het Fenix-project: een casestudy

Dossier milieu
04/04/2008
🖋: 

Na de Luxemburgers zijn de Belgen de grootste papiervreters. Ook op onze universiteit worden ieder academiejaar meer dan vijftig miljoen A4’tjes door de printers gejaagd voor cursussen, kopies, examenpapieren, administratieve documenten … In samenwerking met onder andere de Vlaamse Vereniging van Studenten en de Leuvense studentenraad besloot de Bond Beter Leefmilieu tot actie over te gaan. Ze startten het Fenix-project om papier te besparen en meer gerecycleerd papier te gebruiken.

Alle verenigingen die zich inschrijven – studentenvertegenwoordigers, faculteitsclubs of andere studentenverenigingen – gaan akkoord om vier stappen te ondernemen. Ten eerste moeten ze de kopiecenters rond de universiteit zien te overtuigen om geen extra kosten aan te rekenen voor gerecycleerd papier. Tot hiertoe heeft slechts één copycenter zijn deelname toegezegd: Copy Discount in Gent. In onze sinjorenstad is er dus nog werk aan de winkel. Alle ACCO-vestigingen in Vlaanderen drukken nu ook op gerecycleerd papier, maar rekenen de koper hiervoor 3% extra aan.

 

Verder zullen de deelnemende verenigingen hun docenten proberen te overtuigen om hun cursussen op gerecycleerd papier te drukken, en dan nog liefst recto verso. De UA-studentenraad vond echter niet dat alle cursusvellen aan weerszijden bedrukt moeten worden: dit hangt af van de cursus in kwestie. Studenten die normaal op de achterkant van de bladzijden notities namen, zouden bij enkelzijdig gedrukte cursussen extra kladpapier moeten gebruiken, wat volgens de studentenraad zeker geen verbetering zou zijn. Vraag is natuurlijk of het niet verstandiger zou zijn volledig voor recto-versocursussen te opteren en met het bespaarde geld iedere student een kladblok van gerecycleerd papier cadeau te doen.

 

Daarnaast moeten de verenigingen zoveel mogelijk studenten overtuigen een kijkje te nemen op www.bblv.be/fenix (waar ze, als het even kan, de profieltest in vullen). Tot slot horen de deelnemers nog een ludieke actie op poten te zetten; de ludiekste kan een mooie prijs winnen.

 

Met een beetje inzet en geluk komt het Fenix-project hopelijk ook in Antwerpen van de grond. Een kritiek zou kunnen zijn dat het allemaal wat vrijblijvend is. In zijn toespraak bij de opening van het academiejaar benadrukte rector Van Loon het belang van duurzame ontwikkeling en voegde er in één adem aan toe dat de UA de boodschap al vele jaren begrepen had. Maar waarom worden er iedere dag dan nog zo veel bladzijden niet-gerecycleerd papier verbruikt op onze universiteit?

 

Voor meer informatie: zie www.bblv.be/fenix

Wil jouw vereniging zich inschrijven voor het Fenix-project? Surf naar bovenstaande website of mail meteen naar annelies.dhollander@bblv.be

 

Papierverbruik in kg per inwoner per jaar
  1. Luxemburg 358,3
  2. België 353,8
  3. Finland 324,4
  4. Verenigde Staten 300,6
  5. Zweden 255,4
  6. Japan 246,8
  7. Denemarken 245,8
  8. Oostenrijk 244,7
  9. Verenigde Arabische Emiraten 235,9
  10. Duitsland 232,7

 

Cijfers van Cobelpa uit 2005.