Ich bin ein Berliner

Erasmus uit
01/06/2004
🖋: 
Auteur extern
Tine De Mol

Een goeie maand geleden vertrok ik vanuit Antwerpen naar Berlijn. Na een boel problemen om een kamer te vinden heb ik dan gelukkig toch nog een dak boven mijn hoofd. Ik woon nu op de vierde en vijfde verdieping bij een familie met twee kleine kindjes en een kater die uit het raam gesprongen is en nu zou kunnen doorgaan als Frankensteins huisdier. Daarna kwam de rompslomp met alle documenten en papieren – die trouwens op dit moment nog steeds niet voorbij is. De Berlijnse bureaucratie is een ramp: geen twee kantoren zijn op mekaar afgestemd. De lessen daarentegen zijn super! Aan activiteiten ontbreekt het hier ook niet: ga maar eens langs bij ESN – die Stammtische, Partys en uitstappen organiseren – of bij de Internationaler Club of de Kulturklub. Daarnaast zijn er nog Studienfahrten naar allerlei Duitse steden en, natuurlijk, het nachtleven. Voorlopig lukt het me dit alles met mijn werk voor de UA en de Uni hier te combineren; ik ben benieuwd hoe lang dat blijft duren.

Berlijn is in elk geval een multiculturele stad; op de U- en S-Bahnen hoor je dagelijks een dozijn verschillende talen. Duitse, Turkse en andere winkels concurreren tegen mekaar op. Imbissbuden vind je om de 5 meter af. Maar één cliché over de eetgewoonten van de (Berlijnse) Duitsers moet ik spijtig genoeg bevestigen: ze vreten worst op elk moment van de dag, waar ze op dat moment dan ook zijn. Persoonlijk vind ik de geur van vettige worst sowieso al niet aangenaam, maar als ik noodgedwongen om 8-9u ’s morgens voorbij zo’n kraam moet en dan ook nog eens een paar mensen zo’n gevaarte met veel goesting naar binnen zie werken, draait mijn maag om. Snel doorlopen is dan meestal de beste remedie.

 

Over het uitgaansleven valt niet te klagen: bij het minste beetje zon zetten alle horecauitbaters een deel van hun stoelen en tafels buiten op de stoep, wat voor een supergezellige sfeer zorgt. Ik kan enkel bevestigen: Life is beautiful! Berlin is bloody great en zeker het bezoeken waard! Schöne Grüße aus Berlin !