Hilde Van Den Bulck: First Blood - Part II

Extra cathedra
07/03/2008

Professor Hilde Van Den Bulck geeft vakken over mediabeleid en mediacultuur in de Bachelor en Master Communicatiewetenschappen. Vindt u haar voor de klas echter niet zo jolig, dan kan u haar ook op de planken gaan bekijken, waar zij stand-up comedy brengt in haar vrije tijd. dwars polste naar de grapjurk in haar kleerkast, en de ringtone op haar gsm. Dames en heren: Hilde Van Den Bulck.

Wat doet u met grapjassen in de les?

Moeilijk te zeggen, aangezien ik dit jaar nog geen grapjurken heb gehad in mijn lessen. Voor wie zich geroepen voelt alvast wat advies: grappig zijn is helemaal anders dan moppen tappen, en echte humor komt uit zelfspot, niet uit het lachen met anderen. Wie dringend briljante humor kwijt wil tijdens mijn lessen, is vanzelfsprekend welkom, maar mag zich aan een strenge jury verwachten.

 

Welk boek ligt momenteel op uw nachtkastje?

Aangezien ik tijdens het academiejaar weinig tot geen tijd heb om te lezen, verzamel ik boeken doorheen het jaar om mij er tijdens mijn vakantie in te verdiepen. Liggen nu te wachten: Daniel Kehlmann 'Measuring the World', Bill Bryson 'The Life and Times of The Thunderbolt Kid', Westsey Stave 'Misfortune', Roddy Doyle 'Oh Play That Thing'. Voor mijn verjaardag kreeg ik 'De Avonden' van Reve in een beeldverhaal van Dick Matena. Prachtig. Hij heeft nu ook een boek van Elsschot getekend, ik ben erg benieuwd. Klaar om te herlezen wegens te goed om maar één keer door te gaan: Louis Paul Boon 'Verscheurd Jeugdportret', Willem Elschot 'Tsjip' en 'De leeuwentemmer', Henry James 'The Ambassadors', alvast drie van mijn favoriete auteurs.

 

Jim Carrey of Bill Murray?

Geen van beiden, al is Jim Carrey een redelijk verdienstelijk stand-up comedian. Mijn favoriete comedians opnoemen is onbegonnen werk. Hierbij toch een lijstje met favorieten. Straffe Britten: Ross Noble, Eddie Izzart, Billy Connolly, Johnny Vegas, Jack Dee; coole Amerikanen: Bill Hicks (RIP, nvdr.), Steve Right, George Carlin en de vroege Robin Williams. Henry Rollins komt om de 18 maanden naar ons land en dat mis ik nooit. Vlaamse komieken: Bert Gabriels en Alex Agnew. Geen echte stand-uppers maar wel beregoed: Wouter Deprez en Wim Helsen.

 

Wat brengt u aan het lachen?

Wat: zie vraag één; wie: zie vraag drie, alsook mijn vriend en mijn vrienden die allemaal een goed gevoel voor humor hebben.

 

Een joggingbroek om te gaan lopen, of om uit te zakken voor de televisie?

Iedereen weet toch dat joggingbroeken 'uit' zijn en leggings weer helemaal 'in'! Voor het overige: allebei. Mijn job is het ideale excuus om televisie te kijken, al doe ik het met mondjesmaat en meestal gericht. Niet omdat ik televisie kijken slecht vind – wel integendeel – maar omdat er te weinig tijd is. Sport: fitness (is eigenlijk geen sport, gewoon lichaamsbeweging en damage limitation), zwemmen, vroeger ook (beach) volley, tegenwoordig weer meer fietsen. Het streefdoel is drie keer sport per week maar dat lukt me slechts in les- en vergaderluwe periodes.

 

Welk nummer heeft u/zou u graag hebben als ringtone?

Geen. Niet-neutrale ringtones wekken bij mij teveel ergernis op. Een vriend van mij had een tijdje 'De Internationale', wat wel grappige effecten gaf in sommige milieus. Welk nummer ligt dezer dagen vaak op: 'The weight of the world' (en de rest van de cd) van The Editors.