hipp(i)e chocomousse

consumptie verplicht
11/01/2015

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Deze keer: chocomousse op veganistische wijze.

Zeker tijdens zo’n blokperiode kan menig student junkfood en zoetigheden slecht weerstaan. Ons advies: gewoon aan toegeven! Waarom niet? Juist. Dit receptje is eenvoudig, succes gegarandeerd en ook nog eens veganistisch, mocht je zo’n geitenwollensokkentype zijn. Houd er wel rekening mee dat het zeker 6 uur de koelkast in moet, dus niet geschikt voor een instant chocolate craving. Niet geheel onbelangrijk: er gaat bier in!

 

Benodigdheden voor ongeveer 6 personen:

  • ½ flesje donker trappistenbier (bijv. Chimay of Westmalle)
  • 250 g pure chocolade, in kleine stukjes
  • 4 dl soya room
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • pan + pollepel
  • beslagkom
  • mixer
  • de juiste soundtrack

 

 

What to do:

Zet je pannetje op een laag vuur en doe een half flesje bier in de pan (vergeet niet een lekker muziekje op te zetten en de rest van het bier optimaal te benutten). Zodra het bier warm is - het mag niet koken - voeg je telkens wat stukjes chocolade toe om te smelten. Als alle chocolade gesmolten is, moet het eruit zien als een donkere, stroperige massa. Belangrijk: even proeven.

Haal de chocolade van het vuur en giet de soya room in een koele, vetvrije beslagkom. Voeg hier een zakje vanillesuiker en een eetlepel suiker aan toe en klop de room (met de mixer op de hoogste stand) tot het een mooie, stevige slagroom wordt. Belangrijk: even proeven.

 

 

Voeg telkens een beetje van het chocolade-mengsel bij de slagroom en schep dit voorzichtig door elkaar. Zorg ervoor dat het chocolade-mengsel ietwat is afgekoeld. Als alles gemengd is, zet je de kom onafgedekt voor minstens 6 uur in de koelkast. In de tussentijd kun je natuurlijk heel goed die ene begrippenlijst gaan bestuderen, een samenvatting maken of je kennis van trappistenbieren verbreiden met een proefondervindelijk experiment.

 

De chocolademousse is klaar als hij ‘stevig’ in de beslagkom zit. De omkeren-en-zien-of-het-er-uitvalt-truc is op eigen risico. Serveer de mousse in schaaltjes, voor een extra fancy effect kun je dit doen met behulp van een spuitzak. Belangrijk: bewaar nog een beetje voor de volgende dag, voor tijdens het blokken.

 

Bon apétit!