Who needs Batman?

Stand-up comedy in café The Joker
20/11/2009

Ik wandel langzaam naar de deur van een klein café, op het uithangbord lacht een Joker mij toe. Café The Joker, hier moet ik zijn. Terwijl ik mijn jas uitdoe, begeef ik me naar de toog. Achter mij herken ik meteen enkele Nederlandse komieken, die mijn lachspieren vanavond zullen trainen. “Ik ben hier al van 13 uur aan het zuipen”, foetert Nigel Williams als iemand hem wat te drinken aanbiedt, waarop hij de bar beneveld uit strompelt. Welkom in café The Joker.

Het leven van een student is niet altijd rozengeur en maneschijn: examens, projecten, katers, enzovoort. Dankzij de cultuurcheques vinden velen al de weg naar ontspanning in theaters of de cinema. Maar voor zij die houden van stand-up comedy is het meestal moeilijk om een voorstelling bij te wonen, omdat de tickets vliegensvlug de deur uitfladderen. Het alternatief heet café The Joker. Elke zondag- en woensdagavond wordt hier naast pintjes en Duvels stand-up comedy geserveerd. Voor slechts 4 euro kan u een hele avond genieten van allerlei comedians. Gevestigde waarden, zoals Thomas Smith, Alex Agnew en Adriaan Van den Hoof, proberen er hun nieuw materiaal uit en geven het beste van zichzelf. Maar ook opkomende talenten zoals Xander de Rycke en Jeroen Leenders krijgen in The Joker de kans om zich te bewijzen. Daarnaast hebben ook comedians van buiten België de weg naar de Kleine Markt 16 reeds gevonden: Nederlanders Bram van de Velde en Chris van den Eynde proberen het Belgische publiek meermaals te doen schuddebuiken van het lachen. Zelfs van over het kanaal komen de moppentappers aangezwommen, Neville Raven bijvoorbeeld.

 

Verwacht hier echter niet van elke comedian een optreden dat de geschiedenis in zal gaan. Sommige comedians vatten hun optreden eerder op als een try-out, die bijgevolg steeds zowel kan meevallen als teleurstellen. Of zoals Bram van de Velde aangaf tijdens zijn performance: “Ik was eens een keer in Antwerpen toen het hevig begon te regenen. Ik stapte een winkel binnen en kocht me een paraplu voor 4 euro. Ik kwam buiten en de wind blies hem meteen kapot. Dat zijn ook 4 euro slecht besteed.” De kans op zo'n tegenvaller is gelukkig erg klein. En mocht een performance dan toch tegenvallen, dan is er nog altijd de uitbater, Fokke van der Meulen, om de sfeer te doen omslaan. Deze Nederlander, bekend als de man van de gadgets tijdens de Andy Show op 2BE, runt niet alleen het café, maar speelt zelfs af en toe voor MC (Master of Ceremony, een term overgenomen uit de rapwereld, nvdr.). Dat Fokke hier tijd voor heeft, dankt hij vooral aan de barvrouwen, die de toeschouwers voorzien van de nodige brandstoffen om de avond heelhuids door te komen.

 

Het zijn echter niet alleen one-manshows die de avonden vullen, bij tijd en wijle slaan enkele comedians de handen in elkaar voor een improavond. In echte Lama's-stijl verwennen de improvisatoren het publiek, dat vaak betrokken wordt bij de show. Van ongelooflijk flauwe woordspelingen (een zelfrijzende bloem) tot clevere grappen, na anderhalf uur humor kunnen de pijnlijke kaakspieren afgekoeld worden met een frisse pint. Lachen is gezond, en zeker als je het kan doen in een gezellig café in de Antwerpse binnenstad.