We come one

Dossier integratie: tous ensemble!
09/09/2013
🖋: 

De eengemaakte Universiteit Antwerpen begint aan haar tiende jaar. En hoe! Wat in 2008 bekend raakte als academisering en daarna inkanteling heette cumuleerde dit academiejaar in de integratie van een hele hoop nieuwe richtingen in de Universiteit Antwerpen. Wat houdt deze integratie nu eigenlijk in? dwars zocht het uit.

De feiten: vier departementen van de Associatie van Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) bieden voortaan academische in plaats van professionele opleidingen aan. Het gaat om de departementen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Vertalers en Tolken, Toegepaste Ingenieurswetenschappen en ten slotte Ontwerpwetenschappen. Zo stijgt het aanbod van het aantal bacheloropleidingen in de associatie van 23 naar 33. Er komen ook zes nieuwe masteropleidingen bij. Het aantal faculteiten neemt toe van zeven naar negen: Ontwerpwetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen zijn de nieuwe faculteiten.

 

Met het integreren van deze departementen groeit de Universiteit Antwerpen via het toetreden van een hele groep nieuwe (en minder nieuwe) studenten. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar het valt te verwachten dat de universiteit haar studentenbestand ziet groeien van 15.000 tot meer dan 18.800 studenten. Op 1 oktober maken ook 550 medewerkers de overstap naar een nieuwe werkgever. Het personeelsbestand groeit zo aanzienlijk tot 4750 medewerkers. Opmerkelijk is dat deze samensmelting van verschillende onderwijsinstellingen niet heeft geleid tot naakte ontslagen. Door creatief puzzelwerk heeft iedereen zijn of haar job kunnen behouden.

 

De integratie van deze vier departementen zorgt er natuurlijk ook voor dat de universiteit er niet enkel organisatorisch anders uit gaat zien, maar ook fysiek. De verschillende opleidingen zitten verspreid over een aantal campussen, die nu ook deel uitmaken van de Universiteit Antwerpen. Zo komt er meer dan 115.000 vierkante meter patrimonium bij; 26 gebouwen, waarvan zes beschermde monumenten, die samen plaats bieden aan 41 aula’s. Nog niet erg algemeen geweten is dat deze 'nieuwe' campussen – op campus Mutsaard na – een tijdelijke oplossing zijn. De Universiteit Antwerpen is volop bezig met het plannen en bouwen van nieuwe campussen. Meer over de baksteen in de maag van de Universiteit Antwerpen in dwars 83.

 

Lees meer in 'de integratie-interviews'!

 

Campus Mutsaard
Mutsaardstraat 31
2000 Antwerpen
Vorige onderwijsinstelling:

 • Artesis Plantijn Hogeschool

Opleidingen:

 • Architectuurwetenschappen (Mutsaardstraat 31)
 • Conservatie-restauratie (Blindestraat 9)
 • Productontwikkeling (Ambtmanstraat 1)

 

Campus Paardenmarkt
Paardenmarkt 92
2000 Antwerpen
Vorige onderwijsinstelling:

 • Artesis Plantijn Hogeschool
 • Karel De Grote-Hogeschool

Opleidingen:

 • Bouwkunde - Elektronica-ICT

 

Campus Zuid
Schildersstraat 41
2000 Antwerpen
Vorige onderwijsinstelling:

 • Artesis Plantijn Hogeschool

Opleiding:

 • Vertalers en tolken

 

Campus Hoboken
Salesianenlaan 30
2660 Hoboken
Opleidingen:

 • Chemie en Biochemie
 • Elektromechanica

 

Campus Merksem
Jaak De Boeckstraat 10
2170 Merksem
Opleiding:

 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie