Geen sport in Antwerpen

En wat als het kriebelt?
01/04/2002
🖋: 

We hebben alles. Nee, niet echt alles. Toegegeven, geen psychologie of burgerlijk ingenieur, maar wie maalt daar nu echt om? We mogen eigenlijk gerust trots zijn, wij, de UA en de geassocieerde hogescholen. Als je naar Antwerpen komt om te studeren, kan je kiezen uit een rijk gevuld vijfsterrenbuffet. Wil je vertaler-tolk doen, of interieurarchitectuur? Of liever mechanica of zang of ergotherapie? De Associatie Antwerpen heeft echt alles. Alles... behalve sport.

Dat is natuurlijk niet de fout van de UA zelf, of van de Associatie en nog minder van de studenten. Eerder van ons aller Marleentje, hoor ik u natuurlijk luidop denken, en daar heeft u ergens wel gelijk in. Dergelijke materies worden immers centraal (lees: door de gemeenschappen) geregeld. De Vlaamse overheid bepaalt welke instelling welke diploma’s kan uitreiken etc.

 

Nederland

Het Nederlandse systeem is anders: daar bepaal je als onderwijsinstelling zelf wat je aanbiedt. De echte fanatiekelingen kunnen het op de website van het Vlaams Ministerie (www.vlaanderen.be) of in de bibliotheek van de UIA gerust eens opzoeken: het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap is duidelijk: geen sportopleiding in het Antwerpse.

 

Rijper

Natuurlijk kan zo’n decreet gewijzigd worden en dat hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. Op de RUCA- en UIA-campus zijn voldoende faciliteiten, de vele Sinjoren die Leuven, Brussel of Gent opzoeken zouden er maar wat blij mee zijn. Zeker nu, met de hervormingen die op til zijn na Bologna, met de nieuwe studierichtingen die de UA vanaf volgend academiejaar mag inrichten, lijkt de tijd rijper dan ooit. Blijkbaar is de UA zelf nog niet rijp genoeg, en staat de Associatie nog in te kleine schoenen om de vereiste druk te kunnen uitoefenen. Grote broer Leuven kan er maar wel bij varen.

 

Over de nakende uitbreiding van onderwijsbevoegdheid van de UA in de toekomst meer in het volgende nummer van dwars. Voor zover we weten hoort sport daar niet bij.