minirecensies van minifilms

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag

03/05/2018
Bron/externe fotograaf

Pixar


Films duren altijd veel te lang, en sinds de autoplayfunctie op Netflix houdt niemand het ooit nog op één aflevering bij het bekijken van die laatste nieuwe serie. Veel blijft er dan niet meer over als je je tussen het studeren door even wil bezondigen aan gedachteloos escapisme in een of andere wondere wereld op je scherm. Gelukkig bieden YouTube en andere kanalen hiervoor de perfecte, letterlijk op maat gemaakte oplossing voor jouw pauze: de kortfilm. En geloof ons, er zijn heel wat pareltjes te vinden. Onder het motto “Eten moet je toch” kan je even kort maar krachtig onderuitzakken in je zetel en zonder schuldgevoel een hele film uitkijken. Of twee. Of tien. Wij selecteerden onze favorieten.

1

Piper

Pixar  

Piper

Waarschijnlijk het meest bekende filmpje in de lijst is het schattige Piper, waarmee Pixar in 2016 een Oscar scoorde voor Best Animated Short Film. Vergeet zeker niet je kwaliteit hoog genoeg te zetten om alle prachtige details te kunnen zien.
           

 

2

In a Heartbeat

Pixar
In a Heartbeat Voor de romantische zielen onder ons is er dit pareltje, ook van Pixar. Feelgood van het hoogste niveau, perfect voor een korte pauze wanneer je van je cursus niet zo vrolijk wordt.
           

 

3

The Present

Jacob Frey & Markus Kranzler
The Present Hondenfilmpjes halen tijdens de examenperiodes waarschijnlijk altijd al hogere kijkcijfers, maar ook dit vertederende animatiehondje mag er zijn. We kunnen niet beloven dat je ogen na deze vier minuten droog zullen blijven – maar wij steken onze emotionele reactie gewoon op de vermoeidheid na wat nachtjes door.
           

 

4

El Vendedor de humo

Primer Frame
El Vendedor de humo Niets is ooit wat het lijkt, het is een wijsheid die we ons tijdens de blok maar al te vaak weer realiseren. Handboeken blijken vaak veel dikker dan gehoopt, en de blokperiode steevast een dag te kort. Laat je liever misleiden door de excentrieke rookverkoper in deze luchtige kortfilm.
           

 

5

The Backwater Gospel

The Animation Workshop
The Backwater Gospel Het hoeft natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn. In deze prachtig geïllustreerde maar vooral heel duistere kortfilm begeven we ons naar het Wilde Westen, waar goed en kwaad niet vanzelfsprekend blijken. Niet voor gevoelige zieltjes.
           

 

6

Sintel

Blender Institute
Yana Voor de fans van fantasy en videogames is er Sintel, een ietsje langere film waarin een jong meisje door woeste landschappen trekt op zoek naar haar vermiste draak. Ook hier zijn droge ogen niet gegarandeerd.
           

 

7

The Tale of the three Brothers

Warner Bros
The Tale of the three Brothers Als we het dan toch over fantasy hebben, mag de wereld van Harry Potter natuurlijk niet ontbreken. Fans zullen het verhaal van de drie broers zeker herkennen, maar dankzij de prachtige tekenstijl en Hermione’s aanstekelijke Britse accent, mag het sprookje niet op deze lijst ontbreken.
           

 

8

No Monsters

David James Armsby
No Monsters Al vele getalenteerde auteurs en regisseurs creëerden geniale dystopische werelden die uitgroeiden tot ware klassiekers. Weinig auteurs of regisseurs slaagden erin dit te doen in minder dan vier minuten. No Monsters doet het met glans. Ondanks de simpele tekenstijl gaan al je haren recht overeind staan nog voor het filmpje is afgelopen. Kijk zeker ook de prequel Being Pretty, en duim alvast met ons mee voor een langspeelfilm over de intrigerende wereld van Autodale – die we uiteraard pas na de blok zullen kijken.
           

 

9

Tamara

Craig Kitzmann & Jason Marino
Tamara Tijd voor nog eens een vrolijkere noot. Een muzieknoot in het geval van Tamara, een op het eerste zicht simpel verhaaltje met een plottwist die ieder gevoelig zieltje zal raken.
           

 

10

Jinky Jenkins & Lucky Lou

Michael Bidinger & Michelle Kwon
Jinky Jenkins & Lucky Lou “Ik hoop dat ik wat geluk heb met de vragen” moet een van de meest uitgesproken zinnen zijn tijdens de blok. Geluk in het leven kan nochtans ook handig zijn, dat bewijst dit sympathieke filmpje. We hopen alvast dat jouw examens niet zo chaotisch zullen verlopen als deze dolle tocht doorheen San Francisco, al is een even happy end natuurlijk wel mooi meegenomen. En nu is het tijd om weer verder te studeren.