Ethische globalisering

De wind uit de zeilen?
01/12/2001
🖋: 
Auteur extern
Steven Sterkx

Seattle, Praag, Nice, Göteborg. De antiglobalisatiebeweging laat met hand en tand van zich horen. Het krachtdadige optreden van de politie roept enige vraagtekens op. Tijdens de G8-ontmoeting in Genua valt voor het eerst een dode. Het Belgisch EU-voorzitterschap is dus gewaarschuwd.

Wonderwel verloopt de recente EU-Top van 19 oktober te Gent zeer rustig. Reden hiervoor is deels toe te schrijven aan de open brief van Verhofstadt aan de antiglobalisten. Niet echt een hoogvlieger, maar een lawine van (negatieve) reacties biedt zich aan. Eindelijk vraagt een regeringsleider naar de mening van de antiglobalisten, die trouwens liever ‘democratische globalisten’ worden genoemd omdat ze in se niet tegen globalisering zijn, maar wel tegen de uitwassen ervan. De open brief wordt op 30 oktober te Gent gevolgd door een internationale conferentie rond ethische globalisering.

 

De conferentie te Gent

Opnieuw wordt een stem gegeven aan de democratische globalisten, via vermeende spreekbuizen zoals Naomi Klein, Owens Wiwa (broer van de vermoorde Ken Saro-Wiwa) en Mary Robinson. Blikvanger is echter Bill Clinton, die door Verhofstadt wordt aangekondigd als ‘the mean player’ op het wereldtoneel tijdens zijn ambtsperiode. Gelach in de aula en dat wordt al snel ‘the main player, of course’. Clinton heeft charisma en beroert het publiek, wat de inhoud ook moge zijn. De overige toespraken zijn te kort en zonder enige diepgang. Het publieksdebat is ondermaats. We hebben dus weinig opgestoken, maar ondertussen is wel wind uit de zeilen genomen van de democratische globalisten. En dat zal wel de bedoeling geweest zijn van onze Eerste Minister. Op naar Laken!