dwars door de blokperiode

don't panic!
11/05/2014

De examenperiode staat weer voor de deur. Bij velen breekt het zweet al uit bij de gedachte. Al sinds de paasvakantie hangen de examens als een donkere wolk boven onze hoofden. Het zal weinig studenten volledig koud laten. Sommigen steken de kop in het zand en leven er nog rustig op los, anderen zitten al diep in de boeken. Wat voor studiemethode je ook hanteert, uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. dwars deed een rondje Hof van Liere en vroeg studenten over hun leerstijlen en examenstress. Hoe blokt de Antwerpse student?

Lissa, 22 jaar, Communicatiewetenschappen

Ik kom meestal rond tien uur naar de bib om te werken aan mijn scriptie die over minder dan een maand af moet zijn. Ik heb net 2 maanden stage achter de rug. Ik studeer samen met een vriendin in de bib, zodat we elkaar kunnen motiveren en samen kunnen pauzeren. Om te ontspannen kijk ik tv of ga ik eens iets drinken met vrienden. Ik doe dat laatste wel minder dan normaal. Ik stel nog wel eens wat uit. Hoewel ik nooit echt in de problemen ben gekomen met mijn studie, heb ik wel een paar keer tweede zit gehad.

Mijn tip: Slaap goed en maak een planning, dan wordt de druk niet te groot. Het is ook erg belangrijk dat je soms even helemaal niet over je examens praat.

 

 

Laurens, 21 jaar, Taal- en Letterkunde

Mede door mijn uitstelgedrag heb ik veel stress. Ik onderga de examenperiode stap voor stap, dus examen per examen. Om te ontspannen date ik en ga ik op café. Sociaal zijn mag toch? Maar ik drink wel minder dan normaal. Ook masturbeer ik meer. Ik studeer nooit in de bib, dan ga ik toch alleen maar naar buiten om te roken (lacht). Ook zie ik iedereen heel hard werken en dan voel ik me schuldig omdat ik minder goed bezig ben. Tijdens het leren neem ik veel pauzes, dat heb ik ook nodig. Ik slaap meer dan normaal, misschien onbewust om later te kunnen beginnen met leren. Ik eet pizza’s, omdat ik het gevoel heb dat ik geen tijd heb, al kan ik eigenlijk best koken. Ik stel sowieso veel uit, dan ga ik bijvoorbeeld ineens bezig zijn met mijn profielfoto op Facebook.

Mijn tip: Ik heb absoluut geen tips, ik ben een slechte student. Ik luister wel naar motiverende muziek, vrolijke jaren ’80 deuntjes bijvoorbeeld. Ik doe ook extreem veel aan zingeving tijdens de examens.

 

 

Stefanie, 22 jaar, Taal- en Letterkunde

Ik ondervind veel stress van mijn examens. Ik heb veel deadlines van papers de komende tijd en kort daarop examens. Vroeger was het nog erger, toen droomde ik zelfs wel eens over mijn leerstof! Vooral tijdens mijn eerste jaar leed ik aan doodse stress, maar na een paar jaar weet je wel wat je kunt en word je zekerder van jezelf. Tijdens de blokperiode ga ik naar huis, dan hoef ik zelf niet te koken en kan ik lekker in mijn studeeroutfit rondlopen. Ik onderga een sociale isolatie, met uitzondering van een gesprekje op Facebook hier en daar om mensen te vragen hoe het gaat. Ik ben gefocust; het is even op je tanden bijten, maar dan ben je er ook eerder vanaf. Ik stel wel eens dingen uit, ik heb jammer genoeg nog nooit drie maanden zomervakantie gehad.

Mijn tip: Probeer niet te panikeren, je moet redden wat er te redden valt. Al gaat het totaal niet, je moet doorgaan, anders heb je helemaal niks.

 

 

 

 

Alexander, 22 jaar, Audiovisuele kunsten

Meestal begin ik pas 2 dagen voor mijn examens met leren. Ik heb nu ook geen andere keuze; ik heb veel praktijkles en de workshops zijn dan pas laat gedaan. Stress is iets dat ik nodig heb. Ik wacht tot ik echt niet meer kan. Vervolgens studeer ik totdat ik doodval. Ik ben een typische nachtstudent, ik begin pas ’s avonds. Voor mijn moeilijkste vak studeer ik 15 tot 16 uur, en gelukkig houd ik dat wel vast. Mijn eetpatroon is heel onregelmatig. Ik eet veel tussendoortjes en ik doe aan midnightsnacking. Golden Power van de Aldi, daar drink ik liters van. In mijn hoofd ga ik dood. Samen met mijn vlam studeer ik in de bib, zij motiveert mij. Om eerlijk te zijn werkt dat niet echt voor mij, ik ben misschien dan wel iets minder afgeleid, maar ik voer niet echt iets uit. Om te ontspannen speel ik stomme spelletjes en kijk ik filmpjes op YouTube. Ook kijk ik meer porno dan normaal.

Mijn tip: Doe gewoon je best, dan haal je het wel.

 

 

Bianca, 23 jaar, Communicatiewetenschappen

Ik heb op dit moment geen examens, maar ik werk aan mijn scriptie. Ik zit meestal vanaf 10 uur in de bib en ga door tot 17 uur, vandaag was dat iets later dan gepland. Stress heb ik met momenten, maar ik heb nu geen vakken meer en mijn stage is gedaan, dus ik kan me nu volledig op mijn scriptie richten. Het heeft wel een tijdje stilgestaan, maar nu maak ik volle dagen. Ik vind het redelijk gemakkelijk om op schema te blijven. Studeren is stressvoller dan papers schrijven, want je kunt je eigen deadlines stellen als je dingen schrijft. Om tot rust te komen ga ik samen pauzeren met bekenden in de bib. ’s Avonds doe ik niets meer. Dan zie ik mijn lief, kijk ik tv of ga ik even iets drinken. Ik heb geen last van uitstelgedrag.

Mijn tip: Maak een planning, bij mij werkt dat heel goed. Ga af en toe met vrienden op café en probeer dan niet meer over examens of scriptie te praten, zet het even uit je hoofd. Sporten schijnt ook super te zijn, je zou er energie van krijgen, maar dat doe ik zelf eigenlijk niet veel in de blokperiode.

 

 

Yasmin, 23 jaar, Master Filmstudies en Visuele Cultuur

Mij resten twee examens, mijn thesis en nog een stage in juli. 2 juni moet mijn thesis af zijn. Meestal werk ik 3 dagen aan een vak en dan wissel ik af. Op vrije dagen werk ik aan mijn thesis. Per vak begin ik ongeveer 7 dagen van te voren. Op de dagen voor het examen heb ik wel veel stress, dan droom ik over niet genoeg gestudeerd hebben en al op het examen zitten. Als ik dan wakker word ben ik erg opgelucht, want dan heb ik nog een paar dagen. Vroeger kwam ik tot rust door mijn kat te aaien, die lag op mijn bed terwijl ik aan het studeren was. Omdat er in de bib altijd gefluisterd wordt, studeer ik er niet meer. Oordopjes vind ik maar ongemakkelijk. Het liefst studeer ik thuis voor het raam, dan heb ik nog het gevoel dat ik buiten ben.
Ik heb wel last van uitstelgedrag, voor ik begin aan mijn planning heb ik de neiging alles op orde te willen maken. Dan moet mijn kamer bijvoorbeeld nog opgeruimd worden. Ik presteer goed onder druk. Ik leer het liefst zo laat mogelijk, dan is alles nog vers in mijn kortetermijngeheugen. Herhaling helpt ook. Ik zie mijn lief minder tijdens de examens, we slapen de avonden voor het examen niet samen. Ik ga af en toe nog wel iets drinken, maar geen grote feestjes. Ik drink meer water en heb vaker honger. Ik probeer dan gezond te eten, veel appeltjes en dergelijke. Ook ga ik vroeger slapen.

Mijn tip: Ik heb deze ooit gehoord van een meisje dat nooit tweede zit had: op de dag voor een examen om half negen opstaan en de volledige dag voor het examen nemen om alle leerstof te herhalen. Je moet dan zorgen dat je alle stof al eens gezien hebt en niks nieuws meer hoeft te bestuderen. Ook als je niet alle stof hebt gezien, herhaal je best hetgeen wat je wel al gezien hebt. Dan blijft het beter hangen. Selecteer een goede samenvatting van iemand anders, die kun je bijvoorbeeld kopen bij Quickprinter voor mijn opleiding, bekijk deze kritisch en vul deze aan met je eigen notities. Je bent dan niet al die tijd kwijt. Wissel ook dingen uit met medestudenten.

 

 

 

 

Levi, 20 jaar, Sociaal Werk

Per blokperiode heb ik gemiddeld negen examens. Ik heb relatief weinig stress, de meeste mensen om mij heen stressen meer. Een blokdag doe ik op mijn eigen tempo. Ik zet mijn wekker niet, als ik wakker word ontbijt ik en begin ik op mijn gemak. Ik ga dan door totdat ik klaar ben, dat kan heel laat worden, maar ik weiger mijn wekker te zetten om te leren. Ik besteed maximaal 3 dagen aan een vak, maar ik studeer dan wel 3 dagen aan een stuk. Ik kom tot rust door mijn pc open te doen en het internet te verkennen, dan kom ik overal terecht. Op vrijdag of zaterdag ga ik nog wel eens een uurtje of twee op café, maar geen heftige stapavonden. Ik eet veel meer. Geen snoep, maar echt eten. Ik eet in een blokperiode zes keer per dag een degelijke maaltijd. Cornflakes, croque monsieurs, pistolets, wat moeder maakt, lasagne. Ik slaap wel anders, de uren verschuiven gewoon wat. Ik ben echt een nachtwerker. Uitstelgedrag bestaat vooral uit naar Facebook staren zonder dat ik het besef. Ik presteer een stuk beter als het echt, echt moet. Als ik een maand van te voren begin met schrijven aan een paper zit ik aan een pagina per dag, vlak voor de deadline kunnen dat er tien zijn, allemaal op de laatste dag.

Mijn tip: Je moet vooral op tijd doorhebben wat je beste leermethode is en dat dan ook deftig doen. Iedereen werkt anders. Of het nou uitstellen is of iets anders, doe het gewoon goed.

 

 

uitslag test jezelf

 

De belangrijkste hindernissen voor een glorierijke examenperiode lijken uitstelgedrag en stress te zijn. Vaak gaan deze hand in hand. Door het uitstellen van werk hoef je de angstaanjagende hete brei nog even niet onder ogen te komen, maar tegelijkertijd is er van echte ontspanning geen sprake, de uitgestelde feiten dwalen nog door je hoofd. Je kunt door de uitspraken wel of niet aan te vinken, uitvinden of jij veel uitstelt en stresst. Wat voor type student jij bent, kun je vervolgens zien door in het raster je scores te combineren en te zien in welke hoek je valt. Val je precies in het midden, dan zul je je in meerdere profielen herkennen.

 

krachtpatser

Als dit je score is, ben jij gezegend met een unieke studiehouding. Je ondervindt niet veel stress en je gaat gewoon aan de slag. Veel hulp heb je vast niet nodig bij je studie, wat is je geheim? De voltallige dwarsredactie vraagt je vooral vriendelijk uw medestudenten niet te enthousiast en levenslustig te benaderen gedurende de examens, daar kunnen zij zich wel eens extra gestresst door gaan voelen. Deel je geheim met je studiegenoten.

 

uitstelkoning

Het uitstellen van belangrijke dingen heeft een zekere functie, het is een manier om de controle te behouden. Als je wordt overladen met een pak werk, is het prettig daar geen slaaf van te worden. Daarnaast is het mens eigen om een zekere urgentie nodig te hebben en dus beter te presteren onder druk. Vaak werkt uitstellen echter averechts, stress wordt er op de lange termijn juist groter van. Bij jou lijkt dat minder het geval, maar zorg er vooral voor dat het blijft werken. Naarmate je studie vordert worden de leertaken groter en het is goed om je soms af te vragen hoe terecht je ontspannen houding is.

 

perfectionist

Omdat je zwaar tilt aan je examens, begin je op tijd en zet je ze voorop. Daar is in principe niets mis mee, maar het is niet fijn dat je stress ondervindt. Veel mensen zullen jaloers zijn op jouw gemotiveerde houding en zelfdiscipline, focus vooral op het positieve. Wees lief voor jezelf, want examens zijn ook gewoon een misdaad.

 

panieker

Veel stress en veel uitstellen werkt niet effectief. Je staat steeds meer onder druk en je komt zo in een negatieve spiraal terecht. Probeer als je pauze houdt, echt pauze te houden. Niemand kan aan een stuk eindeloos doorwerken, pauze verdien je en heb je nodig. Niks om je schuldig over te voelen. Voorkom het voor je uit staren naar een scherm en laad je vooral echt op. Even weg van de computer, even niet over de stof nadenken, even sporten of iets anders actiefs. Je kopzorgen stillen, doe je het best door te bewegen. Als je scores echt heel hoog zijn, kijk dan eens naar informatie over trainingen.

 

 

Het Departement Sociale, Culturele en Studentgerichte diensten van Universiteit Antwerpen biedt trainingen aan voor onder andere uitstelgedrag en faalangst. Voor meer informatie: STudenten Informatie Punt (STIP), Stadscampus, Agoragebouw, Grote Kauwenberg 2, 2000 Antwerpen, T +32 3 265 48 72, stip@uantwerpen.be. Of kijk op: www.uantwerpen.be/trainingen.

 

Of u nu een krachtpatser, uitstelkoning, perfectionist of panieker bent, het maakt ons niet uit. Wij denken aan u in deze zware tijd en hopen op een voorspoedig verloop voor alle blokkers deze blokperiode. We will prevail!