gebergten op de Groenplaats

Rocks@Antwerpen en de UCI World Cup BikeTrials

03/10/2014

Wie de voorbije week toevallig langs de Groenplaats of Grote Markt liep, waande zich waarschijnlijk onverwachts op een avonturenkamp of stuntset. Deze twee locaties waren immers omgetoverd tot Rocks@Antwerpen, een evenement georganiseerd door Sporting A waar zowel de professionals hun kunsten konden laten zien als de minder ervaren medemens zich kon vermaken. Wat viel er juist te beleven?

Rocks on Tour, een rondreizend klimparcours in openlucht, streek neer op de Groenplaats en deze werd dan ook voor de gelegenheid voor de helft omgetoverd tot een laag klimparadijs. Boulderen (of blokklimmen) is het beklimmen van lage structuren of rotsen met als enige opvang een goede valmat. Fit zijn is geen vereiste, maar je moet rekening houden met het gebruik van zowat al je spieren, zelfs op plaatsen waar je niet wist dat je ze had! 

 

Foto door Elise Geuens

 

Zo hebben zich de afgelopen week 580 kleuters vermaakt op de rotsen en was er genoeg gelegenheid voor de geamuseerde passant om het spektakel te bewonderen en zelf eens een klim te wagen. Zaterdag en zondag was het dan de beurt aan de getrainde klimmers om zowel in een competitie voor volwassenen (zaterdag) als voor jongeren (zondag) hun klimtechnieken te tonen. Elk spiertje telde en was gespannen en de rotsen waren misschien laag, maar de concentratie was dat zeker niet. Probeer maar eens je hele gewicht op twee vingers te laten hangen...

 

Foto door Elise Geuens

 

Wie denkt dat daarbij het spektakel eindigt, heeft het mis! De andere helft van de Groenplaats én de gehele Grote Markt waren het terrein voor de UCI World Cup BikeTrials. Vrijdag 26 september vonden de kwartfinales plaats, zaterdag de halve finales en zondag werd de nieuwe wereldkampioen vastgelegd. Zowel mannen als vrouwen balanceerden met een speciaal uitgeruste en aangepaste fiets (onder andere zonder zadel) op het parcours. Zette je ook maar een voet op de grond gedurende het parcours, dan koste je dat strafpunten. En dat parcours bestond aan de ene kant uit kisten die ruim uit elkaar stonden, waar dan behendig op werd gesprongen, vaak ook enkel door gebruik te maken van het achterste wiel. Aan de andere kant waren grote boomstammen als mikadostokjes hoog op elkaar gestapeld, waardoor menig toeschouwer toch even moest nagelbijten als er weer eens een deelnemer uitschoof.

 

Foto door Elise Geuens

 

Wie zich dacht te vermaken op de Groenplaats, kon zijn ogen niet geloven op de Grote Markt. De Brabofontein werd omsingeld door hindernissen en er was zelfs een tribune voor het publiek voorzien. Het mooie weer maakte het prachtige schouwspel compleet. En ook hier maakten de sporters gebruik van grote rotsblokken, weliswaar om erop of erover te springen in plaats van te klimmen. Als laatste mocht de Belgische specialiteit in al dit plezier niet ontbreken en daarom maakten zelfs de frieten een verschijning in het parcours: houten balken werden geel geschilderd en in een witte bak gemonteerd om zo de Belgische lekkernij, inclusief frietzak, te representeren. Het zag er misschien wel grappig uit, maar het was allesbehalve een  lachertje voor de deelnemers die hier de meeste strafpunten kregen. Als troost dan maar een echt frietje gaan eten!

 

Wil je in het vervolg al deze fun zelf van op de eerste rij meemaken? Check dan zeker de Sporting A-website voor meer informatie over komende events. 

 

Foto door Elise Geuens