Lissa Melis

voorbeeldig student
17/03/2014
🖋: 

Lissa Melis is studente handelsingenieur en voormalig fitting model voor ontwerper Dries van Noten. Ze verdween even van het decor maar nu na anderhalf jaar zette ze weer de eerste stapjes richting modewereld. Wij vroegen Lissa naar haar gloriedagen op de catwalk.

het begon allemaal op een dag, heel ver van hier

Leuven. Wat een rustig dagje winkelen zou worden, resulteerde bijna in een ruzie tussen Lissa’s tante en een scout van Dominique Models toen zij vroeg of Lissa anorexia had. Het was als 'compliment' bedoeld. Enkele weken later zat Lissa op het bureau van Dominique Models, toen veertien jaar en 'slechts' één meter tweeënzeventig. Lissa was iets te jong, iets te klein en werd met lege handen naar huis gestuurd. Maar het beestje had haar gebeten: Lissa groeide, zocht en vond al gauw een ander management dat haar erg graag wilde vertegenwoordigen. Niet veel later werd ze door Dries Van Noten gecast en stond ze op de ene na de andere runway. “Elke dag was ik bij Dries. Showrooms voorbereiden neemt veel tijd in beslag. Alle creaties werden op mij gemaakt: ik was een levende paspop.”

 

de wereld rond in honderdtachtig dagen

Lissa’s lange benen reisden al heel wat af. Ze liepen op de catwalk tijdens de Berlin Fashion Week en huppelden rond in de showrooms van Dries van Noten in Milaan, Parijs en Antwerpen. Alles bij elkaar is ze een goed halfjaar weggeweest. “Ik kwam naar huis om examens te doen,” vertelt ze en daar slaagde ze geweldig in.

Het reizen bracht op. Ze leerde nieuwe mensen kennen, werd snel zelfstandig en zag de mooiste hoekjes van grote steden. Ze liep zelfs mee in een show in Marrakech, maar er zwaaide een groot rood licht boven de wereld: een gevoel van eenzaamheid bekroop haar en ze miste het thuisfront. Daarbovenop volgde Lissa het ene na het andere crashdieet om te verbergen wat door de modewereld als ‘te vrouwelijke’ vormen wordt bestempeld. De diёten vergden te veel van Lissa's lichaam en daarmee hield haar carriѐre op. Ze ruilde de showrooms in Milaan in voor de aula’s van de stadscampus.

 

het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Lissa startte in haar eerste jaar handelsingenieur met zevenentwintig studiepunten en zowaar een bed te huize Dries Van Noten. Nu, met bijna eenentwintig jaar, staat haar bed weer thuis en gaat ze voluit voor haar studies, al kriebelt het een beetje. Lissa zou het modellenwerk graag weer oppakken, maar enkel als hobby. Ze zweert de crashdiëten af en wil het liefst enkel in België photoshoots doen. Nadat dwars haar sprak, nam ze de trein richting Brussel voor een afspraak bij Dominique Models.