tir-i-miss-you

pottenkijkers

22/06/2016

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Deze nieuwe twist op het traditionele tiramisurecept laat iedereen duimen en vingers bij aflikken. Voor één keer gooi je die calorieteller uit het raam. Ook goed als lekker studieontwijkend gedrag aangezien dit culinair oeuvre toch wel makkelijk een uurtje in beslag kan nemen. En het is weer veel te lang geleden dat ik dit nog gemaakt heb. I miss you, tiramisu!

Opmerking: De juiste hoeveelheid is afhankelijk van je persoonlijke smaak, en het aantal porties hangt af van hoe gulzig je bent. De hieronder weergegeven hoeveelheden zijn voor een grooote kom. Trust me.

 

Wat heb je nodig?

- 2 pakjes lange vingers en 1 pak speculaaskoekjes

- 2 pakken pure chocolade

- bloemsuiker

- 5 eieren

- 500 gr. mascarpone

- een kan sterke koffie

- and last but not least... the liquor of your choice

 

Let the games begin!

Stap 1: Maak heel sterke koffie. Zo sterk dat je cartoongezichten zou trekken als je ervan zou drinken. Giet daarbij een scheut sterke drank naar smaak en giet dit alles in een diep bord.

Stap 2: Smelt de chocolade au bain-marie en doe dit bij de sterke (nu een andere betekenis, hé ) koffie. Blijf roeren tot je een consistente, lopende massa krijgt. Deze mag niet te vast zijn, maar ook niet te lopend. De koekjes moeten dit kunnen absorberen zonder direct uit elkaar te vallen.

Stap 3: Scheid 5 eieren. Bij het eigeel doe je ongeveer 4 soeplepels bloemsuiker en dit klop je op tot een smeuïg geheel. Voeg hier de mascarpone aan toe en klop opnieuw op. Voeg daarna extra suiker toe naar eigen smaak. Het eiwit klop je vervolgens stijf met 1 soeplepel bloemsuiker, en spatel je onder de mascarponemix. Dit wordt je tussenlaag.

 

Ready. Set. Go!

In een grote kom met een platte bodem doe je afwisselend:

- 1 laag ondergedompelde lange vingers (in het koffie-chocolademengsel)

- 1 laag mascarponemix

- 1 laag ondergedompelde speculaaskoekjes (ook in het koffie-chocolademengsel)

- 1 laag mascarponemix

- doe zo verder en wissel af! De bovenste laag bestaat uit de mascarponemix met geraspte chocoladeschilfers als je er nog over hebt. Wil je een feestelijk kerstdessert, sprenkel er dan nog gezeefde bloemsuiker bovenop. Tadaa!

 

Zet de kom in de koelkast voor minimum een paar uur of, voor het allerbeste resultaat, voor een nacht, zodat de koekjes de smaak optimaal hebben geabsorbeerd en alles is doordrongen van een smeuïge, luchtige, licht zoete smaak.

 

Game Over!

Deze pièce de résistance is een ware crowdpleaser op elk feestje en voor elke gelegenheid! Geloof me, ik heb het zelf uitgetest. Je bent niet langer de kotstudent die alleen spaghetti kan klaarmaken en afhaalchinees bestelt ... Je bent snugger, want je hebt immers de raad en de recepten van dwars gelezen. Deel ze met je vrienden of laat hen in de waan over je nieuwe Masterchefskills, aan jou de keuze! In ieder geval wordt dit gegarandeerd je nieuwe versiertruc. En ladies, de lijn loopt naar de koelkast. Of zoals mijn zus het zegt: "Een ronde lijn is ook een lijn!" En geef nu zelf toe, die is toch veel mooier dan een rechte.