Terwijl de doorsnee student momenteel liters Redbull en tien kilo chocolade per dag naar binnen werkt, moeten moslimstudenten het tijdens de examens zonder comfortfood weten te redden. Zij doen nu namelijk mee aan de ramadan, en eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang niets. Hoe houden zij dat in godsnaam vol? Ik vroeg het aan Esma Uçan (23) en Faiza Kharraz (21), vicevoorzitster en sportcoördinatrice van Mahara, de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging van UAntwerpen, en tevens studenten Sociologie en Rechten.
concentratieproblemen
Bij beide meisjes zijn de examens al behoorlijk gegaan, en binnen twee weken zijn ze ervan af. Op 25 juni eindigt ook de ramadan, de negende maand van het islamjaar koos er dit jaar voor om pal tijdens de examens te vallen. Maar van concentratieproblemen kan Faiza niet spreken. “Ik kan me tijdens de ramadan zelfs beter concentreren! Omdat ik veel minder pauzes neem, kan ik een stuk langer doorstuderen. En oké, ik heb af en toe wel eens concentratieproblemen omdat ik niet mag eten en drinken, maar andere studenten hebben toch ook wel eens momentjes waarop de concentratie ver te zoeken is?”
Slaap is mijn beste vriend tijdens de ramadan!
Esma vindt de examenperiode soms wel vermoeiender door het vasten, en dan vooral omdat de vastenperiode nu in de zomer valt en de periode tussen zonsopgang en zonsondergang langer is. “Normaal ben ik iemand die ’s nachts studeert, maar na het avondeten kan ik me echt niet meer concentreren, omdat alles dan nog zwaar op de maag ligt.” Faiza daarentegen studeert ’s nachts wel nog verder.
dutjes en geen Redbull
Het bioritme van de meisjes wordt door de ramadan wel een beetje in de war gegooid. Na het ochtendeten, rond 3 à 4 uur, gaan ze slapen. Tegen de middag beginnen ze dan te studeren tot ongeveer 21 uur, en na het avondeten studeert Faiza verder en Esma ontspant zich dan even. Omdat hun dagindeling er zo anders uitziet dan normaal, doet Esma vooral dutjes tijdens haar pauzes. “Slaap is mijn beste vriend tijdens de ramadan! Maar je lichaam went er wel heel snel aan, ook aan het niet eten en drinken overdag.” Want ook al vinden de meisjes het toffer als er tijdens het studeren een koek en een flesje water in de buurt staat, echt moeilijkheden hebben ze niet met het vasten tijdens de examens. En eigenlijk vindt Esma het nog best goed dat ze vast tijdens de examens, want anders zou ze ook liters Redbull naar binnen werken. Beter voor de gezondheid dus.
Uiteindelijk kiest iedereen dus gewoon voor zichzelf of hij/zij het aankan.
uitzondering voor blokkers?
Tijdens de ramadan bestaat er een uitzondering voor bijvoorbeeld zieke mensen of zwangere vrouwen. Of Esma en Faiza het een goed idee zouden vinden om ook zo’n uitzondering voor studenten in te lassen? Dat vinden ze een vreemd voorstel. “De ramadan is een individuele geloofsbelijdenis. Je kiest dus helemaal zelf of je overtuigd bent om eraan mee te doen of niet. Ik ken iemand die het echt niet meer zag zitten, en zij is dan ook gewoon even gestopt met vasten. Later kan ze die dagen weer inhalen. Uiteindelijk kiest iedereen dus gewoon voor zichzelf of hij/zij het aankan en als dat niet zo is, geen enkel probleem.”
Andere studenten hebben toch ook wel eens momentjes waarop de concentratie ver te zoeken is?
tips and tricks
Ten slotte geeft Esma nog een tip mee voor alle blokkende moslim(a)s: “Probeer jezelf vooral niet te overbelasten! Als je het gevoel hebt dat je overtuiging of je studies eronder lijden, neem dan even afstand van je boeken en ga ontspannen. Zet je gezondheid altijd op de eerste plaats, en qua studies, probeer gewoon een goede planning voor de ramadanmaand te maken. Er zijn veel mensen die kritiek hebben op de ramadan tijdens de examens, maar als een student niet slaagt, is dat eerder zijn eigen schuld dan die van de ramadan. Er zijn immers genoeg manieren om de ramadan met examens gecombineerd te krijgen.”
- Log in to post comments