Op 20 september, slechts een drietal weken nadat hij was aangetreden als decaan van de Faculteit Rechten, is professor Koen De Feyter onverwachts overleden. Voor de universiteit kwam dit als een grote schok en sindsdien zijn er al verschillende artikels over verschenen. Universiteit Antwerpen liet al aan de pers weten dat professor De Feyter vele generaties collega’s en studenten geïnspireerd heeft. Als officieel studentenblad van UAntwerpen draagt dwars graag bij aan het eerbetoon dat de Vlaamse media de decaan toekent, vanuit het perspectief van de studenten die van hem les gekregen hebben. Masterstudent Rechten Daphne Bakeroot vertelde me met een warm hart over de positieve ervaringen van haarzelf en haar medestudenten met professor Koen De Feyter.
In de voorbije jaren gaf De Feyter het eerstejaarsvak ‘volkenrecht’, wat onder de studenten ook ‘internationaal recht’ genoemd wordt. Wanneer ik Daphne vraag naar haar ervaring tijdens dit vak, dan denkt ze spontaan aan het rechtvaardigheidsgevoel van professor De Feyter: “Hij was iemand die oprecht nog geloofde in het recht. Ik vond het altijd enorm mooi hoe hij keek naar het vak en hoe hij goedheid kon vinden in de wet. Hij wilde met het recht de wereld een betere plek maken.” Ze voegt eraan toe dat het extra moeilijk kan zijn om die positiviteit te vinden in het vak dat hij doceerde. Het ging namelijk vaak over internationale conflicten en genocides, waar het moeilijk is om landen de wet te laten volgen; zelfs wanneer ze boetes betalen, gaat de genocide meestal door. Dat zorgt ervoor dat veel mensen de hoop zouden verliezen, maar volgens Daphne geloofde De Feyter nog steeds in de kracht van het recht en de mogelijkheid tot een betere wereld.
Daphne vertelt me dat het een moeilijk vak was, maar de manier waarop De Feyter het doceerde, maakte het net ontzettend interessant. De mededeling van UAntwerpen dat hij studenten inspireerde, blijkt volledig correct te zijn: “Ik heb vrienden binnen mijn richting die graag verder willen gaan in het internationaal recht, mede door de colleges van professor De Feyter. Ze hadden de specialisatie ook heel graag bij hem gevolgd in de toekomst. Het is een vreemd idee dat de eerstejaars die nu beginnen zijn expertise en passie nooit zullen meekrijgen.” Hij hechte er duidelijk ook belang aan dat zijn studenten het vak begrepen en het beste van zichzelf gaven. Daphne geeft me een korte anekdote mee: nadat een van haar vrienden de decaan feedback vroeg na een gefaald examen, gaf hij een lange persoonlijke uitleg mee waarin hij behulpzaam en in detail beschreef wat er was misgelopen en hoe ze zich kon verbeteren.
“Tot nu toe hebben professoren bij elke les die ik heb gehad in het begin van het college even stilgestaan bij het overlijden van professor De Feyter”, laat Daphne me ook weten. Zelfs bij eerstejaars die hem nooit gekend hebben, doen de professoren kennelijk een woordje uitleg. Het leeft enorm binnen de Faculteit Rechten. Het gesprek met Daphne heeft duidelijk gemaakt dat ook de studenten van de faculteit hem zullen missen en dat hij als decaan zeer populair geweest zou zijn. “Ik had het hem zo gegund,” benadrukt Daphne. De erfenis die Koen De Feyter achterlaat bij de Faculteit Rechten en binnen het gehele vakgebied zal niet snel vergeten worden.
De volledige redactie van dwars betuigt haar oprechte steun aan alle vrienden, familie en collega’s van professor De Feyter.
- Log in to post comments