online activisme

vijf Instagramaccounts die je zeker moet volgen

12/04/2020

Door Instagram scrollen, het is dezer dagen een bezigheid op zich. Ben jij een fervent Instagram-feedscroller? Lees dan zeker verder, want onze redacteur zet voor jullie haar favoriete accounts per thema op een willekeurig rijtje. Deze keer in de spotlights? Online activisten!

Profielfoto@samentegenarmoede Profielfoto
@amanatrust

armoede en hulpverlening

Samen Tegen Armoede is een initiatief van de katholieke vzw Welzijnszorg dat al vijftig jaar strijdt voor een structureel armoedebeleid. De ambitie is een wereld te bereiken zonder sociale uitsluiting en armoede, waarin iedereen zijn basisrechten kan uitoefenen. Via verschillende acties, zoals Soep Op De Stoep, Zet Je Benen In en Goedgemutste Breicampagne tracht de organisatie armoede zichtbaar en bespreekbaar te maken en solidariteit op te wekken.

Ook Amana Trust – de vzw opgericht door Yasmien Naciri – streeft voor de naleving van ieders rechten, dat zowel in België als in Marokko. Het bieden van humanitaire (nood)hulp en het stimuleren van hulpverlening door middel van voedsel- en hygiënepakketten behoren tot de missie van deze organisatie met meer dan tweehonderd vrijwilligers. Via de Facebookpagina en het Instagramaccount kan je mee een blik werpen op de verschillende verwezenlijkingen.

 

body positivity

Bodyposipanda is de uitlaatklep van Megan Jayne Crabbe, een Engelse van 24 jaar oud. Deze jongedame met een voorkeur voor pastelkleurtjes zet zich in voor body positivity en feminisme. Megan mag dan wel vetrolletjes en cellulitis hebben, storen doet ze zich daar niet aan. Dat anderen dat wel doen, vindt ze dan weer wel een probleem. Op haar blog praat ze openlijk over intuïtief eten, fatphobia en de vooroordelen die gepaard gaan met uiterlijk en gewicht. Dat alles leidde tot een boek met als titel Body Positive Power.

Houd je het liever lokaal? Neem dan zeker eens een kijkje bij The Blind Body Positive Protest. Zij houden het niet alleen bij online activisme, maar gaan ook effectief de straat op. Het fotografieproject Chair Chaude is eveneens het vermelden waard. Met pure en eerlijke foto’s tracht Kilien haar steentje bij te dragen aan een verdraagzamere en mooiere wereld.

Profielfoto@bodyposipanda Profielfoto@blindbodypositiveprotest

 

Profielfoto@ecossentials

ecologie en duurzaamheid

Moenia Ladhib is een 23-jarige werkstudente en eco-warrior. Met Ecossentials tracht ze mensen aan te sporen om na te denken over hun (afval)consumptie en koopwoede. Op haar Instagramaccount en Facebookpagina deelt ze maar al te graag haar tips en haar lekkerste, meest ecologische recepten. Zo wil ze duurzaamheid toegankelijk maken voor iedereen en alternatieven aanbieden voor producten die veel te snel in de vuilbak terechtkomen.

Via de webshop van Ecossentials wil Moenia haar duurzame levensstijl graag doorgeven aan anderen. Van tandpasta, scheermesjes en zeep tot lipstick, rietjes en koffiebekers. Bovendien zijn alle producten plasticvrij (ja, ook de verpakking bij verzending) en probeert ze waar mogelijk te leveren met de fiets.

 

klimaat

De vzw Klimaatzaak werd in 2014 opgestart als een initiatief van elf bezorgde burgers. Intussen sloten meer dan 58.500 anderen zich aan. Op een democratische en collectieve manier tracht de vereniging de Belgische overheden te dwingen om hun beloftes met betrekking tot het klimaat na te komen. Dit doen ze door rechtszaken aan te spannen tegen de vier bevoegde overheden. Concreet stelt Klimaatzaak hen formeel in gebreke omdat ze de verplichting van 1990 – 40% minder uitstoot tegen 2020 – niet nakomen.

De actie kent heel wat bekende medestanders; presentatrice en actrice Francesca Vanthielen, auteur Jeroen Olyslaegers en tv-maker Tom Lenaerts zijn maar enkelen onder hen. Met cartoons en statistieken toont de organisatie op sociale media dat het hen menens is en roepen ze iedereen op om medestander te worden.

Profielfoto@klimaatzaak

 

Profielfoto@activistsforthevictims

dierenleed

Activists For The Victims is een Duitse onafhankelijke dierenrechtengroep. Hun doel? Het informeren van de samenleving over de uitbuiting en mishandeling van dieren. Hoe ze dat doen? Met vreedzaam maar doelgericht straatactivisme. Op sociale media delen ze de beelden van hun protest, alsook quotes met sprekende cijfers over dierenleed.

De Belgische presentatrice An Lemmens strijdt in België specifiek tegen de praktijken van broodfok: het grootschalig en onethisch kweken van honden zonder rekening te houden met hun fysieke en mentale welzijn. Met het initiatief Pin Up Pup laat ze asielhonden poseren en zet ze de dieren in een positief daglicht op sociale media. Bovendien bracht Lemmens een eigen boek uit – dat dezelfde naam draagt als haar initiatief – met tips & tricks over het adopteren van een asielhond.

 

 

 

Benieuwd naar de favoriete accounts van onze redacteur over Antwerpen? Dan kan je hier terecht.