proffenprofiel: Floris Wuyts

over Netsky, Belgisch bier en ontsnappen naar de ruimte
06/12/2015
Bron/externe fotograaf

Floris Wuyts

🖋: 

De rubriek ‘proffenprofiel’ toont professoren zoals je ze nog nooit zag: als mensen. dwars stelt de vragen die bij menig student al jaren door het hoofd spoken; wat zijn/haar docent zoal op zijn brood smeert bijvoorbeeld. Professor Floris Wuyts, hoogleraar aan het departement Fysica, wordt deze maand bestookt met vragen.

​Wat zou u doen wanneer er een vliegtuig door het dak van de aula stort?

Wat een vraag. Kalm blijven, denk ik. Ik heb tweemaal een situatie van levensbedreigende aard meegemaakt en telkens was ik ijzig kalm en beredeneerd. Ik zou dus mogelijk ook dan heel kalm maar vastberaden proberen zoveel mogelijk hulp te bieden en levens te redden indien mogelijk. En acties ondernemen om de reddingsoperatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Wat is uw algemene wijsheid?

I learn to serve”, wat wil zeggen: “door kennis te vergaren, dien je de mensheid”. Het klinkt wel meer hoogdravend in het Nederlands dan in het Engels. Maar in wezen is dat wel mijn wens. Wetenschap en kennis vergaren is mijn drijfveer. De kwaliteit van het leven van mensen verhogen. Lesgeven en kennis overdragen op de volgende generaties is evenzeer een grote drijfveer.

 

De bloemetjes buitenzetten, deed u het graag als student en blijft u die trend voortzetten?

Ik heb als student de bloemetjes niet zo bijzonder veel buitengezet. Mijn nerd-gehalte lag toen wel te hoog.

 

Wat is uw lievelingswoord?

Serendipity. Omdat ik het woord gewoon mooi vind klinken, en omdat het wel echt een ‘cool’ begrip is. Serendipity slaat op het bij toeval ontdekken van iets bijzonders, doordat je de kennis hebt om het unieke in de toevallige ontdekking te erkennen.

 

Wat is uw favoriete maaltijd en let u op uw lijn?

Mijn BMI is 20, dus neen, ik let niet op mijn lijn. Mijn favoriete maaltijd? Sashimi met een lekkere warme sake.

 

Van welke fysische wet(ten) wordt u blij?

Ik hou wel van fysica in het algemeen omdat het de realiteit in modellen beschrijft, en dat soms ook best mooi is. Maar ik word vooral blij als mijn zoon een goal scoort tijdens een voetbalmatch (actie = reactie) of mijn dochter weer een grandioze marketingslogan bedenkt (creativiteit = onbetaalbaar: dit is geen fysische wet maar het is wel waar). Of als ik met mijn vrouw op de sportcatamaran Falcon F16 door de golven aan het klieven ben en de wetten van de hydrodynamica aan het tarten ben.

 

U werkt aan onderzoek naar de hersenen van kosmonauten. Stiekem zelf de ambitie om deze planeet te verlaten?

Eigenlijk wel, ja. Ik heb al een aantal keren paraboolvluchten meegemaakt, dan ben je telkens 22 seconden lang gewichtloos, en dat 31 keer tijdens de vlucht met de Airbus A310. Het gevoel van te zweven is uniek. Dus zoiets een aantal maanden meemaken tijdens een verblijf in het ISS, lijkt me buitengewoon fenomenaal. Ik denk ook dat het je een unieke kijk geeft op het leven, het universum, alles. Het antwoord hoeft daarom niet per se “42” te zijn.

 

Sterke bieren, bent u fan? Blondines of brunettes?

Ik ben een groot liefhebber van Belgische straffe bieren zoals Karmeliet, Leffe Triple, Kwak, Delirium Tremens, Ename, Orval en Westvleteren. Voornamelijk blond, maar af en toe ook brunettes. In Moskou, de stad waar ik vaak naartoe ga om er kosmonauten te testen, zijn er twee restaurants/cafés waar ze al die bieren (behalve de Westvleteren) van de tap hebben. Zalig gewoon. Nasdarovje.

 

Bent u muziekliefhebber? Zo ja, wie of wat kan u bekoren?

Ik ben enorm fan van Nils Frahm. Dat is mijn number one, momenteel. Mijn ultieme held is Johan Sebastiaan Bach. De emoties die het slotkoor van de Mattheus Passie opwekken kan ik niet beschrijven. Maar ik hou ook wel van Netsky. Ik heb ooit Netsky mee naar het Rode Plein genomen in Moskou, na een optreden van hem in een kleine bar. Er waren toen hooguit een honderdtal mensen – maar wel enthousiast. Hij was slechts die ene nacht in Moskou en had geen tijd gehad om iets te bezichtigen. Dus vroeg hij me of ik hem het Rode Plein kon laten zien, na het optreden, om vijf uur ’s morgens. Speciaal …

 

Verrassend daarnaast blijf ook een enorme fan van elektronische muziek van de jaren '70 en '80. En ik probeer zelf ook in die trend muziek te componeren achter mijn keyboard. In de late uurtjes. Maar is dat geen constante factor bij vele wetenschappers? Iets nieuws (proberen te) bedenken tijdens de daguren en ook de avonduren. 

 

U bent voor één dag een vrouw, wat doet u?

Wat een vraag … Mij laten verwennen door mijn man.

 

Wat is uw guilty pleasure?

Uit de bol gaan met Scream and Shout van Will.I.Am en Britney Spears.

 

Bent u ooit al in een casino geweest?

Absoluut. In Las Vegas, The Golden Nugget in 1990. Zalig gewoon. Lekker gokken voor één dollar en onbeperkt cocktails krijgen. Toch een goede deal, niet? Dat is geen moreel aanvaardbaar antwoord, zeker? Ik pleit NIET voor gokken.

 

Wanneer of waaruit is uw liefde voor statistiek ontstaan?

Tja, liefde voor statistiek ... Ik hou vooral van het lesgeven op zich en die beslissingsboom (de zogenaamde boom van Wuyts) als tool aan te bieden. Ik hou ervan studenten te provoceren om na te denken, kritisch te zijn. Hen aan alles te doen twijfelen en alles in vraag te stellen, inclusief deze zin. Ik geef graag Biostatistiek, omdat het relatief eenvoudig is om met statistiek leuke dingen te doen en het bos door de bomen te zien in een kluwen aan gegevens. Maar ik geef ook heel graag de andere vakken zoals Medische Fysica en Vestibulologie. Het menselijk evenwicht is mijn ware professionele passie.

 

Wat is het sterke geslacht?

Allicht de vrouwen. Multitasking bij uitstek. Pienter, rationeel, berekend, subtiel en elegant.

 

Hartelijk dank professor!