We zitten in de laatste rechte lijn naar het einde van het academiejaar. Spijtig genoeg horen daar veel papers en scripties bij, dus zoekt iedereen naar manieren om die te ontlopen. Gewoon scripties overnemen van internet lukt niet meer door steeds betere zoekmachines en anti-fraudesoftware.
De oplossing volgens sommigen: eBay! Je koopt gewoon een scriptie die volgens de verkoper gegarandeerd niet online te vinden is. Met prijzen rond de 15€ is de kwaliteit dubieus, al voorspelt een paper rond "online plagiaat" interessante lectuur.
Is ook volgens jou de aula te rumoerig om op te kunnen letten? Dan zou dat best kunnen, want volgens een Nederlands onderzoek is de gehoorschade bij jongeren sterk toegenomen. In een groep van 140.000 jongeren beweerde tweederde een goed gehoor te hebben.
Na luistertests met achtergondgeluiden bleek slechts 1 op 3 jongeren nog goed te horen, bijna de helft hoorde minder goed en ongeveer een vijfde hoorde onvoldoende of slecht. Leeftijd speelt trouwens geen rol, de twaalfjarigen verstonden even weinig als jongeren van 24.
Goed nieuws voor wie liever niet in een volle aula zijn uitslagen hoort: de KULeuven stopt met proclamaties. Alleen studenten die een diploma behalen krijgen nog een proclamatie, de overigen moeten het stellen met een brief.
Een belangrijk argument is dat de bachelor-master structuur veel minder op jaren gericht is en dat officieel bekend maken van punten dus weinig nut heeft. Verder is volgens de KULeuven een proclamatie achterhaald, al rest de vraag of wachten op een brief zo modern is.
Een andere traditie waar een eind zal aan komen is de publicatie van resultaten ad valvas in Cambridge. Tot voor kort moest je je daar namelijk gezellig naar de valven toe worstelen om jouw resultaten tussen alle andere te zoeken. Dat daardoor vaak studenten hun uitslagen van medestudenten te horen kregen voor ze die zelf konden zien viel niet in goede aarde bij velen.
De petitie "tell us first" kreeg massale steun maar niet van de academische overheid. Die vindt dat tradities moeten worden gerespecteerd en denkt aan alternatieve oplossingen zoals een mail op voorhand. Dat de KULeuven daar niet aan gedacht heeft.
Het energiebos van de UA is een tijdje geleden weer eens versnipperd. Het departement Biologie is al sinds 1996 in Boom aan het experimenteren met het kweken van bomen op huishoudafval om die bomen na 4 jaar te recycleren tot elektriciteit.
De bodem is licht verontreinigd met zware metalen maar toch groeien de wilgen en de populieren weelderig. De eerste oogst leverde 30 ton houtsnippers, voldoende voor een jaar stroom voor 5 gezinnen. Het doel van het project is aantonen dat ook bomen bruikbaar zijn als hernieuwbare energiebron.