nostalgie gaming: mijnenveger

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag

08/06/2016
🖋: 

De examenperiode is weer aangebroken en dat maakt ons studenten de meest productieve wezens ter wereld! Als we niet zwetend boven de boeken hangen, breken we records op bestofte spelletjes, beginnen we verwoed op te ruimen of hangen we nostalgisch voor de buis wanneer er jeugdseries uitgezonden worden. Eén zo'n bestoft spelletje is het oude vertrouwde mijnenveger. Kunnen wij je verleiden tot een spelletje? Het duurt maar even en de studieboeken lopen niet weg.

Ik herinner me nog onze eerste computer. Een IBM PS/2 met zo'n luid ratelend toetsenbord waar verzamelaars tegenwoordig grof geld voor neertellen, en een muis met een balletje in. Om met die muis te leren werken mocht ik dan een spelletje spelen: 'mijnenveger'. Ik heb het even opgezocht: varianten op dit puzzelspelletje bestaan blijkbaar al bijna zo lang als de computer zelf. De eerste versie voor Windows zat bij Windows 3.1, wat ook op die IBM van ons stond. Sindsdien zat het in elke Windows-versie behalve Windows 8. Is dat de reden waarom die versie zo slecht in de markt lag?

 

Het doel van mijnenveger is om mijnen te vinden zonder ze te laten ontploffen, aan de hand van cijfertjes die aangeven hoeveel mijnen er in de aangrenzende velden liggen. In het begin was het voor mij al moeilijk genoeg om op het juiste knopje van de muis te drukken als ik een mijn wou markeren. Ik ben talloze keren ontploft terwijl ik langzaam het verschil tussen de linker- en rechterknop leerde. Ondertussen leer je ook de puzzel zelf beter kennen. Sinds de eerste keer dat ik erin lukte het spelletje uit te spelen zonder één mijn te markeren met een vlaggetje, kan ik mij nog altijd moeilijk ontdoen van het idee dat ik een genie ben.

 

Met de muis werken kan ik inmiddels vlot genoeg, maar als ik moet wachten op een download of een update blijf ik toch teruggrijpen naar het oude vertrouwde mijnen vegen. En als ik soms iemands computer herstel kan ik het nooit laten om er een nieuw mijnenvegerrecord op te vestigen in de hoop dat de eigenaar dat achteraf vruchteloos gaat proberen te verbeteren. Het beste soort genie is het duivelse genie.