a Trump card for Europe? (4)

politiek geëngageerde studenten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

24/11/2016
🖋: 
Auteur extern

Actief Linkse Studenten en Jong Groen StuAnt


Je kon er de laatste maanden niet naast kijken: de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren op zijn zachtst gezegd onconventioneel te noemen. Uiteindelijk werd zakenman en Republikeins kandidaat Donald J. Trump verkozen en nu is de vorming van zijn regering het onderwerp van de nieuwsberichten uit de VS. Wat moet de gemiddelde Antwerpse student daarvan denken? dwars vroeg duiding aan studenten die elke dag met politiek bezig zijn: de voorzitters van de politieke studentenclubs. Zij kregen de mogelijkheid te reageren op volgende stelling: “Wat betekent de verkiezing van Donald J. Trump als president van Amerika voor Europa?”

Actief Linkse Studenten Antwerpen

Donald Trump is president-elect. Dat is de conclusie van een campagne waarin werkende mensen zich verzetten tegen de politieke elite en de destructieve elementen van een neoliberaal beleid. Dit werd zowel ter linkerzijde uitgedrukt in de politieke revolutie van Sanders als rechts, zij het verwrongen, in de campagne van Trump.

 

Trump beweerde niet alleen de grote verdediger van de werkende klasse te zijn. Hij voerde ook een enorm seksistische en racistische campagne. Hij creëerde zo ruimte voor haatzaaiers om misnoegde blanke kiezers en jongeren aan te spreken. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Wij verwerpen echter de notie dat Trump won doordat de werkende klasse in het algemeen zijn xenofobie en seksisme zou delen. Clinton kreeg de meerderheid van de stemmen. Miljoenen stemden gewoonweg niet. De kandidaten waren de minst populaire in decennia.

 

Sommigen voorspelden een beurscrash. Trumps magere enthousiasme voor vrijhandelsverdragen jaagde de beurzen schrik aan. De angst op de financiële markt sloeg echter al snel om in feestvreugde. De bouwbedrijven in het bijzonder doen het goed. Hoezeer Trump bij zijn protectionistische standpunt blijft, zal nog moeten blijken. De namen die voor zijn kabinet genoemd worden schijnen dat alleszins tegen te spreken.

 

Trump haalde tijdens zijn campagne uit naar de politieke elite en belangenvermenging. Dat blijkt nu vooral dikdoenerij. Ook lobbyisten treffen we aan bij kabinetbesprekingen. Zij die Trump steunden voor zijn anti-corruptie retoriek komen bedrogen uit.

 

Wat rest is Trumps chauvinisme. Volgens sommige aanhangers is hij daardoor de grote tegenstander van de “politieke correctheid”. Hij had het al moeilijk zich te distantiëren van de KKK en David Duke, ooit te gast bij KVHV. Nu heeft hij ene Bannon tot persoonlijk adviseur benoemt. Dat is de CEO van Breitbart, een nieuwssite trouw aan de ‘alt right’. Onder hen ook het ‘national policy institute’ waarvan een video opdook waarin leden de Hitlergroet brengen. Bij de grote voorbeelden zien we de ‘identitaire beweging’ die het NSV onder haar bondgenoten telt. Breitbart breidt uit naar Duitsland en Frankrijk. Daar zal de site allicht AfD en FN steunen. Zij bejubelden Trump al. De woordvoerster van AfD vond het een goed idee om op vluchtelingen te schieten. Misschien toch een muur?

 

Trump distantieerde zich al van de NPI. Echter, na de verkiezingen vond een resem racistische en seksistische incidenten plaats. Een vertegenwoordiger van onze zusterorganisatie in de VS werd met de dood bedreigd. Ook hier putten allerlei racistische groepen moed uit de verkiezing van Trump. Strijd hiertegen is nodig. Spreken over geweld wordt bij dit soort mensen al snel spreken met geweld. Om Europese Trumps en erger te vermijden moeten we ons verenigen ongeacht huidskleur, geslacht of identiteit. Een krachtsverhouding in het voordeel van werkenden, minderheden, vrouwen en LGBTQ, bouwen we niet enkel uit in het stemlokaal.

 

Actief Linkse Studenten

 

 

Jong Groen StuAnt

Blijven strijden voor een positief alternatief

 

De overwinning van Trump heeft ook Jong Groen StuAnt aangegrepen. De constanten in Trump’s campagne waren narcisme, polariserend taalgebruik en regelrechte leugens. Enkel het feit dat een zelfverklaarde miljardair die weigert belastingen te betalen en werknemer behandeld als wegwerpproducten, het kon schoppen tot presidentskandidaat was verontrustend. Dat diezelfde vastgoedmagnaat het tot president van de VS en door sommigen als held van de working class in het Westen gezien wordt, is een echte wake-upcall.

 

Toch willen we de miljoenen Amerikaanse kiezers die op Trump stemde niet wegzetten als racisten, seksisten, fascisten en idioten. Het feit dat 58 procent van de Amerikaanse kiezers Trump als onbekwaam en onbetrouwbaar beschouwen, maakt duidelijk dat het niet de liefde voor Trump, maar een welgemeende fuck you naar de elite in Washington was die hen in het stemhokje deed kiezen voor de reality-ster. Het signaal dat werkelijk alles beter is dan business as usual kwam dan ook bij ons aan als een uppercut.

 

Dat een alternatief voor het huidige systeem niet hoeft te verzanden in ranzige praat, bewees Bernie Sanders. Het was hij, veel meer dan Trump, die de jongeren kon enthousiasmeren om hun stem uit te brengen bij de voorverkiezingen. Ook ‘the Bern’ is ‘anti-systeem’, maar opende met dit gevoel wél de strijd tegen ongelijkheid, armoede, racisme en klimaatopwarming. De verandering waar de jeugd op wacht is dus vooral progressieve verandering. Ook al staan de progressieve waarden momenteel onder druk, de jeugd wijst er op dat ze de simplistische en gevaarlijke praatjes uit het verleden niet lusten. Ook in Europa moet zo een positief alternatief meer de mensen bekoren. Europa moet vandaag meer dan ooit het actieve leiderschap opnemen in verband met mensenrechten en democratie, kwaliteit van leven en milieubescherming.

 

Jong Groen StuAnt

 

 

Reageren? Het kan: dwars is immers een studentenmagazine voor én door studenten. Stuur je opiniestuk naar en dan publiceren wij je reactie met veel plezier. (De redactie behoudt zich wel het recht voor om reacties in te korten of niet te plaatsen.)