Geen spek voor mijn bek

Tweede editie Dagen Zonder Vlees gaat van start
22/02/2012
🖋: 

Wat begon als een Facebook-bericht van studente Alexia Leysen om vrienden en familie aan te zetten mee vegetarisch te vasten, werd vorig jaar een groot succes. Dagen Zonder Vlees loopt ook dit jaar tijdens de vastenperiode.

Leysen nodigt iedereen uit om een spel te spelen. De spelregels: start op 22 februari en eet zo weinig mogelijk vlees en vis terwijl uw medespelers hetzelfde proberen. “Ik wilde er dit jaar voor zorgen dat deelnemen vooral leuk is. Het is één groot spel waarbij iedereen enkel kan winnen”, aldus Leysen. Het is helemaal niet nodig de volledige periode vegetarisch te eten om mee te kunnen doen. Elke dag telt mee want, zo blijkt, één dag geen vlees en vis eten, verkleint de ecologische voetafdruk met elf vierkante meter. Het is de tweede grootste oorzaak van de opwarming van de aarde. Bovendien kunnen we er gezien de huidige internationale voedselproblematiek eigenlijk niet omheen. Over haar redenen is Leysen dan ook duidelijk: “Dit is iets waaraan iedereen elke dag eenvoudig zijn steentje kan bijdragen. Het vergt een kleine verandering in gewoonte, maar heeft een grote impact.”

 

Geef ons ons dagelijks vlees

Als Dagen Zonder Vlees er dit jaar in slaagt het succes van vorig jaar te evenaren heeft Leysen straks duizenden medespelers. Ondanks het feit dat Leysen momenteel in Nederland studeert en het daar behoorlijk druk heeft, blijft ze zich inzetten voor haar actie. “Zoveel mensen in de positieve zin kunnen beïnvloeden, geeft me meer dan genoeg voldoening en energie om ermee door te gaan.” Omdat de drempel zo laag ligt (je kan al meedoen vanaf één dag per week) en het een collectieve actie is die leeft op straat en op het internet, worden ook mensen bereikt die er uit zichzelf niet mee bezig zijn. Leysen gelooft dat de campagne veel mensen kan overtuigen om hun effectieve vlees- en visconsumptie te verminderen. “Er is dan ook voldoende keuze om vegetarisch en gevarieerd te eten. Gezond eten is altijd een kwestie van bewust eten. De die hard carnivoren blijven wel moeilijk te overtuigen. Sommige mensen luisteren principieel naar geen enkel argument. Ik was verbaasd hoe gevoelig het dagelijkse lapje vlees voor sommigen ligt.”

 

BV’s mee op de groentenkar

Zij die wel een paar dagjes zonder vlees en vis overleven, kunnen zich laten leiden door het Veggieplan Antwerpen van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Volgens EVA is het aanbod vegetarische restaurants in Antwerpen eerder beperkt in vergelijking met steden als Gent en Brussel. Het Antwerpse Veggieplan is een handig overzicht van restaurants met een (gedeeltelijk) vegetarische menukaart, eind januari in de Roma voorgesteld door comedians Bart Cannaerts en Nigel Williams samen met acteur Pol Goossen. Het plan kan worden gedownload op de website van EVA, www.vegetarisme.be. Meedoen met Dagen Zonder Vlees kan gedurende de hele actie van 22 februari tot en met 7 april op www.dagenzondervlees.be.