Kunst op de Campus

25/02/2011

Je wandelt er elke dag voorbij. Soms doe je dat blindelings terwijl je op automatische piloot naar een aula, vrienden of de bib gaat. Op andere momenten sta je er even bij stil. Je raakt bevangen door de beelden: een robotachtige figuur tegen een muur in het C-gebouw, een arm die je blik naar de hemel leidt voor de bibliotheek, of de kleurrijke zeeën tegen het plafond in de Meerminne. Wil je wat meer weten over deze werken? Wil je de andere artistieke pareltjes op de campus ontdekken? Laat je dan maandag om 16 uur rondleiden door Ernest Van Buynder, voorzitter van de commissie Kunst op de Campus.

Kunst op de Campus heeft als doel van de universiteit een humane plek te maken. Een plek die het verstand én de verbeelding prikkelt. Sinds de jaren 70 – dus nog voor ‘de Grote Eenmaking’ – zorgt de comissie voor de permanente en tijdelijke kunstwerken op de verschillende campussen. Deze kunstwerken worden aangekocht met de dotatie die de universiteit hiervoor opzij houdt, maar het zijn ook vaak schenkingen van privé-personen of van de kunstenaars zelf. Hiernaast wordt, via een decreet, ook bij nieuwbouw een percentage van het budget (meestal één procent) aan in het gebouw geïntegreerde kunstwerken besteed. Kunstenaars doen dit zelfs vaak aan kostprijs, want ze vinden het een eer dat hun werk op de universiteit een plaats kan krijgen.

 

Grote namen

De commissie heeft een voorliefde voor hedendaagse kunstenaars. Werken van klinkende binnen- en buitenlandse namen zijn over de hele campus verspreid. Namen die de kunstminnende mens doen watertanden zoals Michelangelo Pistoletto, Sam Dillemans, Philip Aguirre y Otegui, Paul van Hoeydonck, Jan Vanriet en Fred Bervoets. Het is fijn om weten dat al dit artistiek vuurwerk – hout vasthouden – nog nooit beschadigd werd.

 

Herken je de namen en vraag je je af waar die knallers hun werken hebben hangen? Of ben je een leek, maar is je interesse geprikkeld? Laat je verleiden tot dagdromerij en reflectie en ga mee op tour! Ernest Van Buynder is uw gids van dienst, en hem kennende wordt het gegarandeerd een boeiende tocht. Laat deze kans zeker niet liggen!