koken met afrodisiaca

het opwinnende kookboek van de universiteit
26/02/2011

Het Departement Sociale, Culturele en Studentgerichte Diensten van de Universiteit Antwerpen heeft alweer haar derde ‘Cookbook’ uitgebracht. Het thema is deze keer: koken met afrodisiaca! Voor zij die niet goed weten wat afrodisiaca zijn, dat zijn middelen die je opgewonden maken of zouden moeten maken. Een gekend afrodisiacum is Spaanse vlieg, maar ook heel wat voedingswaar dat de temperatuur kan doen stijgen. Oesters zijn daar een voorbeeld van. Dus als je op kerstavond weer eens snot in een schelp krijgt voorgeschoteld (“Oh, maar met peper en citroen is dat z-a-l-i-g!”) opslurpen die handel en je libido zal toenemen.

Net zoals bij de vorige kookboeken konden studenten en personeelsleden hun favoriete recepten met afrodisiaca inzenden. De recepten die uiteindelijk zijn opgenomen in het kookboek zijn op de mogelijkheden van studenten afgesteld: de gerechten zijn niet te moeilijk, de ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt en vooral niet duur. Ook het boekje zelf heeft een studentikoze prijs. Kortom een kookboekje voor studenten en door studenten.

 

In plaats van je wederhelft op de zoveelste croque-monsieur of spaghetti bolognaise (“Ja, maar, het is met tagliatelle deze keer”) te verrassen, kom eens origineel uit de hoek en probeer eens één van de recepten uit ‘Cookbook 3’. Zelfs als je gerecht totaal mislukt, heb je wel nog de kans dat je tafelgenoot geil staat van het afrodisiacum dat je gebruikt hebt.

 

Zelf ben ik ook aan het koken geslagen en heb speciaal voor jullie een chocolade-amandelcake uitgeprobeerd. Je vindt dus ook lekkere desserts in dit kookboek terug. Het leuke aan het kookboek is ook dat je per gerecht uitleg en tips krijgt over het afrodisiacum waarmee je aan het koken bent. Dat ik niet wist dat chocolade een afrodisiacum was, is een schande, want Mr. Chocolate and me, we go way back. Toch alweer iets bijgeleerd dankzij het hoger onderwijs. Elk excuus om iets met chocolade te maken neem ik met beide handen aan en dus begon ik met goede moed te bakken.

 

Het recept is poepsimpel en het is zo klaar. Het originele recept maakt gebruik van melk- en pure chocolade, maar ik gebruik alleen het pure spul. Behalve amandelpoeder, voegde ik nog wat Amaretto aan het deeg toe. Nigella Lawson had er vermoedelijk ook nog peanut butter, fudge, whipped cream en andere vettigheid bij gedaan, maar ik wil nog in mijn broek passen. Je kan het deeg in een springvorm of een cakevorm gieten. Voor de gelegenheid koos ik voor de cupcakevormpjes. Ik heb twaalf cakejes uit het deeg kunnen halen. Twaalf cakejes betekenen twaalf mensen die ik blij (en hopelijk ook turned on) kan maken. Een van de cakejes heb ik natuurlijk zelf opgegeten en al zeg ik het zelf, it was delicious!