kaneelkoekjes voor toch een snufje kerstgevoel

pottenkijkers

04/12/2016

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie.

Ben jij ook een stresskampioen en bovendien een echte zoetekauw? Dan ken je ongetwijfeld die knaagdierachtige trek waarbij alles wat maar enigszins eetbaar is en binnen pauzewandelbereik ligt, ten prooi valt aan je kiezen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je geen vreetbuivoorkeuren hebt. Kaneelkoekjes behoren tot onze favoriete knabbelstressmomentjes en zorgen bovendien voor de kerstsfeer die je tijdens deze blokperiode moet missen.

 

ingrediënten (voor anderhalve bakplaat)

  • 250 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 125 gram boter
  • kaneel

 

werkwijze

Gooi de bloem, de kristalsuiker, het ei (liefst zonder schaal) en de boter in een kom. Vergeet ook de kaneel niet toe te voegen, of je hebt wel koekjes bij de vleet, maar geen kerstgevoel. Start dat kneden en tarten van je armspieren maar!

 

Opmerkingen bij deze simpel ogende instructies:

  • De hoeveelheid kaneel hangt af van jouw smaakpapillen en voorkeur. Heb jij aan één eetlepel genoeg of mag de kaneel voor jou overheersen? Hou je dan niet in en vul die eetlepel dan maar een keer of drie. Proevers aka blokgenootjes zullen je dan ongetwijfeld vragen of je speculaas hebt gebakken.
  • Gebruik stevige, harde boter. Hoewel we gemakzuchtige studenten zijn die een busje vloeibare boter hebben staan of onze armspieren willen sparen door de boter te smelten in de microgolf, moeten we deze keer toch eens kiezen voor de meest arbeidsintensieve weg. Het deeg zal er anders niet uitzien, we verzekeren het je. (En ja, we spreken uit ondervinding.)
  • Blijft je deeg korrelig en krijg je het niet tot een vaste bol gekneed? Voeg een eetlepel water toe, dat zal de boel wat vergemakkelijken. Voor jou, maar ook voor het deeg dat aan je handen wil blijven plakken.

 

Heb je eindelijk een mooie bol deeg? Uitrollen die handel en vormpjes uitdrukken of schijfjes snijden. Schuif de gevulde bakplaat in de voorverwarmde oven van 175°C en wacht (on)geduldig tien minuten. Eens ze mooi bruin zijn, kunnen de kaneelkoekjes uit de oven. Laat ze nog even afkoelen voor je proeft, of je mondeling examen zal misschien toch niet zo vlot verlopen.