geluksbrengers voor de wanhopige student

01/06/2016
🖋: 

Bij dwars zijn we niet zo bijgelovig. Als echte journalisten weten wij heus wel wat waar is en wat niet. Maar, een kaarsje branden als je vrienden een examen afleggen kan geen kwaad, toch? Een ladder ontwijken in plaats van eronder door lopen ook niet, je weet maar nooit. En een examen op vrijdag de dertiende? Een beetje harder studeren en stressen dan maar. dwars ging op zoek naar extra geluksbrengers waar je tijdens de examens schaamteloos gebruik van kunt maken.

Geluksbrengers zijn er in alle soorten en maten. Een klavertjevier, een hoefijzer of een konijnenpootje: het lijkt nogal willekeurig. Toch hebben alle gelukssymbolen ergens een oorsprong. In mythes uit de oudheid of volksverhalen die eigenlijk helemaal geen betrekking meer hebben op ons hedendaagse leven. Behalve dan dat we er vaak onbewust nog een beetje in geloven. Wat geluksbrengers eigenlijk doen is je een vals gevoel van zekerheid geven. Als je niet goed hebt gestudeerd, maar je onderweg naar je examen zomaar een klavertjevier vindt, dan ga je misschien toch met net iets meer zelfvertrouwen de aula binnen.

 

Als je echt wanhopig bent kun je dus altijd een grasveld zoeken en als een gek op zoek gaan naar een klavertjevier. De kans dat je er een vindt is ongeveer één op de tienduizend. Mythes zijn niet nodig om de geluksbrengende kracht van het klavertjevier te verklaren: als je er een vindt, heb je eigenlijk al geluk. Gebruik eventueel het prachtige excuus dat je ‘even een frisse neus gaat halen’. Wij millenials weten zogenaamd niet meer wat het is om buiten te zijn en in de aarde te wroeten, maar dan heb je ons nog niet op ons wanhopigst gezien.

 

Mocht je nu bang zijn dat een van je vrienden zijn/haar examens niet haalt, steek een kaarsje aan. Of dit nou mag van je kotbaas of niet, het is een eeuwenoud gebruik dat vooral terug te vinden is in de Katholieke Kerk. Het branden van kaarsjes symboliseert de overwinning van het licht op het donker. Zoals ook de brandende lamp op je bureau dat doet wanneer je ’s nachts door studeert.

 

Een hele nacht wakker blijven om te studeren kun je ook extra nuttig maken. Steek je hoofd eens uit het raam en staar naar de sterren. Als je nu een vallende ster ziet, dan kun je wensen dat je dat examen haalt en dan was die nacht doorhalen het écht waard. Maar wat heeft een meteoor die in onze atmosfeer verdampt nu te maken met geluk? In de oudheid zagen ze een vallende ster als teken van een god die afdaalde naar de aarde. Aangezien de god dichtbij is, kun je het best dan een wens doen. De kans is zo veel groter dat die in vervulling gaat.

 

Zelfs onbeschaamd koekjes eten kan in je voordeel werken. Het gelukskoekje komt waarschijnlijk van een Chinees uit de veertiende eeuw. Hij wilde in het geheim een opstand plannen tegen de Mongoolse overheerser en deed dit door berichten te verstoppen in cake. Het enige probleem met deze theorie is de onzekerheid. Gelukskoekjes eten kan geweldig voor je uitpakken, maar wat nou als er een dramatisch slecht koekje bijzit? Waar bijvoorbeeld “you will fail” op staat. Ja, deze is alleen aan te raden voor de hongerige, wanhopige, gokverslaafde (opstand plannende) student.