laat de zwaartekracht vóór je werken tijdens de blok

26/06/2019
🖋: 

Zitten, een houding die we noodgedwongen aannemen tijdens de blok. En niet alleen tijdens deze periode van mentaal afzien, ook daarbuiten. Onze cultuur is gebouwd rond de zitpositie. Als we achter een bureau kruipen, tijdens de les in de aula, autorijden, enzovoort. We doen het allemaal zittend. Maar terwijl onze cultuur erop gebouwd is om te zitten, is ons lichaam dat absoluut niet. En dan met name onze rug niet. Ons lichaam is gemaakt om rechtop te staan, te lopen en te liggen als we slapen. Zitten is van een andere orde, want als we zitten drukken we onze ruggenwervel in elkaar. Zo worden rugproblemen geboren. Waar de zwaartekracht je juist tegen lijkt te werken tijdens de blok (wallen onder je ogen, en de zitpositie die je rug in elkaar drukt) komen wij met twee oefeningen die de zwaartekracht juist vóór je laten werken tijdens deze verschrikkelijke periode, en tijdens het dagelijks leven.

We zijn overigens al ervaren in het aanbieden van een helpende hand voor de student met rugproblemen. Waar de vorige oefeningen redelijk uitdagend waren, komen we nu met twee hele simpele oefeningen die veel minder inspannend zijn, maar daardoor niet minder efficiënt. Het gaat om de hanging loose en de deep squat met de voeten plat op de grond.

Allereerst de hanging loose. Zoals de naam al zegt, en zoals je wellicht al geraden had, gaat deze oefening erom dat je los hangt. Grijp je vast aan een dwarse balk of stang en laat de zwaartekracht voor je werken. Hierbij is het zaak dat je volledig ontspant. De enige spanning op je spieren bevindt zich in je handen en in je onderarmen. Wanneer je net begint met deze oefening, zul je merken dat juist die spieren nog niet helemaal on point zijn. Als je dit elke dag oefent zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om verticaal te hangen.

 

gezonde rug en levensstijl

Dan volgt de deep squat met de voeten plat op de grond. Hier heb je je waarschijnlijk ook al een beeld bij gevormd. En misschien dat je nu tegen jezelf zegt: ‘Maar die kan ik niet!’ Dan hebben we een verrassing voor je: iedereen zou deze houding moeten kunnen aannemen. Ons lichaam is daar namelijk voor gebouwd. Het vervelende is alleen dat onze zitcultuur de kracht, mobiliteit en flexibiliteit van onze heupen flink heeft doen afnemen. Niet getreurd overigens, in onderstaande video – die speciaal ter ondersteuning van dit artikel is gemaakt – worden er nog een aantal tips gegeven voor het uitvoeren van de deep squat hold.

De kracht van deze oefeningen zit hem juist in hun eenvoud. Dat maakt dat je er niet speciaal voor naar de sportschool hoeft, en zelfs het studeren niet voor langere tijd hoeft te onderbreken. In Antwerpen zijn voldoende bouwsteigers en hekken met dwarse balken waar je aan kunt hangen. Evenals op de tram of de bus, waar je in het beste geval dus ook niet meer gaat zitten. Neem een boek in je hand, ga in deep squat positie en lees tenminste een bladzijde van begin tot eind. Met deze oefeningen kom je ongetwijfeld zonder rugproblemen de blok door, mits je ze elke dag doet. Blijf ze ook daarna doen, zodat je rug en lichaam in shape blijven. In het meest ideale geval voorziet Study 360 op elke studeerlocatie een pull up mate.