Op de barricades

editoriaal
01/10/2005
🖋: 

De start van het nieuwe academiejaar. Zwoegen en zweten achter inschrijvingsformulieren, een beurs aanvragen, je keuzevakken vastleggen. Ook de ellendige zoektocht naar een kot heeft weer velen onder ons in de ban gehouden. Studenten die zonder enige kennisgeving midden september door hun kotbaas de deur worden gewezen staan met hun rug tegen de muur. Initiatieven als Kotweb helpen om het kaf van het koren te scheiden, maar zoals steeds glippen sommigen nog door de mazen van het net.

Overhaaste verhuizingen en onverwachte bijkomende kosten tot gevolg. en dan hebben we het nog niet over de erbarmerlijke staat waarin sommige kamers zich bevinden. Enige wroeging om zo een nest voor honderdvijfenzeventig euro te verhuren treedt blijkbaar niet op bij de eigenaars. Waarom zouden ze ook, als student sta je nog te vaak zwak in je schoenen bij je zoektocht naar geschikte huisvesting.

 

De administratieve molen wordt weer volop gevoed door een nieuwe stroom studenten die dezer dagen de aula’s bevolken. Her en der gesprekken over geïndividualiseerde trajecten, combinatiejaren en het onvermijdelijke IAJ. Nog maar net gereinigd, en nu al sieren de eerste tag’s de banken. Een teken dat het academiejaar echt is begonnen. Want veel meer dan de portie stress die komt kijken bij het invullen van al dat papier is deze nieuwe start de volgende stap in ons studentenleven, de beste tijd van je leven nietwaar? Een start met een voor sommigen ietwat bittere nasmaak, nog geen twee weken na de proclamaties van de tweede zittijd. De onduidelijkheid en verwarring waren op sommige momenten groot. Bolognakoorts. De ouwe getrouwe kandidaturen weerklinken nog gestadig in de gangen, wanhopig proberen ze zich te verweren tegen het bachelormonster. Maar de winnaar is reeds bekend. De mogelijkheid om zelf deels je studietraject te bepalen zorgt voor een frisse wind binnen de academische wereld. Studenten kunnen verschillende interesses weerspiegeld zien in hun studierichting en dit komt de motivatie alleen maar ten goede. Wel zorgt de wildgroei aan mogelijkheden voor een zware dobber bij de administratie.

 

Dit jaar staan verschillende vrijwilligers weer op de barricades om jullie, studenten een fantastisch jaar te bezorgen. Laat van jullie horen, laat het Antwerpse studentenleven bruisen als nooit voorheen. dwars brengt jullie maandelijks nieuws vanop alle UA-fronten, slaat zijn vleugels wijd open met artikels van Erasmussen en recenseert film, muziek en variété. Aarzel niet om jullie commentaar te spuien of je mening aan je medestudenten duidelijk te maken. Reageer.