een examendag in 24 nummers

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag #10
27/05/2015
🖋: 

De examenperiode is weer aangebroken en dat maakt ons studenten de meest productieve wezens ter wereld! Als we niet zwetend boven de boeken hangen, breken we records op bestofte spelletjes, beginnen we verwoed op te ruimen of hangen we nostalgisch voor de buis wanneer er jeugdseries uitgezonden worden... Muziek luisteren tijdens het studeren is vaak niet zo'n goed idee. Deze 24 nummers zijn echter een uitzondering en bieden steun of motivatie wanneer de nood het hoogst is.

 

 

08.00u: Natalie Prass - My Baby Don’t Understand Me

Op een hysterische wekker na – je moest maar eens niet wakker worden op de dag van je examen! – weerklinkt ‘s ochtends bij voorkeur toch het gecomponeerde equivalent van vogeltjeszang. Natalie Prass haar stem zweeft langs je voorbij als een kleurrijke vlinder en haar melodieën komen waarschijnlijk stiekem uit een Disney-fabriek; ideaal om je dag te starten dus.

 

09.00u: Felicita - Doves

Je hebt net de examenvragen een eerste keer doorgelezen en de gevolgen zijn catastrofaal. Nervous breakdown en black-out; je grijze massa is veranderd in een pot platgekookte spaghetti. Chaos in je hoofd.

 

10.00u: John Cage - 4’33”

Shhhhht.

 

11.00u: Jay Z - 99 Problems

Het einde van het examen nadert en er is nog zo veel werk voor de boeg. Je gaat er echter met de werklust en swagger van Jay Z tegenaan, want zo’n kanjer ben je dan ook weer wel.

 

12.00u: Twin Shadow - Tether Beat

Je schuifelt de R-blok uit en merkt: DE ZON SCHIJNT. Al je vriendjes en vriendinnetjes waren zoals steeds weer een uur voor je klaar en dus moet je alleen richting koffie-automaat, bruine kroeg of bureau. Echt erg is dat niet, want in je hoofd knettert het gezellig, hoe slecht dat examen ook verlopen is.

 

13.00u: I will, I swear - Long Days

Je had je voorgenomen om meteen na de lunch weer voor school te beginnen, maar stiekem wist je ook wel dat dit moment ging komen: dutjestijd. Gelukkig maakt I will, I swear bij tijd en stond een verstild pareltje dat iets fijner is om bij in slaap te vallen dan de drilboor of grasmachine van je buurman.

 

14.00u: Arcade Fire - Ready To Start

TURN UP!

 

15.00u: Heino - Komm in meinen Wigwam (Regenbogen-Johnny)

Je kent elke seconde de precieze coördinaten van de vlieg die in je kamer zit, hebt werkelijk elk quizje gedaan dat Buzzfeed het voorbije jaar gepubliceerd heeft en als iemand je een Duitse schlager doorstuurt, beluister je die met het grootste plezier van de wereld.

 

16.00u: Cults - Go Outside

Tijd voor een welverdiende pauze. Je hebt weliswaar enkel nog maar de inhoudstafel bekeken, maar je hebt wel twee uur achter je boeken gezeten. Noeste arbeid was het.

 

17.00u: Charli XCX - Doing it (feat. Rita Ora)

Je hebt nood aan een echte schijf om weer in gang te schieten. Na de examenperiode ben je gegarandeerd finalist in So You Think You Can Bureaustoeldance?

 

18.00u: Mac DeMarco - Eating Like A Kid

Fretten, schranzen, alles wat voor je neus verschijnt gretig en zonder gêne binnensteken. Hoewel je de hele middag lang pindanootjes aan de lopende band verorberd hebt, kan je wel een hele koe (voor de vegetariërs: een heel weiland) op.

 

19.00u: Lotic - Suspension

Uh-oh, zeven uur en nog geen klop gedaan. Dit loopt fout.

 

20.00u: Thuis-generiek

“TIJDENS DE EXAMENS MOGEN ZE ALLES VAN MIJ AFPAKKEN, MAAR NIET MIJN THUISJE,” uhu.

 

21.00u: De honderdduizendste symfonie van Johan Sebastian Mozart

Ze zeggen altijd dat je beter kan leren met klassieke muziek, dus nu is het geschikte moment om die strategie eens uit te testen. Intelligente muziek om intelligente boeken in een intelligent hoofd te verwerken; match made in heaven.

 

22.00u: Olivia Newton-John - Physical

De examens zijn een geweldige aanleiding om nog eens aan wat lichaamsbeweging te doen. Want een gezonde geest in een gezond lichaam, maar vooral: eventjes je bureau kunnen verlaten.

 

23.00u: P!nk - Just Like A Pill

Ode aan de cursus van P!nk. Stilaan heb je in de smiezen dat het weer een kort nachtje zal worden. Helemaal klaar om het te accepteren ben je nog niet, je zwelgt liever nog even in zelfmedelijden.

 

00.00u: Iceage - New Brigade

Je staat op het punt om je cursus op te fikken...

 

01.00u: Mitski - Carry Me Out

... maar bent daar eigenlijk veel te braaf voor. De crisis bereikt haar hoogtepunt en al je Facebookvrienden zullen geweten hebben hoe moeilijk de leerstof is en hoe klein je ogen zijn.

 

02.00u: A. G. Cook - Beautiful

De cocktail van vermoeidheid, stress en sloten energiedrank maakt je helemaal HYPERRRR.

 

03.00u: Aisha Devi - Hakken Dub

Je staat strakker dan een gabber in een Kempense hardstylekeet. Niets of niemand kan je afleiden en als een legertank met raketsnelheid storm je over de powerpoints (cursus heb je intussen opgegeven). Night time is your time baby!

 

04.00u: Jon Hopkins - Collider

De duisternis dreigt je te verzwelgen, maar je moet. blijven. gaan.

 

05.00u: Jamie xx - Sleep Sound

Komt er buiten een eerste streepje zon door de nachtlucht priemen? De laatste loodjes zijn zo zwaar dat geen enkele weegschaal ze aankan, maar toch ga je ervoor, want opgeven is voor pussy’s.

 

06.00u: Burial - Rival Dealer 

Je ramt een scherpe potloodpunt in je arm en ergens diep vanbinnen voel je onder je verlept zombievel toch nog iets levends. Study, study, study, repeat.

 

07.00u: The Chordettes - Mister Sandman
HALLO BED!