ladies and gentlemen, we got him

editoriaal
23/03/2014

Arme stervelingen. Sla jullie blik ten hemel en kniel. De 21ste-eeuwse Odysseus spoelt aan op de parelwitte stranden van België. En Waregem of all places. Een reus in een dwergenland. Sidder en beef. De man die eigenhandig de toorn van het extremisme heeft onthoofd. Buig het hoofd, spits de oren en aanschouw Hem. Barack Hussein Obama. Een gigant op de aardkloot, waar menig sterveling naast verbleekt. Zelfs Jezus Christus druipt schoorvoetend af.

België is in staat van exorbitante paraatheid. Alles wijkt voor de Nobelprijswinnaar, voor de Osamakiller, voor de communist, voor de spion der spionnen. Het centrum van Brussel wordt voor Zijne Excellentie hermetisch afgesloten. De riolering van onze hoofdstad wordt geïnspecteerd, ijzeren vuilnisbakken worden afgesloten en vervangen door kartonnen dozen, op hotel wordt een hele verdieping afgehuurd en het autoverkeer wordt in het hart van de stad platgelegd. Het kostenplaatje voor België? 700.000 euro. Daar gaat ons belastinggeld. Ocharme, Koningin Mathilde. Zij zakte vorige maand – helemaal alleen – af naar Universiteit Antwerpen om een studiedag rond cyberpesten te volgen. Kostenplaatje voor onze universiteit? Een tasje koffie.

 

Ach, het is een once in a lifetime experience. Er hangt een voelbare elektriciteit in de lucht nog voordat Obama voet aan wal heeft gezet. Die tactiele spanning zal sowieso ombuigen in pure hysterie eens hij uit de mythische Air Force One stapt. We kunnen enkel hopen dat hij het in pandapak doet terwijl hij luidkeels en hevig gesticulerend aankondigt: “Wat – in godsnaam – houdt het Oosterweeldebacle in?”

 

dwars trachtte contact te leggen met Presidente El Sympatico voor een diepgaande dialoog over de Krimcrisis, armoede, publicatiedruk aan Vlaamse universiteiten en homoseksualiteit. Spijtig genoeg had hij er geen tijd voor. Wat een apekool, zeg. Hij heeft wel tijd om enkele kransen op graven te leggen, maar niet om met ons gerenommeerde blad te praten. Ik wil nu geen oude koeien uit de gracht halen, maar heeft hij zijn geboortecertificaat al laten zien? Neen, dus dat is niet echt koosjer. Heeft hij een affaire met Beyoncé of met de Deense premier Helle Thorning? Ja, zeg ik. Toch niet zo onaantastbaar en perfect.

 

't Schoon Verdiep loste zijn belofte wel in. Het Belgisch equivalent van Obama siert onze cover. Ladies and gentlemen, we got him.