tips voor een weekendje weg: minder bekende steden

25/11/2016

Na regen komt zonneschijn … en na examens komen weekendjes weg. Antwerpen is natuurlijk een prachtige stad, maar na een drukke studieperiode willen we ook wel eens wat anders zien. De klassiekers, zoals Parijs en Amsterdam, hebben we allemaal (vast) al eens bezocht. Sommige steden, niet eens zo ver hiervandaan, zijn daarentegen minder bekend, maar toch echt de moeite waard. dwars geeft jullie alvast de beste tips. Zo kan je rustig inspiratie opdoen voor de periode na de examens.

Lille / Rijsel

Lille is een stad die zich goed leent voor een dagje weg. Pak ’s ochtends vroeg de trein vanaf Antwerpen Centraal en je bent er in ongeveer twee uur. Als je in de avond terugreist, heb je overdag volop de tijd om de stad te bezoeken. De volgende dag kan je gewoon je colleges volgen. Doordeweeks reizen kan natuurlijk net zo goed, bijvoorbeeld als je een keer zin hebt om dat ene tergend saaie college te skippen. Wat er te doen is? Nou, heel simpel. Lille heeft een prachtig oud stadscentrum, waar je lekker kan dwalen door de smalle straatjes en genieten van de Franse cultuur, die je in Parijs uit het oog verliest. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om je Frans weer wat te oefenen. Tel daar de Franse pâtisseries bij op en je vraagt je af waarom je nog niet hebt geboekt.

 

Keulen

Keulen is zo’n stad waar je vast wel eens iets over gehoord hebt, maar waar je waarschijnlijk nog niet bent geweest. Niet heel gek, want de stad staat niet bekend als een toeristische trekpleister. Hoewel de stad op het eerste gezicht niet zo pittoresk oogt, heeft ze een gezellige sfeer. Het carnaval van Keulen is bijzonder: dit is het grootste carnavalsfeest van Duitsland. De kerstmarkt is ook een aanrader. Verder zijn er goede musea en goedkope restaurants. Perfect voor de student! De beste manier om te reizen is met de auto. Dat kan gemakkelijk en goedkoop via sites zoals BlaBlaCar.

 

Rotterdam

Deze stad staat met stip op één in de categorie ‘gemakkelijke dagtripjes’. Met de trein ben je er namelijk in een uur en tien minuten! Zo’n supersnelle city trip moet toch ergens kunnen worden ingepland in de agenda van de drukke student. Of er ook nog wat te doen is? Nou, daar hoef je je in het geval van Rotterdam absoluut geen zorgen over te maken. De moderne architectuur en de hoge gebouwen geven je het gevoel alsof je in een wereldstad loopt. In de Markthal scoor je een lekkere hap bij een van de bijna honderd kramen met vers bereid voedsel. Neem vervolgens je lief of je kameraden mee naar de hippe Witte de Withstraat voor een drankje op een van de vele terrassen. Niet voor niets wordt deze stad steeds populairder onder Nederlanders. Fijn voordeel: er zijn veel minder toeristen dan in zijn grote broer Amsterdam. Gaan!

 

Nancy & Straatsburg

Nancy en Straatsburg liggen ongeveer even ver van Antwerpen als Parijs, maar dan iets meer richting het oosten van Frankrijk. Je kan het beste met de auto of met een goedkope busmaatschappij reizen. Nancy is een gemoedelijke, kleinschalige stad met een rijke geschiedenis, die zijn weerslag vindt in haar structuur. Het prachtige Place Stanislas combineert twee delen van de stad die uit een andere periode stammen. Er is een uiteenlopend aanbod van musea en er zijn veel gezellige cafés en restaurants, die van Nancy een echte bruisende stad maken. Na een paar dagen rijd je gemakkelijk naar Straatsburg, tegen de Duitse grens. Hier bekijk je het oude centrum en beklim je de kathedraal voor een mooi uitzicht. (Tip: met je studentenpas krijg je korting.) Wip even langs bij het Europees Parlement of de Raad van Europa. Ben je er op een doordeweekse dag, dan kan je proberen een conferentie in het Parlement bij te wonen. Vergeet ook zeker niet een tarte flambée te proeven: een hartige pannenkoek met kaas, room en spek, een lekkernij waar de omgeving bekend om staat.

 

Bonus: de krijtrotsen bij Cap-Blanc-Nez, Noord-Frankrijk

Ben je de stad met al zijn drukte even helemaal beu? Ga dan een paar dagen uitwaaien in de duinen bij Cap-Blanc-Nez, in de buurt van Calais. Langs de krijtrotsen kan je heerlijk wandelen, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over het water. Houd wel rekening met eb en vloed. Reis met de auto, want de kust is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. De rit ernaartoe duurt zo’n twee en een half uur.