De pastor en het bier, er is geen duo dat meer onafscheidelijk is. Als pastorale superheld schrijft Gert Van Langendonck ons met zijn geestelijk vernuft op weg naar de beste smaken in het bierlandschap. Prosit!
Tot zijn schande moet Bierman bekennen dat hij het nog nooit gehad heeft over dwars, het huiseigen bier van deze verheven publicatie. Dat is eigenlijk onvergeeflijk, want het gaat hierbij toch om een lokaal studentenbier dat al sinds november 2001 door studenten gebrouwen wordt. Bij deze wil Bierman dan ook zijn fout herstellen en meteen iedereen aanbevelen om dit bier zeker eens uit te proberen.
Het dwarsbier komt uit de traditie van de Russian Imperial Stout. Dat betekent dat het om een inktzwart bier gaat met een sneeuwwitte schuimkraag. Het bier is overigens zo donker dat het onmogelijk is om er doorheen te kijken. Op het eerste gezicht lijkt deze zwart-witcombinatie een wat ongenuanceerde smaak op te leveren, maar het bier schittert vooral in de complexe afdronk. Daarmee valt dwars nog het best te omschrijven als een eigenzinnig bier dat blijft plakken aan alles wat het aanraakt. Vandaar ook de naam die letterlijk betekent: een smaak die loodrecht op de hoofdsmaak staat. In Rusland komt het bier overigens onder de naam Pravda op de markt omdat alles wat daar op de markt komt zo moet heten. In Angelsaksische landen heeft de brouwer lang getwijfeld tussen de namen Head-Strong, Cross-Wise, Trans-Verse of zelfs Pig-Headed. Uiteindelijk verschijnt het bier daar nu onder de naam A-Breast.
Hoewel het bier alcoholvrij is, zijn er toch zeer veel gevallen bekend van studenten of collega’s die eigenaardig gedrag beginnen te vertonen na het nuttigen van dwars. Het bier heeft dus eigenaardig genoeg zelfs zonder alcohol het vermogen om in te werken op de prefrontale cortex waardoor emoties de vrije baan krijgen, evenwicht houden lastig wordt en kleine motoriek zoals bijvoorbeeld samenhangende spraak ernstig te lijden krijgt. Onderzoek hiernaar is nog lopende.
Mensen die niet van dwars houden, Bierman aarzelt niet om ze kwatongen of zelfs zuurpruimen te noemen, vinden het bier veel te bitter. Nu is er vandaag wel duidelijk een terugval merkbaar in de samenleving naar gemakkelijk toegankelijke smaken en infantiele eetpatronen en daarin heeft een bier met een uitgesproken smaak als dwars eerder weinig kans. Er is wel een geval bekend waarbij de studentenvereniging NSV het bier overgoten heeft met azijn, maar dat was duidelijk geen verbetering van de smaak, want daarna hebben ze er niet meer van gedronken.
Hoe dan ook: het recept veranderen is vooralsnog niet aan de orde. Mogelijks wordt wel het speciale glas waarin dwars geschonken wordt aangepast. Momenteel is dat namelijk breder dan het hoog is, waardoor het lijkt alsof het bier geschonken wordt in een klein visbokaal. Dat is een unieke ervaring, maar echt vlot wegdrinken doet het niet. In de toekomst wordt gedacht aan een glazen versie van de scheve Toren van Pisa.
- Log in to post comments