taco’s, het ideale blokgerecht

pottenkijkers

14/06/2017
South Park taco (© South Park)
Bron/externe fotograaf

South Park


Haal je ‘fat pants’ uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Deze keer: gezonde taco’s om de examens door te komen.

Tijdens de blok is het aanlokkelijk om zo gemakkelijk mogelijk te ‘koken’. Om pizza’s uit het diepvriesvak te pakken, gevolgd door kant-en-klare lasagne en, als zelfs de supermarkt te veel moeite is, gewoon frieten te gaan halen. Het ligt misschien aan mij, maar tijdens de examens heb ik een enorme drang naar ongezond eten.

 

Na een paar dagen kom je dan toch op het punt dat je verlangt naar iets meer groenten en fruit. Iets groens, makkelijks, maar géén smoothie. Dat is het moment waarop ik naar maisschelpen grijp. Taco’s, ze kosten bijna geen moeite om te maken en je kan ze vullen met waar je maar zin in hebt. Een Google-rondje en je stuit op verschillende taco’s met kip, gehakt of zalm. Je vult de schelpen met bonen, met heel veel ketchup of gewoon rode pepers. Voor ieder wat wils en meer dan genoeg inspiratie om eens te experimenteren.

 

Mijn favoriete taco is misschien weinig bijzonder en ook niet heel Mexicaans, maar hij is wel lekker fris, bevat de door mij geliefde feta én is gemakkelijk te bereiden. Doordat ik de meeste ingrediënten voorverpakt koop is er altijd wat over en heb ik de volgende dag nog een gezonde lunch ook. Precies wat een warme blokdag nodig kan hebben.

 

ingrediënten

  • 1 pak tacoschelpen
  • 1 bakje zure room
  • 250 gram gehakt
  • 1 potje mais (150 gram is zeker genoeg)
  • 1 avocado
  • 100 gram voorgesneden ijsbergsla
  • 1 bakje saladeblokjes (of gewoon feta natuurlijk)
  • 1 bakje cherrytomaten
  • eventueel wat rozemarijn

 

bereiding

Eigenlijk kan er weinig fout gaan. Begin met het voorverwarmen van de oven zodat je de taco’s er in kan leggen als je bijna klaar bent.

Vervolgens bak je het gehakt tot het gaar is en voeg je eventueel rozemarijn toe voor wat extra smaak. Terwijl het vuur aan staat kan je de avocado van zijn schil ontdoen en in blokjes snijden. (Zorg dat je een rijpe hebt; dat is zoveel lekkerder en dan laat de schil ook meteen los). Nu hoef je alleen nog de cherrytomaten doormidden te snijden en de taco’s een paar minuten op te warmen. De saladeblokjes en sla zijn immers al voorgesneden en ook de mais en de room kunnen er zo in.

 

Ik zet meestal alles in bakjes rond mijn bord, pak af en toe een schelp en besmeer deze dan met wat zure room en leg er de fetablokjes in. Die bedek ik dan met wat mais, vervolgens met het gehakt, wat avocado en daarna de tomaten en sla. Je kan qua volgorde en hoeveelheid natuurlijk variëren, maar de ervaring leert me dat alles zo het best op zijn plek blijft. Want netjes eten, dat blijft bij taco’s toch meestal de grootste uitdaging.

 

Eet smakelijk!