Nu de examens voor de deur staan, is het tijd voor een korte opfrissing of introductie van een regel die me na aan het hart ligt. Wanneer je aan het studeren bent, heb je drie vloeistoffen nodig op je bureau: een om te hydrateren, een om te caffeïneren en een voor de smaak. Dat wil voor mij meestal zeggen dat er een glas water, een tas koffie en een blikje Cola Zero op mijn bureau staan. Dat water kan ik eerlijk gezegd wel eens missen. Ik geef het toe; caffeïne is voor mij een grote noodzaak. Als koffie-expert wil ik jullie maar al te graag mijn advies voor koffie in en rond de universiteit geven. Thank me later.
Bibliotheek Stadscampus
Beginnen doe ik met een enorme no-go, namelijk de koffie die je kan kopen in de inkomhal van de bibliotheek. Ik schreef al eerder een recensie over dat ordinaire boonwater dat me doet vermoeden dat ze die bonen ergens goedkoop op de kop hebben kunnen tikken, maar ik word nog steeds boos als ik eraan denk. Laat je dus niet vangen, hardwerkende student, het is de moeite niet waard. En een moeite is het zeker, het koffieautomaat is een echte oefening voor het geduld en het opereren ervan loont dus echt niet als pauze na al dat harde studeren. Daarnaast begrijp ik niet waarom je twee euro en nog wat zou betalen als er een paar honderd meter verder gratis koffie op je staat te wachten bij Zomaar een dak.
Zomaar een dak
Zomaar een dak is misschien wel mijn favoriete koffiespot van heel de studentenbuurt. De koffie is er gratis en daardoor vergeet je meteen dat hij niet revolutionair goed is. Hoewel de koffie er eerder middelmatig is, is Zomaar een dak wel mijn favoriete koffiespot. Dat komt dus helemaal niet door de koffie, maar door de plek zelf. Binnenkomen bij Zomaar een dak is als binnenkomen bij je oma. Het is er gezellig, er zitten bijna altijd een paar gepensioneerde zeurpieten en je krijgt er steevast koffie en vaak ook eten aangeboden. Meer moet dat voor mij niet zijn.
PS Tijdens het eindredactieproces merkte een lieftallige eindredacteur op dat Zomaar een dak misschien niet de ideale koffiehub is voor de introverten onder ons. Dat komt omdat het salon er vol zit met mensen die een babbeltje met je willen slaan. Ik begrijp dat dat niet voor iedereen een even wenselijke situatie is. Hoewel ik me vaak voorneem om minder te babbelen zodat ik mysterieuzer overkom, lukt dat me nooit en praat ik hele dagen vol, dus ik vrees dat ik een van de babbelaars van Zomaar een dak ben ... Wees gewaarschuwd.
Tartoer
Tartoer is dé hippe koffiebar op de Ossenmarkt. Je treft er steevast mensen die veel cooler zijn dan jij en dat bovendien zelf weten. Dat publiek trekt de koffiebar allicht aan omdat je er – in tegenstelling tot de meeste koffiebars – niet moet bijbetalen voor plantaardige melk. De klanten mogen er een beetje hautain zijn, maar de plaatselijke barista’s zijn er altijd heel vriendelijk. Iets dat je van de gemiddelde barista niet moet verwachten. Naast vriendelijke barista’s hebben ze er ook klantenkaarten, waardoor je na x aantal drankjes eentje gratis krijgt. Ik was lang enthousiast over die klantenkaarten, maar ik liet me vangen. Een cappuccino kost er namelijk 3,70 euro. Je denkt nu waarschijnlijk dat ik een amateur ben die enkel cappuccino’s en latte’s drink, maar het tegendeel is waar. Mijn favoriete koffie is gewoon zwart, maar die is bij Tartoer niet te zuipen.
District
Bij District hebben ze ongetwijfeld de beste koffie van de studentenbuurt. Hier kan je terecht voor espresso’s die je gezicht niet doen samentrekken terwijl je over straat wandelt. De barista is er ook altijd heel vriendelijk. Toch kom ik er helemaal niet zo vaak als je zou denken na het lezen van mijn eerste zin. Dat komt omdat de koffiebar niet veel zitgelegenheden heeft en de stoelen die er wel zijn, voor het raam staan. Dat vind ik best ongemakkelijk omdat je dan gedwongen wordt oogcontact te maken met de voorbijgangers buiten.
Vandoag is’t
Ik heb lang overwogen om Vandoag is't niet op deze lijst te zetten omdat de koffiebar inmiddels zo is ingeburgerd dat iedereen hem kent en er al geweest is. Voor de volledigheid bespreek ik toch even de koffiespot. Vandoag is’t is een gezellige zaak die me net als Zomaar een dak doet denken aan de living van een oma of opa. De barista’s zijn er enorm gemoedelijk en de koffie is er goed. Je krijgt er ook vaak een chocolaatje bij de koffie, wat uiteraard een enorme upgrade is van het standaard speculaasje. Ik heb wel twee problemen met Vandoag is’t. Zo kan het er soms enorm druk zijn, waardoor de deur open blijft staan en het binnen enorm trekt. Dat terzijde is mijn grootste probleem de muziek. Die is niet alleen heel slecht, maar ze staat ook te luid. Misschien moet ik eens proberen verbinden met de plaatselijke box om wat coffeetable jazz op te zetten.
De koffie van mijn kotgenoot Jeppe
Ik hoor jullie denken: oei; maar ik beloof dat ik ergens naartoe wil. Ik had vandaag, zoals wel vaker, enorme hoofdpijn. Uit ervaring weet ik dat alleen koffie helpt wanneer mijn hoofdpijn heel erg is, maar mijn capsules waren op. Ik was hopeloos en stuurde een bericht in de messengergroep van mijn kot. Een paar minuten later stond mijn kotgenoot Jeppe aan de deur met een dampende tas en een Dafalgan. Een klein gebaar met een enorme impact; mijn dag was meteen tien keer beter en het was de beste koffie (Senseo Gold) die ik in tijden heb gedronken.
Dat de koffie van mijn kotgenoot Jeppe de beste was uit dit hele lijstje en die van Zomaar een dak daarop volgt, spreekt boekdelen. Goede koffie gaat veel minder over de smaak dan je zou denken. Koffie drinken gaat over gezelligheid en samenzijn, niet over peperdure machines en geleerde barista’s.
- Login om te reageren