over Fashion & Beauty

een blik achter de schermen bij Antwerpse bloggers

12/10/2017

Bloggen, het is een welbekend fenomeen met desondanks een nichepubliek aan lezers. Daarom zet dwars in deze reeks Antwerpse bloggers in de kijker, die zich toespitsen op specifieke interesses en thema’s. Deze week hebben we het met Charlotte en Joya over Fashion & Beauty. 

Charlotte (22 jaar) is studente Master Meertalige Professionele Communicatie en oprichtster van “Simply by Charlotte”, die sinds maart 2015 staat. Joya (21 jaar) is studente Master Politieke Communicatie en oprichtster van “Seen by Joya", die sinds september 2014 online staat.

 

missie

"Voor mij is het belangrijk om merken naar voren te schuiven die minder opvallend zijn dan de mainstream merken. Ik wil graag aandacht geven aan kleinere brands die interessant zijn en tegelijkertijd ook potentieel hebben”, zegt Joya. Naast kledij schrijft ze ook over hotspots die ze ontdekt tijdens het reizen. Deze focus maakt dat lezers weten wat ze van haar mogen verwachten. Charlottes visie op een blog verschilt erg met die van Joya: “Ik heb zoveel interesses dat ik gewoon niet kan kiezen. Ik zou het jammer vinden om bepaalde dingen niet te kunnen doen, omdat ik me van bij de start een beperking heb opgelegd.”

 

Beide blogsters schrijven in het Engels. “Je mag niet enkel focussen op België, want hier loopt men steeds achter. Kijk maar naar de vlogs, in Nederland was het al vijf jaar lang een vaste waarde en bij ons start de hype nu pas”, verklaart Joya. Ook hun doelpubliek past zich, zoals verwacht, aan ten gevolge van deze keuze: “De top drie landen waar mijn blog het vaakst gelezen wordt, bestaat uit de VS, Groot-Brittannië en België”, weet Charlotte. Bij Joya bestaat deze top drie uit België, Duitsland en Italië.

 

Ik wil geen content creëren om te creëren. Ik wil de tijd van mijn lezers niet verdoen.

 

Joya was reeds voor haar blog actief op Instagram, waar ze voornamelijk foto’s postte. Na verloop van tijd wilde ze een beter kanaal voor haar foto’s oprichten, een website. Voor ze het goed en wel besefte, had ze dus een blog gecreëerd. Waar het begin van Joya’s blog voortkwam uit haar passie voor fotografie, had Charlotte als kind reeds een voorliefde voor lezen, schrijven, make-up en kledij. Bovendien vroegen haar vriendinnen ook steeds om haar advies. Na drie jaar twijfelen, besloot ze een blog te beginnen met de steun van haar vriend.

 

hoogtepunten

“Toen mijn blog nog maar een maand actief was, werd ik uitgenodigd voor de Zalando Blogger Awards. Amper een jaar nadien werd ik, tot mijn grote verbazing, geselecteerd als ‘Upcoming Talent’. Ik heb dit jaar ook de kans gekregen om mee te werken aan een expositie en online campagne van Spa, waarvan ik één van de twee Belgische gezichten was," zegt Joya trots. Ook Charlotte heeft al enkele bijzondere zaken mogen meemaken: “Sinds vorige week ben ik geselecteerd voor Blogger of The Year van Hunkemöller, in de categorie Lingerie. Ook ben ik tijdens Paris Fashion Week naar Parijs geweest op uitnodiging van Etam.”

 

de schaduwzijde

De bloggerswereld is een “leuke, maar tevens zeer vermoeiende wereld”, zegt Charlotte. “Je moet steeds sociale contacten leggen en overal en altijd een goede indruk maken om de toekomst van je blog te garanderen.” Desondanks blijkt het geen winstgevende activiteit te zijn. “Weinig bloggers kunnen er echt van leven”, zegt zij. Ze onthullen zelf de dark side van de bloggerswereld wanneer we vragen hoe het komt dat sommigen dat blijkbaar wél kunnen. “Door geluk en door niet altijd eerlijk te zijn over hun volgers”, merkt Joya op. De misleiding zit hem in het aantal volgers op Instagram. Kledingmerken gaan voor samenwerkingen steeds op zoek naar bloggers met een ruim scala aan volgers. Hier gaan ze in de fout, omdat volgers nu eenmaal ‘te koop’ zijn. Gluiperige bloggers kunnen aldus zakendoen met bedrijven die valse accounts beheren, waardoor ze hun aantal volgers in een mum van tijd zien aanzwellen.

 

partner in crime

Zoals de volkswijsheid ‘achter elke sterke man staat een sterkere vrouw’ luidt, werken ook onze blogsters niet alleen. Zo laat Charlotte zich fotograferen door haar mama. Ondanks dat ze geen opleiding fotografie genoten heeft, weet ze toch prachtige foto’s te shooten waarbij ze experimenteert met verschillende stijlen. Voorts droeg ook haar vriend zijn steentje bij: “Zonder hem zou de blog er nooit gekomen zijn.” Hij heeft vooral aan heel wat praktische zaken gedacht, zoals het aankopen van een URL, en hielp haar met de opstart van haar blog.
 

Je mag niet enkel focussen op België, want hier loopt men steeds achter.

 

Joya prijst zich dan weer gelukkig met haar partner in crime, Billie. Toen ze elkaar leerden kennen, was Joya net gestart met haar blog en zocht ze een fotograaf. Billie bleek al snel de geknipte kandidate voor deze functie, waardoor het mogelijk werd om consistentie in de beelden op Joya’s blogs en Instagram te verkrijgen. Er was meteen een klik, waardoor het shooten al snel meer een gezellig uitstapje met je beste vriendin werd: samen zoeken naar locaties, een beetje shooten, een koffietje drinken. Kortom, altijd fun.

 

toekomstvisie

Naast het bloggen moet er natuurlijk ook gestudeerd worden, maar hoe zien beide blogsters hun verdere toekomst? Joya beseft dat de combinatie van haar studies met haar blog alsmaar moeilijker zal worden: “Ik wil het graag blijven combineren zolang het mogelijk en haalbaar is, maar ik zie het mezelf niet nog vijf jaar doen. Misschien moet ik het gewoon beperken tot mijn studententijd.” Ze wil vooral niet moeten inboeten op kwaliteit: “Ik wil geen content creëren om te creëren. Ik wil de tijd van mijn lezers niet verdoen.”
 

Belangrijkste voor mij is dat ik er plezier aan heb, is de fun weg dan stopt het voor mij.

Charlotte stemt hiermee in: “Liever minder posten, dan minder kwaliteit.” Zij zou graag nog een tijdje blijven doorgroeien met haar blog: “Ik zie wel waar ik terechtkom. Het belangrijkste voor mij is dat ik er plezier aan heb, is de fun weg, dan stopt het voor mij.” Daarnaast vinden ze onafhankelijkheid ook zeer belangrijk. Het idee dat je, indien je van bloggen je beroep maakt, beperkt kan worden in het uiten van kritiek schrikt hen daarom erg af. Je opdrachtgevers zijn hier namelijk niet mee gediend, en die samenwerkingen zijn wel noodzakelijk als broodwinning. Kortom, zolang de dames er plezier aan blijven beleven, onafhankelijk kunnen schrijven en hun content relevant kan blijven voor hun lezers, willen ze graag actief blijven binnen de wereld van het bloggen.

 

 

 

Question & Answer

 • De meest gebruikte hashtag:
  • Charlotte: #outfitoftheday, #ootd
  • Joya: #seenbyjoya
    
 • De mooiste filter op Instagram:
  gewoon géén filters gebruiken!

   
 • Belangrijkste volgers op Instagram:
  • Charlotte: ‘Emma Gelaude’ en ‘Hema’
  • Joya: ‘Herz und Blut’ en ‘Baum und Pfertgarten’
    
 • Te checken Instagram accounts:
  • Charlotte: ‘thriftsandthreads’
  • Joya: ‘parkncube’
    
 • Instagram-proof spot in Antwerpen:
  het dakterras van het MUHKA!

 

Tips & Tricks

  Om af te sluiten geven onze bloggers graag nog enkele tips&tricks mee aan geïnspireerde lezers:

 1. Gebruik nooit een filter maar bewerk je foto’s zelf en creëer zo je eigen stijl
 2. Wees origineel en probeer je te onderscheiden van de rest
 3. Wees voorbereid en zorg ervoor dat je blog volledig klaar is op het moment dat hij online komt
 4. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit
 5. Wees niet bang of verlegen om vragen te stellen aan anderen

 

Charlotte Joya
instagram - blog - facebook instagram - blog - facebook