red het brood!

pottenkijkers

07/06/2017
🖋: 

Als we kijken naar welke producten het meeste worden weggegooid, staat brood op nummer één. De reden? Als het na een dag of twee wat droger wordt, is brood geen aantrekkelijke optie meer. Op het einde van de week kieperen we dan maar de half gevulde zak in de vuilbak. Dat is zonde, want met een kleine upgrade kan je oude brood de perfecte basis zijn voor het ideale stevige ontbijt of voor de snelle snack tussen het studeren door. De regel is: staat er geen schimmel op, dan gaat het nog. Onderstaande recepten nemen amper tijd in beslag (ideaal dus voor een blokpauze) en kan je gemakkelijk maken met oud brood en ingrediënten die je toch al op kot hebt staan. Win-win, dus!

creatieve croques

De gouden combo ham-kaas kennen we allemaal wel, maar als je out of the box denkt, kan er een hele wereld opengaan. De mogelijkheden zijn in principe oneindig – denk maar aan brie, peer en noten of mozarella met tomaat. Een restje pesto van de dag ervoor kan, samen met wat geraspte kaas, voor de ideale Italiaanse experience zorgen. Als je echt geen verse producten in huis hebt, kan je voor de gedurfde combinatie pindakaas met curryketchup gaan. Eerder zin in een dessert? Dan is banaan met chocopasta een goede keuze.

 

Voor deze oermaaltijd voor de kotstudent hoef je niet in het bezit te zijn van een toaster. Ook een oven of een pan zijn voldoende: een paar minuten bakken tot je croque goudbruin is, en klaar.

 

waanzinnige wentelteefjes

In de volksmond worden ze weleens verloren brood genoemd; wentelteefjes zijn met andere woorden de ideale bestemming voor de boterham die al een beetje droog is geworden. Het principe is eenvoudig: meng één ei, 100 milliliter melk en een eetlepel suiker in een diep bord. Laat het stuk brood even weken terwijl je een klontje boter laat smelten in een pan. Bak het wentelteefje op een middelhoog vuur aan twee kanten en geniet van het beste ontbijt ooit. Laat die dag studeren maar beginnen!

 

crunchy croutons

Ben je die alledaagse kom (minuut)soep beu of heb je genoeg van saaie salades? Leuk ze dan op met een flinke portie zelfgemaakte croutons! Daarvoor is oudbakken brood zelfs geschikter dan nieuw brood, dat te veel vocht bevat om echt crunchy te kunnen worden. Moeilijk om te maken zijn de croutons alleszins niet: je snijdt je brood in blokjes, en bakt het daarna tien minuten in een oven op 130 graden.

 

homemade lookbroodjes

Maak van je opwarmmaaltijd een tweegangenmenu door zelf lookbroodjes als voorgerecht te maken. Hiervoor is Frans brood het meest geschikt, maar ook de doodgewone boterham kan zich tot lookbroodje ontpoppen. Smeer een flinke laag boter op het brood. Pers een teentje knoflook of snij het in fijne stukjes. Verdeel een beetje van de look over de boter en voeg wat kruiden toe naar smaak, zoals bijvoorbeeld chili of basilicum. Stop de broodjes in de oven tot ze goudbruin zijn en waan je op restaurant op eigen kot!

 

Dat waren maar een paar suggesties, maar de mogelijkheden stoppen daar zeker niet: maak eens paneermeel van geroosterd brood, of vraag je oma naar een recept voor broodpudding. Toch nog een liefhebber van de klassieke boterham, maar geen zin om voedsel te verspillen? Vries dan een deel van je brood in en ontdooi het als het nodig is. En wie een nostalgische ziel is, kan altijd naar het stadspark gaan om eendjes te voederen. De ideale blokpauze, als je het ons vraagt!

 

 

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in bananenbrood? Check dan zeker ons recept!