't Is toch triestig met De Jeugd van Tegenwoordig

Ofte hoe ze niet van Antwerpen houden
18/10/2009

Op 24 september vierde Antwerpen feest. Alle studenten kregen vrijaf en begaven zich in grote groepen richting Gedempte Zuiderdokken om daar een middag lang te genieten van heerlijke optredens, waaronder dat van De Jeugd van Tegenwoordig. De enfants terribles van de Nederlandse hiphopscene deden hun naam alle eer aan. Na een matig optreden bleken ze soms echte dwarsliggers te zijn. Van in het begin werd de toon gezet: "Eerst je flesje op de grond stukgooien, anders geen Duvel."

Bedankt voor de Duvels.

Willie Wartaal Nu ga ik wel zeggen dat jullie die flessen hebben stukgegooid. Dan kan je meteen vertrekken. Nee, goed, laat maar komen die vragen. Dan zullen wij er misschien op antwoorden.

P. Fabergé Denk trouwens niet dat we het makkelijk gaan maken. Oeps, telefoon.

 

Hoe vonden jullie het optreden eigenlijk?

Willie Wartaal Kut, k-u-t-dubbele t-d-t. Het was alweer een slopende dag op de werkvloer. In Vlaanderen komen werken betekent lang pendelen. Daarom is het in Antwerpen, en Vlaanderen in het algemeen, kut om op te treden. (monkellachje) Het eten was wel lekker. Jullie bier mag ik ook wel.

 

Vieze Fur, wat heb jij een leuk marcelleke aan.

Vieze Fur Hoe noemen jullie dat? Een marcelleke? Dat is een grappig woord. Jij bent wel een beetje een gek meisje.

Willie Wartaal Maar wel een leuk meisje. Heb jij je vriend meegenomen?

 

Welke vriend? Ik ben er helemaal voor jou alleen.

Willie Wartaal Helemaal voor mij alleen... (fleurt helemaal op)

 

Dit optreden was voor StuDay, de start van het nieuwe academiejaar. Hebben jullie eigenlijk gestudeerd?

Willie Wartaal Nee, in Nederland zijn er geen scholen. Trouwens, een genie als ik heeft geen opleiding nodig.

Vieze Fur Ik ben wel naar school geweest.

 

Wat heb je daar dan gevolgd?

Vieze Fur Beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

 

Maak je nu nog kunstwerken?

Vieze Fur Ja, hoor. Ik maak installaties, filmpjes en beeldende kunst en af en toe exposeer ik. Maar ik verkoop mijn werk niet, alleen aan de gemeente. Dat wordt dan tentoongesteld, of zo. Mijn inspiratie haal ik bij mijn muzes Willie Wartaal en P. Fabergé.

 

Waar kunnen we je kunstwerken vinden?

Vieze Fur Jij bent de journalist, ik niet. Zulke dingen moeten jullie opzoeken of gewoon weten. Misschien op internet, misschien ook niet. Als je wil kan ik er nu wel Ă©Ă©n maken. (begint een vlak figuur op een ruitjespapier te tekenen) (Voor de kunstliefhebber: even googlen op Freddy Tratlehner en je vindt kunstwerken van Vieze Fur, nvdr.)

Willie Wartaal Jullie zijn wel luie journalisten.

 

Jullie hebben zowat op ieder festival in Nederland en Vlaanderen gestaan. Tijd voor vakantie? Of wat zijn jullie toekomstplannen?

Willie Wartaal Gewoon doorgaan. Er gaan mensen de nieuwe plaat voor ons maken, teksten en muziek voor ons schrijven en dan gaan wij dat gewoon terug inzingen.

 

Tijdens jullie vorige optreden in Antwerpen gingen jullie langs de studio van dEUS. Er zouden plannen zijn om in januari samen te werken aan het nieuwe album van Magnus. Wat zijn die plannen juist?

Willie Wartaal Tom Barman is een vriend van P. Farbergé. Zelf vind ik Belgen stom. Waarom zou ik dan met Tom samenwerken? Trouwens, voor De Jeugd van Tegenwoordig wordt het werk gedaan. Ik voer geen hol uit op die plaat. Waar heb je dat eigenlijk gehoord? Zo lui ben je dan toch niet.

 

P. Fabergé gaat dus alleen meewerken aan het nieuwe album van Magnus?

Willie Wartaal In januari lig ik samen met vrienden op onze kont op Curaçao. Wat Faberyayo gaat doen, is zijn zaak.

 

Ja dus. Waar is P. Fabergé trouwens? Hij staat niet meer te telefoneren?

Samen Hij is gaan huilen. Hij is erg verlegen.

Willie Wartaal Je hebt hem geen handkusje toegeworpen.

 

Huh?

Vieze Fur Hij werd uitgestoten door zijn ouders, omdat hij altijd al een beetje een rare jongen is geweest. Daarna is hij opgevoed door wolven. Hij was een soort van wild Mowgli kind. Dan is hij helaas ook uitgestoten door de wolven en nu is hij vooral op zoek naar zijn eigen identiteit.

 

Even terug naar jullie optredens. Welk optreden vonden jullie het minst leuk?

Willie Wartaal Dit optreden. Ik zei toch al dat dit echt kut was. Je bent misschien geen luie journalist, maar dan toch wel doof. Antwerpen is geen leuke plek, ik wil zo snel mogelijk naar huis.

 

Dus je vindt Antwerpen niet zo'n leuke plek. Waarom kom je hier dan vaak op café?

Willie Wartaal Je weet toch overal een antwoord op. Best wel een vervelende eigenschap voor een journalist. Het is niet omdat ik jullie bier graag drink, dat ik jullie land leuk vind. Het is echt een kankerplek.

Vieze Fur Mijn tekening is af. Het is een echte, een ekte ekte.

 

(Ze worden gehaald om voor Studio Brussel een interview te doen.)

Willie Wartaal Loop nog even mee. (naar een medewerker) Kan jij nog alle snoepgoed en bier meenemen? Dan zijn we toch niet voor niets naar hier gekomen.

 

We lopen nog even mee, maar dat was buiten Studio Brussel gerekend, die ons de deur in het gezicht gooien. En dan vertrekken ze plots.

Willie Wartaal wil Charis nog kussen, vraagt zelfs of ze meegaat naar Amsterdam, maar houdt het uiteindelijk bij het geven van zijn gsmnummer… Tsss, die Jeugd van Tegenwoordig.