Elk jaar organiseert de UAntwerpen Plus Pass naast het sportieve aanbod een viertal culturele activiteiten. De eerste activiteit van het academiejaar was alvast een knaller van formaat: een bezoekje aan brouwerij De Koninck in Antwerpen, inclusief bierdegustatie. dwars liet deze gelegenheid uiteraard niet aan zich voorbijgaan en ging eens een kijkje nemen!
Wat beloofde een droog museumbezoek te worden, draaide uiteindelijk uit op een fascinerende wandeling door de geschiedenis van Antwerpen, bekeken vanuit het perspectief van een brouwerij die zij aan zij meegroeide met de stad. Brouwerij De Koninck is drie jaar na het ontstaan van België geboren, in 1833, en is daarmee meteen de oudste brouwerij van Antwerpen. Doorheen de eeuwen heeft ze dan ook talloze historische gebeurtenissen van nabij meegemaakt.
Trots volgde ze bijvoorbeeld in 1929 de geboorte van de allereerste wolkenkrabber in Europa: onze eigenste Boerentoren. Enkele jaren later moest ze lijdzaam toezien hoe de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de brouwerij bij gebrek aan gerst bier moest brouwen van bieten en zelfs van aardappelen. De opening van de Waaslandtunnel, de overdracht van het Rubenshuis aan de stad, de Olympische Zomerspelen van 1920, … Al deze Antwerpse wereldgebeurtenissen voltrokken zich onder het goedkeurend oog van een brouwerij die al eeuwen bestond, talloze wereldschokkende gebeurtenissen heeft meegemaakt en in 2010 plots abrupt aan haar einde kwam toen het overgenomen werd door Duvel voor een luttele 30 miljoen euro. Hierbij werd uiteraard de hele brouwerij ontmanteld en zo kon men er een museumpje van maken. Weer een concurrent minder, lang leve de artisanale multinational!
Het hoogtepunt van de avond was toch het moment waarop we dan eindelijk het bier mochten proberen waar we de hele avond over hadden horen vertellen. Een bijkomend voordeel was dat we intussen snobistisch konden uitleggen waarom het Bolleke nu eigenlijk geschonken wordt met zo’n grote schuimkraag en waarom het glas zijn typische brede vorm heeft. (Tip: Het heeft iets te maken met de zuurstof in de lucht buiten glas en het koolstofgas in het bier.) In naam van de journalistieke volledigheid en integriteit probeerden ondergetekende dwarsredacteurs uiteraard zoveel mogelijk verschillende creaties van de brouwerij uit. Helaas kon er geen definitieve conclusie gevormd worden over de allerbeste. Verder onderzoek door onze trouwe lezers is nodig en sterk aangeraden.
Terwijl we nog wat nagenoten van het bezoek en ons drankje spraken we ook met Rachelle en Davita, twee studenten aan UAntwerpen voor wie het de eerste activiteit was. “Dit is de eerste activiteit die we samen doen, maar wij zijn alvast heel enthousiast!”, wisten ze ons te vertellen met een bolleke in de hand. “Het is geweldig dat er naast een uitgebreid sportaanbod ook plek is voor cultuur. Voor ons mag het zelfs nog veel meer zijn!”
Sinds enkele jaren is de voormalige sportsticker omgevormd tot de UAntwerpen Plus Pass voor studenten, alumni en personeel van de universiteit, de AP Hogeschool en de Antwerp Management School. Naast een uitgebreid gamma aan sportactiviteiten, voegt de Pass nu elk jaar ook enkele culturele activiteiten toe aan het aanbod. Mens sana in corpore sano, zoals een pretentieuze middelbare scholier Latijn zou zeggen. Een greep uit het aanbod van de voorbije jaren leert ons dat men deze taak serieus neemt. Zo brachten de jonge muzikanten van de Orkestacademie onder het motto ‘Ook met klassiek kan je een prima feestje bouwen!’ studenten in maart van de ene climax naar de andere. De formule was simpel: steengoede muziek die met vinnige strijkers, rauwe bassen en raspend koper de zolen van de vloer losmaakten. Niet mis!
Om een beter beeld te krijgen van de evolutie die de Pass doormaakte, gingen we op zoek naar een trouwe gebruiker ervan. Deze vonden we in Annelore: sinds het tweede bachelorjaar gaat zij al mee op verschillende culturele activiteiten die georganiseerd worden. De voorbije jaren bezocht ze onder andere het in 2013 geopende Red Star Line museum en ook de kathedraal van Antwerpen. Het huidige brouwerijbezoek is meteen ook haar laatste avontuur met de UAntwerpen Plus Pass. Binnen enkele weken moet ze namelijk doen wat elke student vreest: het studentenleven opgeven en gaan werken. Deze avond is dus extra speciaal voor haar. “Wat ik het interessantste vond aan de rondleiding doorheen brouwerij De Koninck, is de connectie die men maakt met de geschiedenis van de stad. Je ziet als het ware de brouwerij zij aan zij meegroeien met Antwerpen: alles wat de stad heeft doorgemaakt, daar heeft de brouwerij deel van uitgemaakt. Zowel met als in Antwerpen. Dat vind ik een prachtig uitgangspunt!”
Ondergetekenden zijn het daar volmondig mee eens: Antwerpen en het Bolleke zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden. Of zoals ze het bij De Koninck zelf zeggen: “Een Bolleke, dat is Antwerpen in een glas.” Santé!
Je kan met je UAntwerpen Plus Pass dit jaar nog gratis naar het Theaterstuk “Bootsman” door Ivan Pecnik in het Zuiderpershuis gaan kijken, naar de balletvoorstelling Viva Brasil in deSingel en naar Opera Mobile in het Hof Van Liere. Check www.uantwerpenplus.be voor meer info.
- Log in to post comments