gezocht: een plaatsje in de resto

overbevolking van de studentenresto's nog niet opgelost

29/10/2017

Het is over de hongerige koppen lopen in de studentenresto’s. Hiermee brengen we niets nieuws en ook de universiteit is al langer op de hoogte van de drukteproblematiek in de komida’s. Waarom ervaren we dan nog steeds dezelfde ongemakken bij ons middagmaal?

Met de opening van de nieuwe gebouwen op Campus Drie Eiken (CDE) en Campus Groenenborger (CGB) in 2016 steeg de vraag naar zitplaatsen in de komida’s op beide campussen aanzienlijk. De universiteit ging aan de slag en creëerde 310 extra zitplaatsen in de resto's: 220 op CDE en 90 op CGB. Verder werd er ook geïnvesteerd in zithoekjes in gebouw O en S op CDE, goed voor nog eens 70 extra zitplaatsen.

 

toenemende problematiek

Hiermee werd de capaciteit van beide locaties bereikt – in functie van de respectievelijke keukens én de beschikbare ruimte. Op CGB werd de eetruimte door middel van een verbouwing uitgebreid, op CDE werd de kelder opgewaardeerd tot extra eetzaal.

Dat dat niet voldoende is, mag duidelijk wezen. Zeker wanneer we in het achterhoofd houden dat de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen het grootste aantal studenten van onze faculteit kent en ook dit jaar weer een groei van 5,4% groei mag optekenen. Ook de faculteit Farmaceutische Biomedische en Diergeneeskunde Wetenschappen heeft meer dan 2.300 studenten die dagelijks op Campus Drie Eiken verwacht worden. Zij ervoeren dit jaar een groei van maar liefst 9,3%.

Op Campus Groenenborger steeg de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen met 3,7%, waardoor ook die gebouwen met extra studenten te maken krijgen.

 

‘oplossingen’

Studenten picknickten de afgelopen jaren al noodgedwongen in de gangen. Zij zullen alvast niet juichen bij het vooruitzicht van nog meer dringen tijdens lunchpauze. Plaatselijke pop-ups werden als alternatief ingeroepen voor de komida’s, maar men kon niet spreken van een gigantisch succes. Er werd besloten dat studenten toch nog liever de verplaatsing maakten naar de komida, waar een ruimer aanbod te vinden is. Ook een gebrek aan communicatie rond deze pop-ups zou hier aan de oorzaak kunnen liggen.

Het probleem is dus nog niet van de baan. Catherine Ongenae – diensthoofd van Catering en Congreszalen – laat weten dat hun eerste doel wel behaald is: voldoende eten voor elke student, ondanks het tekort aan zitplaatsen. Er werd volop ingezet op volle togen: "Het aanbod schoot nergens tekort."

Kreeg iedereen te eten, of enkel de studenten die geduldig genoeg waren en hun eten op vijf minuten binnenschrokten, vlak voor de les weer begon? Wie immers in de gangen blijft picknicken, weet zijn eigen boterhammen mee te nemen: zelfs voor de broodjes kan je gemakkelijk een halfuur aanschuiven.

Dat mag niet verwonderen, wanneer je weet dat er op CDE gemiddeld 1110 klanten passeren over vijf kassa's per dag. Op CGB gaat het over 585 hongerige magen over twee kassa's. We kunnen zelf al wat ondernemen om de wachttijd te verkorten: "Hou je studentenkaart en betaalkaart klaar, dat versnelt alvast de flow."

 

de survey die raad moet brengen

Laat de moed desondanks niet in je aanschuivende schoenen zakken. Onze universiteit houdt een survey! De info die die met zich meebrengt, zal de verdere meetpunten en acties bepalen.

Op dit moment is er een personeelslid dat tussen 11u45 en 14u00 elk kwartier lege zitplaatsen gaat tellen. Net als de staande of op de grond zittende studenten. En daar houdt het niet bij op. “Ook proberen we een beeld te krijgen van het aantal gasten per dag die hun eigen maaltijd meebrengen. Deze cijfers worden samen met de verkoop aan de kassa per kwartier vergeleken”, vertelt Catherine.

Er wordt niet enkel in de resto geteld – in de mate van het mogelijke trekt het personeelslid ook naar de gebouwen verderop om het aantal etende studenten te turven. “Maar het is natuurlijk onmogelijk om overal ogen te hebben”, benadrukt Catherine.

Er staat echter geen datum op het afsluiten van de survey. “Dit is een start”, verduidelijkt Catherine. “We moeten kijken hoe eventuele acties de problemen al oplossen.”

 

spreiding middagpauzes

Op Campus Groenenborger is de problematiek al gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daar werden de lesroosters immers aangepast, zodat niet alle studenten op hetzelfde moment van hun middagpauze moeten genieten. Hierdoor daalt de drukte in de komida aanzienlijk, al blijkt donderdagmiddag nog steeds te zorgen voor picknickmomenten aan de aulatrappen.

Op Campus Drie Eiken werd dit voorstel afgelopen jaar echter van de baan geveegd. Daar houden wel alle studenten op hetzelfde tijdstip hun lunchpauze. Tussen 12u45 en 13u45 reppen alle studiehoofden zich dus naar gebouw G, in de hoop een plaatsje te vinden.

Waarom was een spreiding van de middagpauze op CDE niet mogelijk, zoals elders in Wilrijk? Ondanks de extra aula’s die de campus dankzij de bouw van Gebouw O en M nu telt, heeft de campus te kampen met plaatsgebrek. “Standaard wordt er gewerkt met lesblokken van twee uur. Wanneer we de middagpauze voor een deel van de studenten een uur opschuiven, betekent dat ook  het programma van een ander deel van de studenten moet opschuiven. Anders komt de aansluiting van lokalen in het gedrang. Hierdoor zou er direct een aulatekort ontstaan”, legt decaan Dr. Prof. Paul Van Royen ons uit. "Vanuit deze problematiek moet de standaard van een lesblok van twee uur herbekeken worden."

 

We kunnen dus spreken van problemen en oplossingen die op hun beurt weer nieuwe problemen met zich meebrengen. Wij zijn alvast benieuwd naar het verdere verloop van deze historie.