hoe word je auteur?

tweedecarrièrestudent

07/03/2021

Gesteld dat u ervan droomt auteur te worden. Zo’n auteur die dikke wachtrijen lokt voor een gesigneerd werk en zelfs alle facturen kan betalen. U ziet het al helemaal voor u. Er rest u slechts een hindernis, eigenlijk nauwelijks het vermelden waard. Dat ene meesterwerk schrijven met na verloop van tijd meer edities dan bladzijden. Hoe dat nu verwerkelijken? Mijns inziens zijn er welgeteld drie opties. 

1. U kan aardig schrijven en dat wordt opgemerkt door een uitgever die al zijn kapitaal en — nog belangrijker — al zijn marketingmedewerkers investeert in uw meesterwerkje. 

2. U kan aardig koken.  

3. U hebt volgens mensen die u sympathiek vinden onmiskenbaar een hoop talent. Helaas ja, uitgevers kunnen zich ook vergissen. Zelfs allemaal tegelijk. Gelukkig bestaat er een relatief eerbare uitweg: professor worden. Dat leg ik best uit. Als prof heeft u lesmateriaal nodig. En dan gaat er niets boven zelfgeschreven werk. Opgelet! Nog altijd maken proffen de fout om de leerstof in een syllabusje te gieten, bij Universitas te verkrijgen voor €7,95. Ze redeneren: lekker goedkoop en zo’n syllabus is veel handiger om te studeren dan dikke handboeken die halvelings mikken op studenten en halvelings mikken op oprecht geïnteresseerden. Ze verliezen hun doel uit het oog. Wat studenten het handigst vinden om te studeren mag natuurlijk van geen tel zijn. Het gaat erom dat u flink wat boeken verkoopt.  

Maar hoe brengt u dit plan het soepelst ten uitvoer? Schrijf om te beginnen een lijvig boek. Dat boek is de leidraad van het vak dat u doceert en vanzelfsprekend verplicht lesmateriaal. Gelukkig verkrijgbaar voor een studentenprijsje van €66,00. Doe het meteen goed. Voorzie het boek van overbodige hoofdstukken. U maakt zich zo populair bij studenten aan wie u het gevoel geeft dat ze niet alles moeten kennen en u jaagt de prijs de hoogte in. Optioneel: laat een internationaal gelauwerde fotograaf voor de coverafbeelding zorgen of verwerk wat goud in de boekkaft.  

Het is verleidelijk om het volgende academiejaar hetzelfde boek te verkopen, eventueel mits wat kleine aanpassingen die u gratis vermeldt op Blackboard. Niet doen, ongelukkige! Studenten die door omstandigheden het vak opnieuw volgen of door omstandigheden het vak voor het eerst volgen, kunnen zich wenden tot een oude editie. Pak het fijnzinniger aan. Wees niet zo dom om in één hoofdstuk aanpassingen te doen. Men zal u snel doorzien. U kon immers perfect een vervanghoofdstuk of een document met wijzigingen op Blackboard plaatsen. Nee, zorg liever elk jaar voor een nieuwe editie met in elk hoofdstuk een rist aanpassingen – die komma stond daar inderdaad heel ongelukkig. De samenleving staat niet stil en de leerstof bijgevolg evenmin. Net zomin als de verkoopcijfers van uw prachtboek dat na dertien jaar aan een dertiende editie toe is! Wie kan dat zeggen?

U ziet, zo ingewikkeld is het niet om gevierd auteur te worden.