1 stem, 1 gitaar, 1 loop pedal: Ed Sheeran

de dwarsdoorsnede

12/04/2017
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Het bezoek van Ed Sheeran afgelopen week aan het Antwerpse Sportpaleis kan dan ook niet ontbreken.

“En? Hoe was Ed Sheeran? Goed zeker? Maar heb je geen foto’s, filmpjes, misschien een geluidsopname?” Ik schud het hoofd. “Waarom niet?”

 

Omdat het zelfs niet in me is opgekomen om mijn gsm te nemen en alles mee te maken door dat kleine schermpje. Zucht. Ik voeg er nog aan toe dat ik zelfs eens heb gelezen dat je gebeurtenissen beter en langer kan onthouden als je ze ziet door je eigen ogen, dan dat je ze probeert vast te leggen. Nog meer gezucht.

 

Nee, een gsm-verslaafde zal ik nooit worden, maar los daarvan heb ik echt gewoon genoten. Ik heb genoten van het begin tot het einde, van het eerste tot het laatste akkoord, van de eerste tot de laatste lichtflits, van de “Hello Antwerp” tot de “Goodbye”. Is dat nu al gedaan?!

 

Ed Sheeran, gitaartalent en singer-songwriter van menig wereldhit, is terug van weggeweest. Na één jaar reizen rond de wereld besloot deze Britse ginger dat de wereld klaar was voor zijn derde album, Divide. Dit kondigde hij op zes januari aan met de release van twee monsterhits Shape Of You en Castle On The Hill. Op drie maart snelde ik dan ook naar de winkel om mijn kopie van de lp te pakken te krijgen. Dit leek een mix te zijn van romantische ballads, ontroerende songs, ritmische dansplaten en internationaal geïnspireerde bonustracks. Mis jij nog iets? Klopt, een live performance. Zijn optreden in het sportpaleis op vijf april zou hier verandering in brengen en ik was erbij: zone blauw, blok 244, rij 3, stoel 3.

 

‘Fenomenaal’, ‘verbazingwekkend’, ‘verliefd’ en ‘onvergetelijk’ zijn de eerste woorden die ik na het laatste nummer You need me, I don’t need you in de overvolle wandelgangen hoor. En gelijk hebben ze. Ed Sheeran pakte het hele Sportpaleis in, blies aanwezigen omver, sloeg iedereen met verbazing, deed harten smelten, maar deed ons vooral inzien waarom we erbij moesten zijn. En voor dit alles had hij slechts drie dingen nodig: een stem, een gitaar en een loop pedal.

 

Ed Sheeran in het Sportpaleis (© Geert Van de Velde)
© Geert Van de Velde

 

Het optreden ving, na luid applaus en gegil, aan met Castle On The Hill. Het werd meteen duidelijk: het beloofde een fantastische avond te worden, waarbij de idee van een onemanshow en het gebruik van een loop pedal naar een hoger niveau zou getild worden. Ed Sheeran bouwde elk nummer op door diverse melodieën, ritmische gitaarslagen en meerdere stemmen over elkaar op te nemen en deze steeds te loopen. De schijnbare eenvoud en puurheid van zijn songs werken aanstekelijk. Jawel, ik zeg schijnbaar, want die loop pedal is werkelijk een van de moeilijkste en meest gecompliceerde gitaareffecten dat ooit uitgevonden werd. Toch speelt dit Brits talent alles zelf, live, zonder achtergrondband, danseressen of andere afleidingsmanoeuvres. Sheeran blijft ondanks zijn wereldwijde succes steeds de nuchtere en schuchtere man zelve, een mooie eigenschap als je het mij vraagt. Dat wordt nog maar eens duidelijk wanneer hij vertelt dat de Belgische concertzalen tijdens zijn vorige tournees steeds de kleinste en nooit uitverkocht waren. Nu blijkt het Belgische Sportpaleis de grootste zaal van zijn hele tournee. Hij zegt dan ook trots, eerlijk en vooral verwonderd dat het voelt alsof hij België eindelijk veroverd heeft.

 

Naast swingende dansnummers als Shape of You, Sing, Galaway Girl en Barcelona, kwamen ook zijn good old classics aan bod zoals The A Team, I See Fire en Don’t. Daarnaast bewees hij zich als een gezwind rapper in You Need Me, I Don’t Need You en Eraser, maar kreeg ook zijn emotionele, romantische kant een plaats in de show met songs als Perfect, Happier en Thinking Out Loud, waarna fans massaal witte rozen op het podium wierpen. Na een verlegen reactie, hoopt Sheeran vooral dat hij hierover niet zou uitglijden en bijgevolg een veel gedeelde meme op sociale media zou worden. Zo nam hij zijn eigen lyrics van Bibia be ye ye wel heel letterlijk: Someone told me, “Always say what's on your mind” And I am only being honest with you.

 

Sheeran, bedankt voor het fenomenale, bezielde, inspirerende, bewonderenswaardige, pure optreden. Ik ben fan, ik ben een Sheerio.

 

You know, the future's in the hands of you and me
So let's all get together, we can all be free
Spread love and understanding, positivity

(Ed Sheeran – What Do I Know?)