De beurs volgens Capitant

Het Marktsegment
24/11/2011

Je kan geen krant openslaan of het ene bericht over de aandelenkoersen is al onheilspellender dan het andere. Investeerders reageren op regeringstoespraken of kredietbeoordelaars verlagen schijnbaar zonder aanleiding de kredietwaardigheid. Hoor je het dan ook in Keulen donderen als men het heeft over flash crashes of schuldpapier? Iedere maand verduidelijkt CapitAnt, de studentenvereniging die studenten wil inleiden tot en begeleiden naar de financiële markten, de werking van de beurs door het volgen van onze eigenste, compleet arbitrair samengestelde dwars-aandelenportefeuille.

De volatiliteit lijkt er niet op geminderd de laatste maand. Beurzen reageren bijzonder gevoelig op elk bericht dat in de media opduikt. Griekenland stond weer centraal de voorbije maand. George Papandreou, de voormalige Griekse eerste minister, besloot onverwacht om een referendum te houden over de hulp die Europa wil bieden. De beurzen verloren 4 procent van hun waarde door het nieuws. De politieke daadkracht van Europa blijft voorlopig nog even achterwege, hoewel nu de eerste tekenen van een gezamenlijke aanpak zich tonen. De markten beginnen zich nu ook zorgen te maken over Italië. De tienjarige rente op Italiaanse obligaties steeg tot net geen 7 procent, wat door de markt als de absolute bovengrens wordt gezien voor een gezonde handel in deze obligaties. Onder druk van Europa trad ook Berlusconi af. Hij werd vervangen door de technocraat Monti.

 

"Je zet niet al je geld in op één paard"

Het spreiden van aandelen over verschillende segmenten is door de huidige turbulentie enorm belangrijk. Voor zulke spreiding houdt men best rekening met verschillende factoren. Zo kan men beslissen om niet al het geld in één en dezelfde regio te investeren, denk maar aan de grote ramp in Japan. Een ander facet waar men aandacht aan besteedt, zijn de valuta waarin men belegt. Alles moet namelijk in relatie staan tot de munt van het land waarin je leeft. Het helpt immers niets een waanzinnige winst te behalen in dollars als je met het omzetten naar euro terug op nul staat. Ook van groot belang is om niet alles in dezelfde sector te investeren. Zo kan de energiesector misschien heel interessant lijken, ze is tegelijkertijd erg onderhevig aan de economische conjunctuur. Andere bekende mogelijkheden om je geld te spreiden zijn cash, obligaties, een spaarrekening, enzovoort. Het probleem dat zich stelt bij de meeste studenten is dat ze niet genoeg middelen hebben om te kunnen spreiden. Hiervoor bestaan echter oplossingen: zo zijn er producten die financieel veel toegankelijker zijn en waarin een samenstelling zit die voor een groot deel het product volgt. Zo heb je Belletjes die 1/1 de Bel 20 samenstelling volgt, en de iets bekendere NY-Nasdaq Composite die de technologiebeurs 1/1 volgt. Kort samengevat blijkt in deze volatiele tijden nog maar eens het belang van een goede spreiding. Beleggers die niet goed hebben gediversifieerd, kregen een mokerslag. Beleggers die goed hebben gespreid in obligaties, munten en vooral in cash hebben de laatste maanden goed overleefd. Hoewel in tijden van crisis alles crasht, zal een goede spreiding het risico dus eerder beperken. Aandelen blijven wel de activa bij uitstek, menen veel analisten. De waardering is aantrekkelijk, de dividendrendementen hoog en de winstmarges breken nieuwe records. Zij die nu in aandelen beleggen, moeten op voorhand wel vrede nemen met een volatiele portefeuille.

 

De dwarsportefeuille van deze maand: Ageas & Nyrstar

Ageas is een internationale verzekeraar die focust op Europa en Azië. Ageas is ontstaan uit het vroegere Fortis. De holding Fortis, die we kennen van vroeger, bestond uit een bank en verzekeraar. De bank is verkocht aan BNP Paribas en heet nu BNP Paribas Fortis. De verzekeraar is Ageas geworden. Het is ook Ageas dat alle rechtszaken en claims tegen het vroegere Fortis heeft meegekregen. Een verzekeraar int premies van zijn klanten. Deze belegt hij dan in vast rentende activa. Staatsobligaties zijn hierbij de favoriete keuzes voor verzekeraars. We hoeven er geen tekening bij te maken dat in deze tijden de obligatieportefeuille van Ageas zwaar onder druk is komen te staan. Met een grote blootstelling aan Europese obligaties krijg het aandeel van Ageas het zwaar te verduren de laatste maanden. Het management vond dat de koersdaling overdreven was en kondigde een groots inkoopprogramma aan. Het aandeel is de laatste twee maanden licht beginnen stijgen maar noteert nog altijd fors onder boekwaarde. De aanhoudende schuldencrisis en de onduidelijke claims tegen het vroegere Fortis zorgen ervoor dat het aandeel van Ageas nog jaren onder druk zal staan. Desondanks zijn de verzekeringsactiviteiten op zich goed en zorgen ze voor winst.

 

Nyrstar is een metaalconcern dat zich vooral specialiseert in de productie van zink. Het is een relatief jong bedrijf, opgericht in 2007. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn smeltactiviteiten. De nieuwe CEO van Nyrstar, Ronald Junck, besloot om voor een strategie van verticale integratie te gaan. Dit bekent dat Nyrstar zich niet enkel zal richten op het smelten van zink, maar nu actief zal ontginnen in mijnen. Het bedrijf heeft een grote kapitaalverhoging doorgevoerd en obligaties uitgegeven. Met dit geld worden actief mijnen over de hele wereld opgekocht. Het aandeel van Nyrstar heeft een hoge correlatie met de zinkprijs. Dit wordt ook duidelijk op bijgevoegde grafiek. Het aandeel van Nyrstar heeft, net zoals de zinkprijs, een flinke duik genomen de laatste maanden. Dit door de grote onzekerheid op de financiële markten door een vertragende wereldeconomie.