Meir krijgt binnenkort extra etage

doorbraken

29/03/2021

Wat in een ver verleden (circa 2019) ontstond als burgerlijk idee om de afstand tussen mensen te garanderen, is intussen uitgegroeid tot een heuse commerciële relance van hartje Antwerpen. Effectief: een van de belangrijkste winkelstraten van België krijgt binnenkort een dak alias extra verdiep en ziet zo haar economische capaciteit, althans in theorie, verdubbelen.

“We kregen op een dag een anonieme petitie binnen op het gemeentehuis,” vertelt Antwerps burgemeester Bart De Wever ons, “ondertekend door een mooie 420 handtekeningen. We waren aanvankelijk wat cynisch, maar na een informeel gesprek met toenmalig minister van mobiliteit Ben Weyts raakte Stad Antwerpen overtuigd van het idee. Ben komt hier graag koffie kopen voor zijn Nespressomachine en wil dat ook kunnen doen zonder andermans zweet te moeten ruiken.”

Op lokaal niveau passeerde het idee zowat de helft van het schepencollege omdat de Meir zowel cultureel als economisch een bruisende slagader is van Antwerpen. Historici zijn razend enthousiast omdat ze eindelijk de raamkozijnen van de 'historische' façades van naderbij kunnen bekijken. Winkeliers kunnen niet wachten om mensen door diezelfde ramen ook binnen te laten.  

Annick De Ridder, schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, licht de concrete plannen toe: “In de petitie was men creatief en werd er ruimte gelaten voor eigen invulling. We hebben met het idee gespeeld om onder de grond voetpaden aan te leggen, maar omdat de metro daar loopt, is dat niet zo handig. Met al dat boren was de kans op stof groot en we willen niet dat mensen er mondmaskers moeten gaan dragen of dat ze het stof van hun wafel moeten eten. We dachten daarom eerder aan een extra asfaltlaagje met aan de onderkant van het plafond monorails. En natuurlijk glijpalen om snel weer op de begane grond te komen. Lekker leuk.”

Schepen van toerisme Koen Kennis is ervan overtuigd dat zo’n unieke stedelijke organisatie voorwaar een succesvolle trekpleister kan worden: “We zouden er wat tierlantijntjes aan koppelen. Je kan in de kerstperiode slingers ophangen. In de zomer is het lekker koel en voorzien we vernevelaars. Ik zie het al zo voor me: lampionnen voor Chinees Nieuwjaar en al. Maar in de eerste plaats is het uiteraard een historisch unicum.”  

Ondanks het gat in de begroting van zowat elke regering van het land kan het project steunen op heel wat subsidies. Het is dus een echt relanceplan voor de nationale economie, die tegen dat het project volledig is afgewerkt mogelijk de Vlaamse economie is. “De werken zouden van start gaan over een jaar of dertig."