Is oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn

21/09/2006
ūüĖč: 

Zijn de herinneringen aan de 0110-concerten (of hun aangebrande aanverwanten) alweer aan het vervagen, ligt de Zomer van Antwerpen alweer in een gebied dat slechts historici aanspreekt en slaat de routine van het academiejaar weer toe? Er is geen reden tot wanhoop, noch tot het beperken van uw interesse tot cursussen en bodems van 33'ers. dwars voorzag uw nood en selecteerde boeiende en betaalbare bezigheden om oktober meer dan aangenaam te vullen.

Muziekliefhebbers kunnen sinds kort terecht in AMUZ, de tot concertzaal omgebouwde Augustijnerkerk in de Kammenstraat. Op 21 oktober brengt het Prometheus Ensemble er vroeg twintigste-eeuws werk van Honegger en Poulenc. Nog gloednieuwer dan AMUZ is de concertzaal van TRIX, gelegen aan de Noordersingel. √úberheld Rudy Trouv√© en de Amerikaanse singer-songwriter Denison Witmer spelen er een caf√©concert op 7 oktober. Diezelfde avond nog pakken de buren van Hof Ter Lo uit met het Breakcore Gives Me Wood Fest, volledig gewijd aan het hyperkinetische enfant terrible uit electronicaland. Grondlegger van de breakcore Venetian Snares en vele anderen trakteren u op vettige beats die ratelen als Belgische FN-geweren in Nepal. Ook wie op zwart zaad zit in oktober hoeft zich de plezierige dingen des levens niet te ontzeggen. Op 6 oktober geeft Dez Mona de aftrap van een goed gevuld Jazz Wilrijk met een gratis concert in CC De Kern. Bijna elke avond zijn er gratis pop- en rockconcerten in muziekcaf√© Bottom Line en elke vrijdagmiddag kan je voor twee√ęnhalve euro naar gevarieerde kamermuziekconcerten luisteren in het Kolveniershof.

 

De eerste twee weken van oktober zitten ook vol met kleine, meerdaagse festivals. Zo viert jamcafé Buster twee weken lang zijn tiende verjaardag met gratis optredens à volonté en is er tot en met 13 oktober TONEEELLLEELLEL in Scheld'apen, met een mix van theater (Olympique Dramatique, Braakland/ZheBilding...), film en muziek (onder andere Think of One, I H8 Camera en Guido Belcanto). Een ander evenement is het Afrikaanse filmfestival Cinémaf, dat de hele eerste week van de maand landt op en rond het De Coninckplein. In het weekend van 14 en 15 oktober vindt een jubileumeditie van Het Andere Boek plaats in het Zuiderpershuis en op 20 oktober kan je in het Oude Badhuis terecht voor een gratis kortfilmfestival.

 

Het theaterseizoen is terug begonnen en vanaf 13 oktober mag Guy Cassiers zijn eerste productie als Toneelhuiscurator voorstellen. Mefisto for Ever werd door Tom Lanoye geschreven op basis van een tekst van Klaus Mann en werd door Cassiers als vanouds stevig ge√Įnjecteerd met technologie. Van 4 tot en met 7 oktober pakt de Singel uit met de Belgische premi√®re van Hedda Gabler van Henrik Ibsen, gebracht door Toneelgroep Amsterdam in een bekroonde regie van Ivo Van Hove. In Monty is dan weer het nieuwe stuk van de Roovers, Merg, te zien van 13 tot en met 21 oktober. Wie warmloopt voor dans kan op 19 en 20 oktober terecht in het CCBE in Berchem voor voorstellingen van de jonge choreografen Nada Gambier en Etienne Guilloteau. De Singel ontvangt Alain Platel en zijn Les Ballets C. De La B. die van 2 tot en met 4 november vsprs brengen, naar de Mariavespers van Monteverdi.