nu met verbeterde houdbaarheid

editoriaal
26/10/2014
🖋: 

Er was eens een pak yoghurt op de markt, van het merk Renée Zellweger, dat de beste kwaliteit garandeerde. Maar die garantie was niet overtuigend genoeg, dus moest er een nieuwe vormgeving komen die een betere houdbaarheid beloofde. De nieuwe verpakking ziet er niet slecht uit, maar roept geen associatie met de vertrouwde kwaliteit meer op. In plaats van dat de kwaliteit meer gewaardeerd zou worden, krijgt de concurrentie nog meer aandacht. 

Apple en Facebook bieden nog andere mogelijkheden om de houdbaarheid te verlengen. Vanaf januari 2015 zullen deze bedrijven hun werkneemsters tot 20.000 euro ondersteunen om hun eitjes te kunnen laten invriezen. Het motief voor het aanbieden van deze secundaire arbeidsvoorwaarden is om vrouwen meer kansen te geven. Aangezien vrouwen de grootste last van het gezinsleven moeten dragen, kunnen ze niet evenveel tijd in hun carrière investeren als hun mannelijke collega’s.

 

Ethische vragen en risico’s worden bij de vrouwelijke werknemers neergelegd. Nu kijken we met argusogen naar de VS om te zien hoeveel daar gebruik van gemaakt zal worden. Ik hoop dat we in Europa zo nuchter zijn dat het hoge percentage hoogopgeleide vrouwen andere oplossingen zoekt. Zowel overheden als werkgevers kunnen ervoor zorgen dat er andere oplossingen aangeboden worden.

 

In het managementteam van onze stad en onder de Antwerpse bedrijfsdirecteuren zitten veel vrouwen. Er lijkt in Antwerpen geen glazen plafond meer te zijn. Het aantal hoogopgeleide vrouwen dat blijvend ambitieus is, wordt steeds groter. Dat komt onder andere doordat zij afwijkende werktijden kunnen aanhouden om werk te combineren met het gezinsleven.

 

Voor sommige beroepen is het niet genoeg om de vruchtbaarheid te verlengen, maar moet ook de verpakking aantrekkelijker worden om in aanmerking te komen voor de beste opdrachten. Dat het zo werkt anno 2014, is op zich al een hele treurige ontwikkeling, maar minstens zo erg is het dat deze strijd alleen door vrouwen geleverd moet worden.

 

 

PS. Een niet nader te noemen mannelijke lay-outer wees me erop dat het in Photoshop mogelijk is het litteken op mijn voorhoofd weg te poetsen, ofwel kon ik een deel van mijn hoofd van de foto laten. Ik ben gezwicht voor de eerste optie.