National gUAgraphic

Onderzoekers maken tv-debuut
20/04/2013

Wie af en toe wel eens rondzapt op tv en na 5 minuten beseft dat er weer niets deftig op onze Vlaamse zenders te zien is, belandt al wel eens op National Geographic. Sinds 21 maart bestaat dan ook de kans dat je het programma Behind the Science hebt gezien, dat voor de gelegenheid gemaakt is geweest in samenwerking met onze eigen Universiteit Antwerpen. De reeks moet toekomstige studenten warm maken voor een opleiding in een wetenschappelijke richting. Bij de aflevering over wetenschappelijk rioolonderzoek hebben we daar wel wat cynische vragen bij, maar goed, misschien heeft niet iedereen een even gevoelige neus als dwars.

In het programma van National Geographic geeft de Universiteit Antwerpen je de kans om het leven achter de wetenschap te ontdekken. De wetenschappers van onze universiteit komen naar voor met baanbrekend onderzoek gaande van meekijken met de meest nauwkeurige microscoop ter wereld tot het ontdekken van drugssporen in ons drinkwater. Coke blijkt daarin een echter topper te zijn in het Antwerpse nachtleven, en dan hebben we het hier natuurlijk niet over de frisdrank. Maar de onderzoeken gaan verder dan analyses van het Antwerpse rioolwater. In een tijd waar de vraag naar alternatieve energiebronnen steeds prangender wordt, gaan ze ook in Behind the Science op zoek naar vernieuwende energieleveranciers dankzij de grootste bio-energieplantage in België.

 

Ook opvallend was de reclamecampagne die gevoerd werd voor deze reeks. In samenwerking met het reclamebureau LDV werden er een aantal originele reclamestunts uitgewerkt. Zo overschilderde topkunstenaar Koen van den Broek een replica van de Madonna van Fouquet, om het daarna aan een röntgenfoto te onderwerpen, net zoals dat gebeurt met antieke kunstwerken om zo een beter beeld te krijgen van de verschillende lagen in een schilderij. Niet enkel de traditionele en niet-traditionele wetenschap wordt hier onder de loep genomen, ook de kunstgeschiedenis krijgt hier nieuwe wendingen. Plots worden nieuwe gezichten en schetsen ontdekt in schilderijen van oude meesters, na jaren verstopt te hebben gezeten onder lagen verf.

 

National Geographic staat bekend voor de wetenschappelijke documentaires die duidelijk maken dat wetenschappers meer doen dan hun dagen slijten met suffe boeken en obscure experimentjes. Dat er nu een documentaire van Vlaamse bodem op het kanaal te zien is, is een unicum. Sinds 2000 is de zender actief in Nederland en met Behind the Science wordt de grens overgestoken om zo ons klein Belgenlandje op de wetenschappelijke kaart te zetten. Dat dit via Universiteit Antwerpen gebeurt, kunnen we enkel met gezond chauvinisme toejuichen!

 

 

Behind the Science op National Geographic, meer info en online afleveringen via www.uantwerpen.be of www.natgeotv.com/nl/behind-the-science.