Erasmus, seks en een beetje liefde

15/02/2009

Evolutie, genetische variatie, mutatie. Darwin is al een tijdje dood, maar de mechanismen die hij beschreven heeft blijven volop actief (behalve in de staat Kansas). Om het menselijk ras te vrijwaren van genetische verzwakking heeft Europa gelukkig het Erasmusproject opgericht, ook wel Orgasmus genoemd in de pijpmond. Hierdoor kan de intellectuele en hormonale top van de verschillende landen in contact komen met elkaar, hopelijk met hybride baby's tot gevolg.

Uiteraard komt er meer bij kijken dan enkel hard en herhaald pelviscontact, dus zocht dwars wat internationaal stotende mannen en vroeg relatietherapeut en seksuologe Mieke Mievis of Erasmus een goede relatietest is.

 

Mieke Mievis Goh, een relatietest zou ik het niet noemen. In sommige gevallen kan het zelfs welkom zijn, zo’n periode uit elkaar. Op Erasmus leer je veel nieuwe mensen kennen. Je bent vrolijk en alles is fijn en huppeldepup, maar je speelt ook met je eigen identiteit. Velen laten zich hierdoor vangen, en vervreemden tot op zekere hoogte met het thuisfront.

 

In ieder geval moet je duidelijke afspraken maken met je vriend of vriendin. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat je elke maandag met elkaar belt, doe dat dan ook – al ben je op dat moment gevraagd voor een feestje. Maak tijd voor elkaar en maak iets exclusiefs van die tijd. Geniet van je Erasmusavontuur, maar vergeet je lief niet. Als die op de achtergrond geraakt, gaat het mis. Hou je lief daarom op de hoogte van je avontuur, vertel je verhalen, stuur foto’s, Skype met elkaar... zodat die kan meeleven met jou.

 

Thijs, laatstejaarsstudent TEW, slaagde met glans voor deze ‘relatietest’, ook al is zijn relatie nu niet meer. Hij leerde zijn ex-vriendin Emma kennen net voor zij op Erasmus vertrok naar Barcelona.

 

Thijs Tijdens haar Erasmus hebben we voor bijna 700 euro naar elkaar gebeld via locutorio’s, bijna dagelijks. Skypen konden we niet met elkaar, omdat dat alleen in de living kon, nogal lastig. Dat zij op Erasmus zat, heeft onze relatie sterker gemaakt. Normaal gezien lig je in het begin van een relatie vooral in bed met elkaar, toch? Wij hebben in het begin vooral met elkaar gepraat, heel veel gepraat. Zo leer je elkaar echt beter kennen. Dat in bed liggen hebben we wel ingehaald toen ik haar kwam bezoeken in Barcelona. (lacht) Ze is mij ook twee keer komen bezoeken, één keer als verrassing voor mijn verjaardag zelfs. Ik was toen een hele avond verdwaasd dat zij er was. (lacht) We zijn toch meer dan drie jaar samen geweest.

 

Toch zijn de meeste LAT-relaties moeilijk, dixit Mieke Mievis.

 

Mievis Er zijn in ieder geval weinig LAT-relaties die standhouden. Als een LAT-relatie de basis is, is het altijd moeilijk. Als je al een relatie hebt voor je op Erasmus of naar het buitenland vertrekt, is die situatie anders. In je thuisland is je relatie dan al meer verankerd in een netwerk. Als mijn man bijvoorbeeld voor drie maanden op zakenreis gaat, dan is er hier thuis een netwerk waar hij als ‘mijn man’ in hoort. Als je op Erasmus verliefd wordt, is die relatie noch thuis, noch daar sterk verankerd in een netwerk.

 

L'amour exotique

Toch bestaan er Erasmusrelaties die bij terugkeer naar eigen land blijven standhouden. Lewie studeerde Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de UA toen hij in 2007 op Erasmus ging naar de Uniwersytet Jagiellonski w Krakowie in Polen.

 

Lewie Toen ik vertrok, had ik er nood aan om mijn relatie te overdenken, maar ik wou niets overhaast doen. Nadenkend in Krakau heb ik, tijdens een museumbezoek, een Zweeds meisje leren kennen dat ik wel tof vond. Ze vertelde me toen wat ze studeerde en ik ben eenzelfde vak als haar gaan volgen. Daarna heb ik haar uitgenodigd om te komen eten (met andere mensen bij, natuurlijk, want het mocht niet onmiddellijk te romantisch zijn), we gingen dansen en zo verder. Tot ik een bericht kreeg waarin ze zei dat ze wou dat ik mee met haar naar huis was gegaan. Ik dacht: ja, dat wou ik ook wel. Een paar dagen nadat mijn relatie beëindigd was, zijn we samen in bed beland. Zij had nog een lief, maar dat vond ik niet erg – een mens kan best twee mensen graag zien. Het lief, daarentegen, deelde die mening niet en zette er een punt achter. Sinds Erasmus zien we elkaar ongeveer om de drie weken, en volgend jaar gaan we samenwonen in Parijs. Ze heeft heel mijn leven op losse schroeven gezet, zodat er weer ruimte voor verbetering is. Met haar ga ik de wereld rondreizen en oud worden.

 

Ook in Antwerpen komt elk semester een nieuwe lading buitenlandse studenten aan. Een geliefde stad als ideale bakermat voor de Liefde (met grote L). Thomas, student in de master Taal- en Letterkunde, werd (stiekem) verliefd in Antwerpen op een Letse Erasmusstudente.

 

Thomas Ik ontmoette Anna op een feestje in de Red&Blue, eind oktober op een dinsdag. Zij stond aan de toog en ik ben gewoon met haar gaan praten. Eerst in het Nederlands, maar dat verstond ze dus niet. (lacht) Dan ben ik overgeschakeld naar het Engels. Daarna zijn we nog in een café aan de Stadswaag beland – nee, niet in bed. (lacht) De week erop heb ik voor haar gekookt. Ze wou eens weten of Belgen nog iets anders kunnen dan zuipen en feesten! Naarmate we meer afspraken, groeiden onze gevoelens voor elkaar. Ik wou heel graag een relatie met haar beginnen, ik verraste haar dan ook vaak met etentjes, briefjes, onverwachte bezoekjes… Ik zag geen probleem in het feit dat zij in januari terug naar Letland zou gaan, voor mij zou de relatie dan niet gestopt zijn.

 

Mieke Mievis waarschuwt een beetje voor deze instelling.

 

Mievis Je zou op voorhand heel goed de bedenking moeten maken wat je ermee zal doen als je op Erasmus iemand tegenkomt waar je verliefd op wordt. Als je hem of haar zuiver als vakantielief beschouwt, maak dat dan ook duidelijk. Het is belangrijk op voorhand duidelijk te maken hoe ver je wil gaan, want eens je verliefd bent, ben je vertrokken. Vraag jezelf af: ga ik dat aankunnen, een liefde op afstand? Begin er niet aan als je van jezelf weet dat je het er moeilijk mee zal hebben. Bezint eer ge begint.

 

Laat dat nu net zijn wat Anna op voorhand besliste.

 

Thomas Anna had op voorhand voor zichzelf uitgemaakt dat ze geen toekomst zag in een relatie tijdens haar Erasmus. Maar zij worstelde echt met haar gevoelens, al zeg ik het zelf. We zijn nooit echt een relatie begonnen. Nu is haar aanvraag goedgekeurd om ook de rest van het jaar in Antwerpen te blijven studeren. Hoe het verder zal lopen, weet ik dus nog niet.

 

Op welke Erasmusser val jij?

1. Met welke looks associeer jij jouw ideale levensgezel?

 1. Casual chic en graag een stokbrood onder de arm.
 2. Lederhosen, geruite hemdjes en als finishing touch een hoedje.
 3. Een design kostuum of een modieus doch gewaagd kleedje.
 4. Een toreador-kostuum maakt jouw wildste dromen waar.

 

2. Je moet kiezen tussen deze gerechten: wat wordt het?

 1. Brood, een schotel kaas en een fles wijn.
 2. Braadworst met zuurkool en een kom bier.
 3. Spaghetti met een glaasje wijn.
 4. Paella met een wijntje.

 

3. Hoe ziet jouw ideale vakantiehuis eruit?

 1. Een luxejacht in Saint Tropez, tussen de wereldsterren en de royals.
 2. Een hut in het Zwarte Woud, tussen de wolven en de beren.
 3. Een gondel in Venetië, tussen de duiven en de verliefde koppeltjes.
 4. Een klein appartement in Benidorm, tussen de bejaarde mannen en vrouwen.

 

4. Jouw levensgezel legt zijn/haar ziel bloot. Wat klinkt jou het zoetst in de oren?

 1. Je t’aime, mon amour.
 2. Ich liebe dich, Schatzi.
 3. Ti amo, mi amore.
 4. Te amo, mi amor.

 

DE RESULTATEN

Vooral a: Jij wordt helemaal week van de Franse ‘r’ en hebt dan ook een zwak voor echte Fransmannen/Françaises. Jullie liefde is voorbestemd om te blijven duren, want de Franse bevolking heeft een zwak voor romantiek. Je Frans zal er met sprongen op vooruit gaan, wat jou tot graag geziene gast maakt overal waar men Frans spreekt, ook in Wallonië.

 

Vooral b: De ogen van jouw Duitse vlam doen je zwijmelen van geluk. Ook deze liefde is voorbestemd om te blijven bestaan, want Duitsland is een buurland van België, dus de afstand valt goed mee. Jullie zullen later geen last hebben om jullie kinderen te doen eten: Duitsers lusten alles en eten veel.

 

Vooral c: Je snort al jaren rond op een Vespa, maar pas nu wordt duidelijk waarom: jij bezwijkt voor alles wat Italiaans is. Jullie liefde bestaat uit verrassingen; je eigen Romeo staat plots onderaan het balkon met een roos tussen zijn sensuele lippen. Of jouw Julia vraagt plots wanneer je nu eindelijk die serenade voor haar zult zingen. Hou ten allen tijde rekening met het zuiderse karakter van je metgezel.

 

Vooral d: ¡Olé! Jij vindt je gading in het mediterrane zuiden, meer bepaald in Spanje. Jij vindt dat stieren de dood verdienen en dat tomaten dienen om mee te gooien. Niets staat je in de weg om over vijftig jaar te gaan rentenieren in het hete zuiden!

 

Onbeslist: Heb je liefst frieten met stoofvlees en een frisse pint erbij? Ga je jaarlijks op vakantie naar Blankenberge? En loop je te pas en te onpas rond in je fluorescerend vestje van Walter Van Beirendonck? Dan ga je beter op zoek naar de eeuwige liefde in België, want exotische types zijn niet voor jou weggelegd.

 

Weet je het ook nu nog altijd niet? Een vergelijkend empirisch onderzoek zal jouw levensvraag beantwoorden.