de magie van een paar Timberlands

opinie

23/10/2017
🖋: 

Lang ben ik op zoek geweest, maar de juiste zaten er maar niet tussen. Bijna ten einde raad stak ik mijn voeten in sneakers. Een impulsieve bevlieging. Iedereen weet dat de houdbaarheid van een paar hip ogende schoenen korter is dan twee achtereenvolgende jaargetijden. Soms leek het dan ook of ik tegen een muur opliep – nog altijd die sneakers aan mijn voeten. Een aantal jaar geleden kwam ik alsnog in aanraking met de ultieme schoen, of liever: het ultieme paar. Timberlands. De schoen koos mij, en ik zou nooit meer anders willen.

Inderdaad, Timberlands werken net als de toverstokken bij Olivander (uit Harry Potter, voor de ontwetenden). Toegegeven, de nodige fantasie is daar wel bij nodig, ook al spreekt de gave van een paar Timberlands weinig tot de verbeelding. Het zijn ware identiteitsvormers, statussymbolen en toch gewoon schoenen. Iemand met Yellow Boots aan zijn voeten valt op, zet de toon, bepaalt of fantaseert dit te doen. Hoe dan ook; er komt íemand binnen wanneer een Timberland-drager een publieke ruimte vol onbekenden binnenstapt.

Toch is niet iedereen voorbestemd voor de magie van een paar van de eerdergenoemde schoenen. Nee. Er zijn dragers die de betoverende aspecten nooit zullen ervaren en de schoenen binnen afzienbare tijd niet meer dragen. Daar doe je niks aan. Het zijn de schoenen die dat bepalen, Timberlands leiden namelijk een eigen leven. Ze zijn als ultiem statussymbool op zoek naar de juiste drager. Vinden ze deze niet; jammer dan. Wie de schoen past, trekke hem aan.

Verheugd als ik ben dat het warme zomerweer plaatsmaakte voor gure herfstperikelen, draag ik mijn geliefde Timberlands weer iedere dag. Al lijken deze schoenen in iedere situatie wel passend, tijdens de zomer bewaar je ze het liefst op een veilige plek, waar ze binnen hun magische aura tot rust kunnen komen. Tenzij je natuurlijk graag iedere dag met veel moeite, en alle veters zo los mogelijk, je van vocht overgoten voeten en sokken verlost van de leren ‘laarzen’.

De leren schoenen die gekenmerkt worden door hun dikke zool en hoge voering zijn zowel casual als geschikt voor formele omstandigheden. Dát is pas magie. Maar eens je een paar hebt gekocht, begint je leven als schoenenverzorger. Want Timberlands vereisen zorg en aandacht. Poets ze op met een blokje dat je bij de schoenmaker koopt en spuit ze in met vuil- en vochtafstotende spray. Eens je de behandeling verricht hebt, dien je deze eens in de zoveel tijd te herhalen. Zonder de juiste verzorging pas je de schoen simpelweg niet.