voedzaam en verzadigend: notenbrood

pottenkijkers

11/06/2020

Haal je fat pants uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie.

Gezond notenbrood met een krokant korstje? Dat is maar een kwestie van de juiste ingrediënten samenvoegen. En zeg nu zelf: dat kan iedereen, toch? Lekker als ontbijt, als tussendoortje of als dessert bij een kaasplank. Voedzaam en verzadigend, exact wat een student nodig heeft tijdens de blokperiode.

 

ingrediënten

voor één notenbrood

  • voorverpakte notenmengeling (200 gram)
    (bijvoorbeeld: amandelnoten, cashewnoten, walnoten en hazelnoten)
  • een handjevol pompoenpitten
  • een handjevol zonnebloempitten
  • een handjevol lijnzaad
  • een handvol havermoutvlokken
  • een handvol rozijnen
  • 4 eieren
  • een scheut melk
  • een scheut maïsolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snufje kaneel
  • een snufje zeezout
  • een theelepel honing

 

bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix of hak de notenmengeling fijn.
  3. Doe de gemixte notenmengeling samen met een handvol havermoutvlokken in een mengkom.
  4. Voeg een handvol rozijnen en een handvol van de overige zaden toe in de mengkom.
  5. Doe er een scheut melk, een scheut maïsolie en de vier eieren bij.
  6. Meng de ingrediënten onder elkaar.
  7. Voeg het bakpoeder toe, alsook een snufje kaneel.
  8. Voeg een theelepel honing toe en een snufje zeezout.
  9. Meng al de ingrediënten goed onder elkaar.
  10. Doe het mengsel in een cake- of broodvorm, bij voorkeur een siliconen exemplaar. Indien je geen siliconen bakvorm hebt, is een gewone bakvorm ook perfect indien je die invet met een beetje boter en bloem. De bakvorm bekleden met bakpapier is ook een optie.
  11. Bak het notenbrood gedurende 30 minuten en laat het nadien afkoelen.

Je kan het notenbrood eten met een stukje kaas, bestrijken met wat yoghurt of plattekaas, combineren met vers fruit of gewoon puur. Smakelijk!