Het voordeel aan een tweede lockdown is dat mensen, hoewel ze zich tegen beter weten in opnieuw laten verrassen, zich aan een veel hoger tempo aanpassen dan toen we de eerste keer onwetend in ons kot opgesloten zaten. Uit de vruchtbare bodem van het nietsdoen ontsproten dit najaar al snel websites, Facebookpagina’s, Instagramaccounts, virtuele rondleidingen … om het culturele leven van de thuisblijver zo goed mogelijk op te fleuren. Ziehier vijf vormen van cultuur met telkens drie initiatieven waarvoor we het huis niet moeten verlaten.
theater
Beginnen doen we met een knaller: ons eigenste Toneelhuis is veranderd in Huistoneel. Via de link www.huistoneel.be beland je op de speciaal voor quarantainecultuur aangemaakte webpagina op de site van Toneelhuis. Het cultuurhuis heeft duidelijk alles uit de kast gehaald: op de volledig gratis pagina kan je opnames van theatervoorstellingen bekijken, multimediaverhalen beluisteren, vind je links naar Instagramaccounts van artiesten die zelf initiatief nemen om mensen vanuit hun kot te entertainen en tal van andere cultuurvervangers. De Facebookpagina van Toneelhuis staat ook zeker niet stil: Guy Cassiers himself plaatst er bijvoorbeeld elke avond om 21u een filmpje op waarin hij een verhaal voorleest. Om met een knaller af te sluiten: het huis heeft zelfs zijn eigen podcast! In Radio Toneelhuis vertellen de Toneelhuismakers over eigen werk, ze lezen teksten voor en draaien uiteraard muziek, zoals het een goede radiozender betaamt. Alle afleveringen van Radio Toneelhuis zijn te beluisteren op allerlei muziekplatformen, zoals Spotify of Apple Music, en staan als link naar de site op de Facebookpagina.
Onze geliefde noorderburen mogen we ook niet vergeten. Het ITA-ensemble is een Nederlands theatergezelschap met internationale allure. Deze site kan je bezoeken om nog eens een echte toneelervaring te hebben: hun voorstellingen zijn vervangen door livestreams waarvoor je op voorhand een ticket moet kopen. De livestreams van een bepaalde voorstelling vinden op één of meerdere vaste dagen plaats, telkens op een vast uur met soms zelfs een pauze. Als je altijd al in je pyjama naar live theater hebt willen kijken — dit is je kans! Als je toch niet graag geld ervoor neertelt, kan je altijd eens op hun site gaan rondneuzen. Er staan momenteel verschillende afleveringen op waarin telkens een stukje voorgelezen wordt uit Alice in Wonderland. Ideaal om tot rust te komen na een harde blokdag.
We zetten nog een stapje verder en gaan buiten onze Nederlandstalige grenzen: Forced Entertainment is een groep van zes Britse artiesten die met passie theater maken en aan performance doen. Normaal gezien gaan ze op tour wanneer ze een nieuwe voorstelling hebben gemaakt, maar ook nu dat niet gaat blijft hun creativiteit de pan uit swingen. Complete Works: Table Top Shakespeare: At Home is hun nieuwste creatie: filmpjes van een uur waarin een van de artiesten een stuk van Shakespeare brengt als een soort poppenkast. In het begin filmt de toneelmaker hoe hij/zij allerlei huiselijke voorwerpen bij elkaar zoekt en stelt die voor als de personages. De eettafel is het podium, de voorwerpen acteurs die met behulp van de artiest als poppenspeler kunnen voortbewegen. De voorstellingen zijn nog tot 31 december 2020 te bekijken op hun site of op hun YouTubekanaal.
dans
Op het gebied van dans is een van de Vlaamse initiatieven Opera Ballet Vlaanderen. Op hun site worden regelmatig nieuwe videoperformances geüpload: dansers die zich in isolatie uitleven op verlaten plaatsen, bijvoorbeeld de beeldentuin van het Middelheimmuseum. Daarnaast kan je er verfilmingen vinden van ballet- en muziekvoorstellingen die in het operagebouw zelf hebben plaatsgevonden.
Zich uitleven op verlaten plaatsen is iets wat je ook bij het Haagse dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division tegenkomt. Ze hebben nu een videoreeks, Solo’s @ ..., waarbij dansers soloperformances opnemen op verschillende (openbare) locaties, waarvan de naam dan achter het apenstaartje wordt ingevoegd. Ook zij kunnen het dus niet laten om alle ledematen los te gooien, hoewel ze niet ver kunnen gaan voor hun minioptreden. Gebrek aan fysieke ruimte dus, maar de mentale is onbegrensd.
Voor wie zelf het dansersbloed door zijn aderen voelt stromen en liever meedanst in plaats van naar een video te kijken, is er het idee van theatergezelschap Rosas, Re:Rosas! De beroemde choreografie van Anne Teresa de Keersmaeker die zelfs door Beyoncé is overgenomen, zal iedereen al wel eens gezien hebben. Danseressen zitten omgekeerd op houten stoelen en maken hevige, draaierige en vooral ritmische bewegingen. Moeilijk? Waarschijnlijk. Onmogelijk? Zeker niet. Op www.rosasdanstrosas.be zijn vier video’s te vinden waarin Anne Teresa de Keersmaeker zelf in stappen uitlegt hoe je thuis die indrukwekkende choreografie kan dansen. Iedereen kan het, van ballerina met professionele ambities tot patattenzak op de dansvloer. Het bewijs daarvan zijn de talrijke verfilmingen van vrienden, gezinnen, koppels of vrijgezellen die op de site te zien zijn.
musea
We keren van de parking terug naar ’t stad met Museum Vleeshuis. Om achthonderd jaar dans en muziek in de stad te vieren, heeft het museum een volledig virtuele tour op zijn site geplaatst. Daarin bezoek je zeven verdiepingen van het Vleeshuis, dat zijn er vijf meer dan het aantal dat je live kan bezoeken. Je kan zelf 360 graden om je heen kijken door het beeld vast te nemen, je kiest zelf hoe lang je in elke zaal blijft en dankzij de klikbare bolletjes die op de deuren zijn geplaatst kan je zelf andere zalen binnengaan. Bij sommige tentoongestelde voorwerpen staat een vraagteken waar je op kan klikken voor meer info. Wie heeft nog een museumgids nodig?
Museum M in Leuven zit eveneens niet stil: net als Museum Vleeshuis is er op zijn website een virtuele rondleiding te vinden van de recente tentoonstelling OPEN M, maar ook oudere tentoonstellingen zijn beschikbaar gesteld. De tour werkt volgens exact hetzelfde principe als die van het Vleeshuis. Daarnaast doet de site denken aan die van Huistoneel: podcasts waarin je onder meer “een kunstwerk uit de collectie van M kan beluisteren”, links naar Instagram- of YouTubeaccounts, artikels … De site is wel niet gemakkelijk te vinden, dus om je een handje te helpen: www.mleuven.be/nl/beleefMdigitaal.
Laatste museum aan de beurt is het FOMU. Als je op de site onder ‘kalender’ klikt op ‘de volledige kalender’, krijg je – wonder o wonder – de volledige planning van het Fotomuseum te zien. Daarin staan live evenementen (vanaf 8 december mocht het museum weer open) en online evenementen door elkaar. Het is dus even zoeken, maar zeker de moeite waard: de ondertussen niet meer zo verrassende schat aan virtuele rondleidingen is ook hier te vinden. Er worden daarnaast via Facebook Live gesprekken georganiseerd over bepaalde (kunst)thema’s, culturele evenementen worden in de kijker gezet … Scrol zeker helemaal tot onderaan de pagina, daar zitten een aantal pareltjes verstopt.
opera
Opera Ballet Vlaanderen, de naam zegt het zelf, zorgt niet enkel voor online balletvoorstellingen; opera is er evenzeer vertegenwoordigd. Interessanter is dat Opera Ballet Vlaanderen meewerkt aan een groot cultuurplatform: Podium 19. De zeven Vlaamse kunstinstellingen (Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Vooruit) sloegen niet zo lang geleden de handen in elkaar en richtten dit uitgebreide project op: een gezamenlijke virtuele zaal waarin premières van nieuwe producties uit Vlaamse cultuurhuizen getoond worden. Het startschot wordt in de derde week van januari gegeven, maar begin januari wordt de programmatie bekendgemaakt. Spannend!
Om in Vlaanderen te blijven: ook De Munt laat van zich horen. Op de site van dit Brusselse operahuis worden operavoorstellingen gratis gestreamd, maar daarnaast zijn er veel nieuwe coronaproof initiatieven te vinden. De Munt maakt uitstekend gebruik van het onlineaspect: artiesten van over de hele wereld brengen bijvoorbeeld samen, elk van thuis uit, een stukje opera, vaak met een volledig orkest van 54 muzikanten erbij. De Munt werkt daarvoor samen met dertien operahuizen, verspreid over de aardbol. Enkel dankzij deze vervelende situatie kunnen we zo’n internationaal optreden te zien krijgen. Zeg nu zelf, dat is toch mooi.
Van internationale samenwerking naar internationaal concept: OperaVision is een online platform met verfilmde voorstellingen van opnieuw operahuizen van over de hele wereld, waaronder een aantal Belgische. Die voorstellingen werden nog uitgevoerd zonder dat elke artiest een mondmasker in de kleedkamer had liggen, maar OperaVision is ook helemaal mee met de coronatrend. #OperaHarmony is een project waarvoor meer dan honderd operamakers wereldwijd samen digitale opera’s uitvoeren. Voor wie nog niet uitgekeken is op de site van De Munt, het aanbod aan online opera is onbeperkt.
musical
Nederland blijkt helemaal te weten hoe een onlinecultuurervaring even leuk te maken als een live ervaring, op elk gebied. ThuisTheaterTips is een webpagina van Nieuwegeins stadstheatergezelschap en kunstcentrum DE KOM. Het is een coronaproof chocoladefabriek waarin iedereen zich kan uitleven naar eigen wens. Dat zie je aan het menu bovenaan: je kan duiken in links naar pagina’s met streams van cabaret, dans, musical, muziek en toneel. Er is zelfs een aparte categorie voor jeugd- en familietheater. De links leiden naar streams op YouTube of pagina’s van toneelgezelschappen die de overstap naar online theater hebben gemaakt. Het zijn deze keer geen internationale voorstellingen, enkel Nederlandse initiatieven staan erbij. Iemand fan van de Efteling? Ga dan maar eens bij ‘musical’ kijken!
Nog een Nederlands platform: theaterthuis.nl. Deze online theaterzaal kan je zo veel als je wil bezoeken voor €9,95 per maand of €99,95 per jaar. Dat lijkt veel, maar als je het vergelijkt met de prijs van een enkel toneelticket zie je dat ineens helemaal anders. De site biedt theater en muziektheater aan en je kan hem veertien dagen lang gratis uitproberen! Dus als je tijdens de blok nog wat gratis cultuur wil binnenkrijgen, plan je try-out dan zo snel mogelijk!
De fans van Broadway worden ook niet alleen gelaten: er bestaat een platform waarop je je favoriete shows kan bekijken! Broadway HD heeft iets weg van een Netflix voor shows: voor $8,99 (€7,55) per maand of $99,99 (€84) per jaar kan je onbeperkt genieten van Broadwayshows, documentaires, ballet, concerten, voorstellingen van Cirque du Soleil … te veel om op te noemen. Met je gezin naar een groot aantal voorstellingen gaan kijken in echte toneelhuizen zou veel meer kosten, dus ik zou zeggen: sit back, relax en profiteer vooral van de huidige situatie.
- Log in to post comments