumwisseling een van de vele  plots vanuit een zetel die het podium opkomt. Een van zijn pianistes neemt de rol van Gordi over, eerder verving ze ook Alessia Cara (Wild) en later zou ze Ariana Grande (Dance To This) vervangen. Ook na dit nummer gaat Sivan de serieuze tour op en vraagt hij aan de zaal wie al eens een break-up heeft meegemaakt. Daarna vertelt hij ons over een break-up waarbij hij het had uitgemaakt en hoe slecht hij zich daarbij voelde. Bij wijze van verontschuldiging zingt hij daarna The Good Side, een nummer dat gaat over iemand die beter uit de break-up is gekomen dan de andere persoon.

Sivan is ook bijzonder interactief met het publiek, als voormalig YouTube-ster weet hij maar al te goed hoe belangrijk dat is. Hij laat heel de zaal Happy Birthday zingen voor iemand in het publiek die jarig is en feliciteert ook iemand die aankondigt dat ze gaat trouwen. Ook vraagt hij naar hoeveel talen we spreken en laat hij iemand ‘Thank you’ vertalen. Heel het publiek applaudisseert wanneer hij voorzichtig ‘dank u wel’ uitspreekt.

Ook bij – hoe kan het ook anders – Dance To This danst heel de zaal uitbundig mee. Troye Sivan weet als geen ander hoe hij zijn publiek mee moet krijgen. Hij zorgt ervoor dat een halve Lotto Arena aanvoelt alsof die stampvol zit. De sfeer is nog altijd uitgelaten en Sivan heeft aan energie nog steeds geen gebrek. Wij ook niet, wij hebben al heel de avond trouw meegezongen en gedanst.

Daarna vertelt hij ons dat het zijn laatste nummer van de avond is. Uiteraard geloven we hem niet en moet hij toegeven dat er nog een encore komt. Omdat hij echter al sinds zijn vijfde droomt van een popster te zijn, vraagt hij ons om te doen alsof. Zodat hij van het podium kan lopen en wij uit ons dak kunnen gaan. Natuurlijk willen we dat. Als ‘laatste’ nummer zingt hij dan Animal, een ode aan zijn vriend Jacob Bixenman, met wie hij ondertussen drie jaar samen is. Het is een heel ingetogen en prachtig gezongen lied en heerlijk expliciet een liefdeslied aan een jongen. Wat een geluk heeft Bixenman dat iemand zo’n nummer voor hem schrijft.

Tijdens zijn ‘geheel onverwachte’ encore brengt Sivan zijn grootste hits van zijn eerste album en van het recentste. “My youth is yours”, zingt heel de zaal uitbundig mee bij Youth. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten bij dit nummer. Behalve dan voor de twee chagrijnige mensen naast ons van wie we ons al heel de avond afvragen waarom ze er eigenlijk zijn. De climax van het concert is weggelegd voor My My My! dat overloopt van de energie en adrenaline. Met pijn in het hart heb ik uiteraard door dat dit het laatste nummer van de avond is en ik kan allemaal maar hopen dat Sivan er een langere versie van maakt. Desondanks zingen we nog steeds uit volle borst mee en dansen we zo uitbundig als maar kan op het kleine beetje vloer voor onze stoelen.

Nee, de Lotto Arena was niet uitverkocht. Sivan is in België nog niet zo hard doorgebroken als in andere delen van de wereld. Met dit concert bewijst hij echter dat het dringend tijd wordt dat dat eens gebeurt. Het enthousiasme en de energie waarmee hij op het podium staat zijn ongeëvenaard. Laten we er volgende keer voor zorgen dat de zaal bomvol zit.

Oh en Troye? Wil je de volgende keer alstublieft Revelation zingen?